image

Overheid wil kentekenfraude bestrijden via chip

zaterdag 13 juni 2015, 19:44 door Redactie, 34 reacties

Via een speciale chip die op dit moment in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt getest wil de overheid een einde aan kentekenfraude maken. De chip wordt ontwikkeld door de Nederlandse chipfabrikant NXP. Via readers boven de weg kan de chip op afstand worden uitgelezen.

"Straks komen er portalen boven de weg met readers waarin ook een antenne zit. Die communiceert met de kentekenplaat op de auto beneden. De reader is verbonden met computers van de RDW en die geeft door of de kentekenplaat correct is", zegt NXP-directeur Maurice Geraets tegenover de NOS. De chip kan zelfs bij een snelheid van 160 kilometer per uur worden uitgelezen. De reader kan ook door tankstations worden gebruikt. Voordat een klant kan tanken kunnen zij eerst controleren of de kentekenplaat van een chip is voorzien.

Het College bescherming persoonsgegevens is kritisch. Volgens woordvoerster Lysette Rutgers moeten burgers zich vrij in hun auto kunnen bewegen. Ze vindt dan ook dat er goed naar de noodzaak van de chip moet worden gekeken. Geraets stelt dat privacyzorgen niet nodig zijn, aangezien patronen in het rijgedrag er niet mee zijn vast te stellen. "De chip genereert continu wisselende codes. Hij is door de reader te identificeren, maar ook als je de auto elke dag zou bevragen, is niet herleidbaar waar hij eerder is geweest", zo merkt hij op. Bas Filippini van Privacy First is er niet gerust op en stelt dat er sprake van een "spionagechip" is, die ook voor andere doeleinden is te gebruiken.

Reacties (34)
13-06-2015, 20:12 door Anoniem
Kentekenplaten waren ook ooit bedoeld om een voertuig te identificeren. Toen gingen criminelen die kopieëren. Toen ging de overheid het aanmaken van kentekenplaten onder restrictie zetten. Toen werden ze gestolen en toch zelf aangemaakt. Toen kreeg je van de volgcijfers in de plaat om te kunnen herkennen van de originelen, en nu die chips. Die worden natuurlijk nooit op de zwarte markt te koop aangeboden, de readers en schrijvers natuurlijk ook niet, en met open source hardware en software is het zeker ook niet mogelijk chipdata te programmeren?
13-06-2015, 20:44 door Anoniem
Als die chip in de kentekenplaat wordt ingebouwd dan heeft het geen zin, want dan steelt men de kentekenplaat
gewoon inclusief chip. En zonder chip kunnen er ook al portalen gebouwd worden die kentekens herkennen en dit
allemaal traceren en opslaan.

Ik denk dus dat deze chip niet bedoeld is om fraude te bestrijden maar om winst te maken (door NXP).
Als men nou de chip op onverwijderbare wijze in de auto zou inbouwen, DAN zou het wat toevoegen.
Dan nog kun je je afvragen of het gewenst is, maar dan is het in ieder geval niet zinloos.

(zoals de GAIK platen, die hebben de automobilist alleen maar op kosten gejaagd en opgezadeld met het probleem
dat de platen gestolen worden)
13-06-2015, 21:17 door karma4
Er kan toch helemaal geen kentekenfraude mogelijk zijn. Dat project met de uiteindelijke oplossing is al een tijdje afgesloten
13-06-2015, 21:29 door ben987
kijk eens aan !
na het kunnen volgen van de burger via alle financiële transacties, smartphone e.d, nu elke rij-beweging van de burger ! vadertje staat weet dan precies waar je uithangt en wanneer.
was u op vakantie ? u bent boodschappen wezen doen in duitsland ? u gaat hokken bij uw nieuwe vriendin maar wil nog eigen woning voorlopig aanhouden ?
ik kan alleen maar zeer negatieve dingen bedenken wat de privacy aantast.
putin krijgt een org@sme en is stikjaloers op de bedenker van dit systeem.

"1984" komt steeds dichterbij ! ik ben geen alu-hoedje maar als dit doorgang krijgt moet het volk massaal naar den haag !

het is werkelijk niet te geloven hoe de overheid met zijn salamitactiek te werk gaat ?
gaan we dit pikken ?
.
13-06-2015, 21:51 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 14-06-2015, 01:10
Geraets stelt dat privacyzorgen niet nodig zijn
En sinds wanneer heeft de overheid bewezen eerlijk te zijn met dit soort uitspraken.

Samen met het CBP zou ik inderdaad de noodzaak wel eens willen weten. Hoe groot is de incidentie. Ik schat minder dan 1 op de 10.000. 8,5 miljoen personenvoertuigen (uitgezonderd brom- en snor-fietsen) x ca. €50,- geeft alleen al aan de platen een kostprijs van ruim €400.000.000. En dat voor minder 1000 valse platen en bij een pakkans van 1 op 10, 100 veroordelingen. Ik zeg ze zijn gek geworden in het Haagse. Of het is een gemankeerd werkgelegenheidsproject.

En wat gaat de overheid doen bij al die ongetwijfeld niet terugontvangen bliepjes. Zou dit dan eindelijk de aanleiding zijn waardoor er meer blauw op straat komt.

Daarnaast denk ik dat er een handeltje in Poolse kentekens zal ontstaan. Die vallen op de Nederlandse wegen toch al niet meer op.

En voor het geval je het vergeten bent. Iedereen in Nederland boven de 14 loopt al met een Rfid-tag op zak.

Stemt allen SP of GroenLinks.

Correctie: Het schijnt dat ik een factor 40 mis zit qua incidentie. Vraag me af hoe ze dat weten, zo zonder chip.
13-06-2015, 21:54 door ben987
"Stemt allen SP of GroenLinks"

want ?
13-06-2015, 22:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-06-2015, 22:26
[Verwijderd]
13-06-2015, 22:26 door Anoniem
Door ben987: gaan we dit pikken ?
Je bent te laat. Auto's worden al voortdurend door camera's met kentekenherkenning in de gaten gehouden. Dit systeem, mits voldoende veilig en betrouwbaar, kan helpen detecteren dat iemand anders met jouw kenteken rondrijdt en allerlei schade veroorzaakt die men aanvankelijk op jou zal proberen te verhalen; zie maar eens te bewijzen dat jij het niet was die zonder betalen heeft getankt.

Door Anoniem: Als die chip in de kentekenplaat wordt ingebouwd dan heeft het geen zin, want dan steelt men de kentekenplaat gewoon inclusief chip.
Klopt, maar als je jouw kentekenplaat als gestolen opgeeft, is zo'n plaat (en auto) wel makkelijker te traceren. En dat is nou net wat criminelen proberen te voorkomen door met jouw kenteken rond te rijden.

Ik heb in elk geval twee zorgen bij dit systeem:
1) Criminelen zullen jouw platen met chip vervangen door nepplaten zonder chip (of met een andere chip) waardoor het veel langer kan duren voordat jij doorhebt dat jouw echte kentekenplaten zijn gestolen;

2) Dat criminelen in staat zullen blijken te zijn het systeem te kraken en daarmee het door de echte chip uitgezonden signaal te kopiëren, waarmee zij een perfecte kopie van jouw kentekenplaat hebben. Zie dan nog maar eens aan te tonen dat jij het niet was. Eerdere chips van NXP bleken ook te kraken (o.a. de OV-chipkaart).
13-06-2015, 22:53 door Anoniem
Welke naam staat er bij ?

Nxp

Welk kastje is nu verplicht in iedere auto ? Ecall = Nxp..
Welk bedrijf heeft straks totale toegang & controle tot je voertuiggegevens ? = Nxp.. Ecall !
Welk bedrijf wilde rekeningrijden invoeren met hun electronische volgsystemen ? = Nxp (heeft nu een omweg gevonden via Ecall..en kentekenchip.)

Dus er zitten straks minimaal 2 volgsystemen in onze auto van de firma Nxp.

Met wie gaat Nxp deze gegevens delen en beheren ? Mede met de overheid, is de overheid een betrouwbare partner ? Neen !!


So nein !
sie sind verrückt ?!
13-06-2015, 22:55 door Anoniem
Kentekenplaten waren ook ooit bedoeld om een voertuig te identificeren. Toen gingen criminelen die kopieëren. Toen ging de overheid het aanmaken van kentekenplaten onder restrictie zetten. Toen werden ze gestolen en toch zelf aangemaakt. Toen kreeg je van de volgcijfers in de plaat om te kunnen herkennen van de originelen, en nu die chips. Die worden natuurlijk nooit op de zwarte markt te koop aangeboden, de readers en schrijvers natuurlijk ook niet, en met open source hardware en software is het zeker ook niet mogelijk chipdata te programmeren?

Helemaal mee eens!

Het moet zo zijn dat bij diefstal van de Readers en de chips (lees: software) er geen werkend product kan worden nagemaakt.

Is daar door NXP wel over nagedacht? Anders krijgen we weer valse kentekenplaten, maar nu voorzien van een RFID-chip erin!
13-06-2015, 23:21 door Eric-Jan H te D
Door ben987: "want ?

Zijn volgens mij nog de enige partijen die privacy een halszaak vinden.
13-06-2015, 23:44 door Anoniem
We hadden al een tijdje geleden het bericht dat de RFIDlobbyisten druk waren om die chip maar europabreed te verplichten, waar kennelijk genoeg tegenwind op kwam dat ze het even uitstelden. Ze hebben nu dus defensie voor hun karretje gespannen om een "proef" te doen zodat ze later kunnen zeggen dat het allemaal helemaal geweldig en in de praktijk bewezen is en dus toch maar doen, nietwaar? Het zijn gewoon lobbytruuks, net als de stemkompjoeter. Dat kun je ook zien aan het inhoudsloze gesus als "privacyzorgen zijn niet nodig". Wat is dat nou weer voor onzinargument?
14-06-2015, 00:41 door Anoniem
Alle kentekenplaten vervangen vanwege een probleem dat eigenlijk niet bestaat?

Gewoon die plaat incl chip met popnagels vastzetten, chip kapot en plaat wordt niet meer gestolen. Tanken doe je bij de concurrent of over de grens als een tankstation moeilijk gaat doen. Verdienen ze maar niets.

Dit is lost namelijk geen misdaad op, het werkt het juist in de hand. Criminelen die met een scanner langs de weg staan wordt het wel erg gemakkelijk gemaakt om te zien welk kenteken van huis is/gaat.

En als ze nu slim zijn bij NXP komen ze niet met het argument "het is goed beveiligd", want dat tegendeel hebben ze lang en breed bewezen de laatste tijd.
14-06-2015, 02:02 door Anoniem
Zeer goede ontwikkeling, eigenlijks zouden mensen ook allemaal een chipje moeten krijgen zodat we fraude bij personen kunnen bestrijden.
14-06-2015, 10:20 door Anoniem
Voortaan buitenlandse kentekenplaten jatten en monteren dus!
14-06-2015, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: Het moet zo zijn dat bij diefstal van de Readers en de chips (lees: software) er geen werkend product kan worden nagemaakt.
Die lezers, tenminste het RFID gedeelte, volgen allemaal dezelfde natuurwetten en doormensengemaakte internationale standaarden. Je kan daarom met zo'n lezer aangeschaft voor de ov-chipkaart ook je paspoort lezen, of andere toegangspassen, de chip in je bankkaart, en zo verder. Het is voor deze chip even de vraag welke standaard en dus welke frequentie precies gevolgd gaat worden, maar er zijn wel lezers die allebei de gangbare frequenties kunnen lezen. En dus ook schrijven. De rest is inderdaad software.

En aangezien de officieële lezer het verschil niet kan zien kun je ook best die chip kapotmaken (met een flinke electropuls bijvoorbeeld) en er een alternatief achter plakken. Wellicht iets met een batterijtje dat elke dag een ander nummer kiest?

Is daar door NXP wel over nagedacht? Anders krijgen we weer valse kentekenplaten, maar nu voorzien van een RFID-chip erin!
Dan kunnen ze daar mooi weer een oplossing voor aandragen en voor veel geld in de markt zetten. RFID is echt totale win-win voor de fabrikanten. Het heeft alleen weer eens in het geheel niets met veiligheid te maken, maar kost wél privacy.

Overigens kun je dit zien als een slap aftreksel van het rekeningrijden, waar het dure kastje en alle voordelen voor de burger uitgesloopt zijn maar de draadloze privacyverprutserij behouden.
14-06-2015, 10:50 door ben987
Door Anoniem: Zeer goede ontwikkeling, eigenlijks zouden mensen ook allemaal een chipje moeten krijgen zodat we fraude bij personen kunnen bestrijden.
menig dier moet al verplicht een chip, nu de mens nog.

orwell was zo gek nog niet.....
14-06-2015, 11:21 door ben987
Door Anoniem:
Door ben987: gaan we dit pikken ?
Je bent te laat. Auto's worden al voortdurend door camera's met kentekenherkenning in de gaten gehouden. Dit systeem, mits voldoende veilig en betrouwbaar, kan helpen detecteren dat iemand anders met jouw kenteken rondrijdt en allerlei schade veroorzaakt die men aanvankelijk op jou zal proberen te verhalen; zie maar eens te bewijzen dat jij het niet was die zonder betalen heeft getankt.
heel braaf gedacht van jou beste anoniem, camera's met kentekenherkenning vind ik ook walgelijk en een grote inbreuk op mijn privacy.
ga jij er maar lekker naïef van uit dat de overheid het allemaal goed bedoelt voor de burger. slaap maar lekker verder......
14-06-2015, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem: Als die chip in de kentekenplaat wordt ingebouwd dan heeft het geen zin, want dan steelt men de kentekenplaat gewoon inclusief chip.
Klopt, maar als je jouw kentekenplaat als gestolen opgeeft, is zo'n plaat (en auto) wel makkelijker te traceren. En dat is nou net wat criminelen proberen te voorkomen door met jouw kenteken rond te rijden.

Ik heb in elk geval twee zorgen bij dit systeem:
1) Criminelen zullen jouw platen met chip vervangen door nepplaten zonder chip (of met een andere chip) waardoor het veel langer kan duren voordat jij doorhebt dat jouw echte kentekenplaten zijn gestolen;

Criminelen zullen jouw platen met chip vervangen door nepplaten zonder chip (of met een andere chip) waardoor het veel langer kan duren voordat jij doorhebt dat jouw echte kentekenplaten zijn gestolen;


2) Dat criminelen in staat zullen blijken te zijn het systeem te kraken en daarmee het door de echte chip uitgezonden signaal te kopiëren, waarmee zij een perfecte kopie van jouw kentekenplaat hebben. Zie dan nog maar eens aan te tonen dat jij het niet was. Eerdere chips van NXP bleken ook te kraken (o.a. de OV-chipkaart).[/quote]
Oplossing is om de chip niet in de kentekenplaat te verwerken maar aan de automobilist te verstrekken. Komen chip en kentekenplaat niet overeen dan heb je een probleem.
14-06-2015, 13:52 door Anoniem
Wat gaan we over 5 jaar tegen onze kinderen zeggen ? ja papa en mama wisten het niet, dachten echt dat de firma nxp en de overheid te vertrouwen waren .
Die stasi-readers staan straks bij iedere op/afrit ! Overal ! Zichtbaar en verborgen.
De zieke verkoopmeneer van nxp zegt het ook , sneeuw op je kenteken ? maakt niet uit ; de nxp-stasi reader pakt elk voertuig ! en met de verplichte ecall kastjes die modulair zijn voor rekeningrijden levert het triljarden aan inkomsten op ! + iedereen in een superdatabase ! Kassa + totale controle !

Op naar een totaal verziekte samenleving.
nxp weg ermee !
14-06-2015, 15:17 door Anoniem
Hoe kun je een kentekenplaat niet traceren?
Als deze plaat gestolen wordt moet die gemarkeerd kunnen worden als gestolen, daarvoor moet er een unieke manier van herkenbasrheid zijn.
Dus is hij traceerbaar of je kunt gestolen platen niet blokkeren.
En dat is nu juist het hele smoesje wat gebruikt wordt.

Function creep as designed..
14-06-2015, 15:19 door Anoniem
De overheid maakt natuurlijk helemaal geen einde aan de fraude met kentekens, ze maakt meer en meer een einden aan uw en mijn privacy, laat dat eens en vooral duidelijk zijn.
14-06-2015, 17:12 door Anoniem
De chip genereert continu wisselende codes. Hij is door de reader te identificeren, maar ook als je de auto elke dag zou bevragen, is niet herleidbaar waar hij eerder is geweest
Een typisch geval van zand in iemands ogen strooien met een halve waarheid. Wat hij verzwijgt is natuurlijk dit:

"De reader die de kentekens uitleest en identificeert kan deze informatie ook eenvoudig doorgeven aan een registratie- systeem, zodat continu van ALLE auto's met deze platen kan worden bijhouden in welk gebied welke auto zich bevindt."

NXP?
NGP was beter geweest: "Next Generation Prutsers"...
14-06-2015, 20:40 door karma4
Allemaal nergens voor nodig met NXP. Een beetje auto wordt al uitgerust met GPS en GSM. Even de software in de auto Door de leverancier laten bijwerken en je bent er ook.
Of Putin er blij van wordt weet ik niet maar Stalin zou het zeker ideaal gevonden hebben hebben net als Hoover.
14-06-2015, 22:07 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: ...
Samen met het CBP zou ik inderdaad de noodzaak wel eens willen weten.
---.

Exact mijn vraag: Wat is het probleem waar dit een oplossing voor gaat worden? En waarom lost deze oplossing het probleem op?
En de vervolgvragen:
1) wat is de schade van dat probleem ?
2) zijn de kosten van deze "oplossing" lager dan de schade? (het is onzin om meer uit te geven aan preventie dan de werkelijke schade)
3) is de onschuldige automobilist (die voor de kosten moet opdragen) ook degene die zelf de schade heeft, of wordt hiermee schade van een derde (bv. van benzinepompeigenaren) nu betaald door de onschuldige automobilisten?
4) wat zijn nadelige bij-effecten (bv. dat mensen ehh auto's heel eenvoudig te tracen zijn)?
5) wegen de implementatie kosten en nadelige bij-effecten werkelijk op tegen het probleem?
Ik kan me niet voorstellen dat we met een dagje brainstormen niet tot een betere oplossing komen dan het technisch nog een beetje moeilijker maken om een nummerbord te vervalsen

Q
14-06-2015, 22:32 door Anoniem
Weer dezelfde drogredenering, namelijk tegen om maar tegen te kunnen zijn.
In Hongkong bijvoorbeeld is elke auto voorzien van een chip, die door censoren in de weg kunnen worden
geregistreerd, zodat niemand belastingvrij of tolvrij kan rijden.
Zelfs een oproep om nu maar SP of Groen Links te stemmen, naïever kan het niet.
15-06-2015, 01:35 door Anoniem
Eerder zijn we tegen omdat we ons blijkbaar niet meer vrij mogen bewegen; zonder op zoveel mogelijk verschillende manieren gevolgd te worden. Niet alleen dit is een kwaadaardig initiatief, alle voorgaande zijn dat toch ook.

Het meest trieste is dat men dit niet gewoon toegeeft en telkens met allerlei zeer slechte smoesjes op de proppen komt.

Als je bij een onbemand tankstation tankt, dan kun je al niets tanken zonder dat het bedrag van je rekening kan worden afgeschreven. Men wil van contant geld af dus dit probleem is al opgelost. Dit is daarom gewoon een lulverhaal om een deel van de kosten voor de readers door de tankstations te laten betalen en meer meetpunten te krijgen.

En de plaat kan niet gevolgd worden omdat deze van code wisselt...?!? Deze directeur heeft bljkbaar totaal geen idee wat de technologie van zijn bedrijf wel en niet kan.

En hoe krijgt de chip zijn stroom? Als dit via inductie gebeurd dan moeten de readers een behoorlijk vermogen instralen op alle voorbij zoevende auto's. Dan is een plaat waarbij de gele verf zwart wordt bij beschadiging door bv diefstal toch een veel goedkopere en veel energiezuinigere oplossing die wel werkt in tegenstelling als plaat incl chip wordt gestolen.

Komop zeg wanneer houden we toch eens op met alle nutteloze gadgets en gaan ons eens richten op technologie die echt een toegevoegde waarde geeft? Ze moeten zich echt schamen bij NXP als ze denken dat hun huidige producten een positief verschil maken in de wereld.
15-06-2015, 09:32 door Anoniem
Door Anoniem: Weer dezelfde drogredenering, namelijk tegen om maar tegen te kunnen zijn.
In Hongkong bijvoorbeeld is elke auto voorzien van een chip, die door censoren in de weg kunnen worden
geregistreerd, zodat niemand belastingvrij of tolvrij kan rijden.
Ik denk dat je "sensoren" bedoelt. Maar zeg je nu "omdat ze het in Hong Kong doen is er hier niet aan willen een drogreden"?
Leg eens uit hoe dat werkt?

Vergelijkbaar voorbeeldje: Je zou ook kunnen zeggen "omdat ze in China (of Iran, of het VK) internetcensuur plegen moeten we dat hier ook willen", maar ik denk dat ik daar ook maar gewoon niet in mee ga.

Overigens is zo'n chip geen enkele garantie. Je kan nog steeds andermans chip jatten of andere truukerij uithalen om maar te zorgen dat het systeem ziet wat het verwacht te zien zodat het niet zeurt als jij niet volledig aan alle verplichtingen voldaan hebt. Dat kan altijd. De enige vraag is in hoeverre dat goedkoper cq practischer is dan wel alles officieel te regelen. Die chips worden nu gepresenteerd als het laatste snufje in deze wapenwedloop, en dat nemen we dan gemakshalve maar als "zo goed als onkraakbaar" aan, iedere keer weer, net als dat de Titanic onzinkbaar heette te zijn.
15-06-2015, 09:58 door Anoniem
Door Anoniem: Men wil van contant geld af dus dit probleem is al opgelost.
Ik zou dat niet eens zo erg vinden mits ik er een echt anoniem (en dus niet TLS-nepanoniem) electronisch betaalmiddel voor terug zou krijgen, dat ook nog eens niet als geldval maar meer als portemonnee fungeert. Technologie waar ik als eindgebruiker veel mee kan, in plaats van technologie die mij in een vooraf gedefinieerd hoekje drukt en dat is alles wat ik er mee kan of mag.*

Gek genoeg komt dat dus heel de industrie en dat DNB-voorgezeten lobbyclubje "maatschappelijk overleg betalingsverkeer" (waar oh-zo-maatschappelijk alleen over consumenten en niet met burgers gepraat wordt) niet op in hun bolle hoofd. Heel raar.

Komop zeg wanneer houden we toch eens op met alle nutteloze gadgets en gaan ons eens richten op technologie die echt een toegevoegde waarde geeft? Ze moeten zich echt schamen bij NXP als ze denken dat hun huidige producten een positief verschil maken in de wereld.
Het is een commercieel bedrijf dat zoveel mogelijk "product" in de markt wil zetten, goedschiks of kwaadschiks. Het zijn de prutsers in het gemeente- en landsbestuur** die iedere keer weer laten zien geen inzicht of eigen mening te hebben en die daarmee toelaten dat NXP leuke cijfers in de jaarrekening kan schrijven, deels betaald met onze privacy.


*En dan ook nog alleen met toestemming van een derde: Als mijn bank er zin in heeft kan ze zo de pas blokkeren. Dat kan zelfs op verzoek van een vierde partij gebeuren, zonder enige waarschuwing. Oplossen van zulk gedonder is enorm stresvol en kost makkelijk maanden.
** En in europa. En elders: De chip in je identiteitskaart heb je te danken aan de chip in je paspoort wat je weer te danken hebt aan de VS die het verplicht hebben gesteld voor meedoen aan hun "visa waiver program"*** (wat ik verder niet wil, maar keus krijg ik hier niet), maar de specificatie voor al dat privacyhatende moois komt uit de koker van de ICAO, waar de RFID-industrie ze dankbaar voor zal zijn. Privacyminnende burgers toch wat minder.
*** Wat stiekem toch weer op een visumaanvraag neerkomt, dus niet een echte waiver is, en ook niet meer gratis ondertussen. Heel instructief om uit te vogelen waar je daar nu eigenlijk echt voor betaald. Nee echt, zoek maar uit.
15-06-2015, 13:55 door Anoniem
Ideaal, weg met die traject- , flits-radar snelheidscontroles!
Koppel chip aan snelheid op het traject en er volgt automatische inning via belastingdienst per km te snel gereden.
15-06-2015, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer dezelfde drogredenering, namelijk tegen om maar tegen te kunnen zijn.
In Hongkong bijvoorbeeld is elke auto voorzien van een chip, die door censoren in de weg kunnen worden
geregistreerd, zodat niemand belastingvrij of tolvrij kan rijden.
Ik denk dat je "sensoren" bedoelt. Maar zeg je nu "omdat ze het in Hong Kong doen is er hier niet aan willen een drogreden"?
Leg eens uit hoe dat werkt?

Vergelijkbaar voorbeeldje: Je zou ook kunnen zeggen "omdat ze in China (of Iran, of het VK) internetcensuur plegen moeten we dat hier ook willen", maar ik denk dat ik daar ook maar gewoon niet in mee ga.

Overigens is zo'n chip geen enkele garantie. Je kan nog steeds andermans chip jatten of andere truukerij uithalen om maar te zorgen dat het systeem ziet wat het verwacht te zien zodat het niet zeurt als jij niet volledig aan alle verplichtingen voldaan hebt. Dat kan altijd. De enige vraag is in hoeverre dat goedkoper cq practischer is dan wel alles officieel te regelen. Die chips worden nu gepresenteerd als het laatste snufje in deze wapenwedloop, en dat nemen we dan gemakshalve maar als "zo goed als onkraakbaar" aan, iedere keer weer, net als dat de Titanic onzinkbaar heette te zijn.

Inderdaad het woord moet natuurlijk "sensoren" zijn.
De term drogredenering in dit artikel betreft een feit van algemene bekendheid, en hoeft niet meer te worden uitgelegd.
Ook de vraag, hoe het sensorsysteem in Hongkong werkt, is natuurlijk niet relevant voor de discussie, gewoon een technisch onderdeel, bekend bij iedereen die zich enigzins in deze materie heeft verdiept.

Het zogenaamde "vergelijkbaar voorbeeldje," is natuurlijk niets meer dan het vergelijken van appels met peren, en lijkt ook weer bedoelt om het eigen onvermogen om zelf met een steekhoudend argument tegen deze maatregel te komen te verbloemen, en is vooral in bepaalde politieke stromingen populair, waar overdenking van eigen historie beter op zijn plaats zou zijn.
15-06-2015, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer dezelfde drogredenering, namelijk tegen om maar tegen te kunnen zijn.
In Hongkong bijvoorbeeld is elke auto voorzien van een chip, die door censoren in de weg kunnen worden
geregistreerd, zodat niemand belastingvrij of tolvrij kan rijden.
Ik denk dat je "sensoren" bedoelt. Maar zeg je nu "omdat ze het in Hong Kong doen is er hier niet aan willen een drogreden"?
Leg eens uit hoe dat werkt?

Vergelijkbaar voorbeeldje: Je zou ook kunnen zeggen "omdat ze in China (of Iran, of het VK) internetcensuur plegen moeten we dat hier ook willen", maar ik denk dat ik daar ook maar gewoon niet in mee ga.

Overigens is zo'n chip geen enkele garantie. Je kan nog steeds andermans chip jatten of andere truukerij uithalen om maar te zorgen dat het systeem ziet wat het verwacht te zien zodat het niet zeurt als jij niet volledig aan alle verplichtingen voldaan hebt. Dat kan altijd. De enige vraag is in hoeverre dat goedkoper cq practischer is dan wel alles officieel te regelen. Die chips worden nu gepresenteerd als het laatste snufje in deze wapenwedloop, en dat nemen we dan gemakshalve maar als "zo goed als onkraakbaar" aan, iedere keer weer, net als dat de Titanic onzinkbaar heette te zijn.

Inderdaad het woord moet natuurlijk "sensoren" zijn.
De term drogredenering in dit artikel betreft een feit van algemene bekendheid, en hoeft niet meer te worden uitgelegd.
Ook de vraag, hoe het sensorsysteem in Hongkong werkt, is natuurlijk niet relevant voor de discussie, gewoon een technisch onderdeel, bekend bij iedereen die zich enigzins in deze materie heeft verdiept.

Het zogenaamde "vergelijkbaar voorbeeldje," is natuurlijk niets meer dan het vergelijken van appels met peren, en lijkt ook weer bedoelt om het eigen onvermogen om zelf met een steekhoudend argument tegen deze maatregel te komen te verbloemen, en is vooral in bepaalde politieke stromingen populair, waar overdenking van eigen historie beter op zijn plaats zou zijn.
Er werd ook niet gevraagd hoe het sensorensysteem in Hong Kong werkt, er werd gevraagd hoe dat systeem aandragen een bewijs was dat de tegenwerpingen tegen dit voorstel van chips in kentekens een "tegen om maar tegen te kunnen zijn drogredenering" zou zijn. Daar is jouw waardevolle bijdrage geenszins een inhoudsvol antwoord op, al staat het zelf wel vol met drogredeneringen, zoals de persoonsaanval, het wegzetten naar toebedeelde groepslidmaadschappen, non sequiturs en beroepen op autoriteit niet in evidentie.

Al met al vooral een poging deze discussie te laten ontsporen zonder zelf ook maar iets constructiefs bij te dragen.

Je kan laten zien dat je dat niet zo bedoeld hebt door de vraag als gesteld (en nu dus verduidelijkt) zinnig te beantwoorden.
16-06-2015, 09:57 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A:
Door ben987: "want ?

Zijn volgens mij nog de enige partijen die privacy een halszaak vinden.

D66 heeft wat privacy betreft ook een redelijk track record, hoor. Niet dat het mijn partij is.....
16-06-2015, 14:50 door ben987
Door Anoniem:
Door Eric-Jan H te A:
Door ben987: "want ?

Zijn volgens mij nog de enige partijen die privacy een halszaak vinden.

D66 heeft wat privacy betreft ook een redelijk track record, hoor. Niet dat het mijn partij is.....
tuurlijk, geef nederland maar meteen helemaal weg aan brussel, dat zooitje ongekozen zakkenvullers...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.