image

België overweegt verbod op anonieme simkaarten

dinsdag 16 juni 2015, 15:50 door Redactie, 8 reacties

De Belgische regering overweegt om anonieme prepaidsimkaarten te verbieden. Er lopen op dit moment gesprekken tussen de ministers van Telecom en Justitie, telecomtoezichthouder BIPT en de telecomaanbieders, zo meldt de Belgische krant Le Soir.

Volgens de krant zou de politie al langer om een dergelijk verbod hebben gevraagd, vanwege de problemen die anonieme simkaarten bij politieonderzoeken geven. Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie, vindt de maatregel echter een inbreuk op het privéleven, aldus Metro. Eind 2013 waren anonieme prepaidsimkaarten nog verantwoordelijk voor 40% van het aantal simkaarten dat in België in omloop was.

Reacties (8)
16-06-2015, 16:06 door Anoniem
Je zou eens kunnen vragen of bijvoorbeeld Zwitserland of Duitsland ook maar iets aan hun versie van hetzelfde hebben gehad. Lijkt me dat die databases vooral heel erg vervuild blijken te zijn op het moment dat het er om gaat spannen.

Wat mij betreft is het veel handiger snel te kunnen inspelen op bijvoorbeeld een melding dat er een Nigeriaanse Prins emailtjes met een Nederlands 06nummer erin rondmailt --als in nu, op dit moment, actief bezig-- en dat ze dan even vlot opvragen waar de mobiel met die simkaart erin nu is, om die Nigeriaanse Prins dan binnen het kwartier uit de belwinkel te vissen waar hij zit te emailen.

Als je dat kan, hoef je niet heel de bevolking weer een bekendmakingsverplichting op te leggen. En als je het niet kan dan leer je dat maar, hoort bij je werk. Al veel te vaak horen we dat zelfs de zogenaamde cybercrime-eenheden helemaal niets kunnen met zeer gedetailleerde rapportjes van burgers en ze nog minder die informatie zelf kunnen verzamelen. Dus dit balletje is wat mij betreft gewoon gehuil van een incompetente politie aflevering zoveel. Wat kunnen we nog wel van de politie verwachten?
16-06-2015, 16:56 door Anoniem
Of het zinvol is qua opsporing van (cyber)criminelen,terroristen valt te betwijfelen. Zonder twijfel kunnen ze het criminelen en terroristen en zelfs de gewone niet-criminele burger/tourist wat moeilijker maken,maar de criminelen zullen zich dan gaan bedienen van bijv. gestolen mobieltjes en gestolen simkaarten (bij de mobiele telefoongebruikers en/of bij de telecom-operators,of de fabrikanten vd simkaarten (zou goed kunnen dat die in bijv.india of china worden gemaakt,daar is veel corruptie en tsja er verdwijnen daar vast wel eens simkaarten),dus wij zijn als goede burgers echt de dupe van zo'n maatregel,je moet dan overal en altijd als je een losse (prepaid) simkaart koopt,of een prepaid pakket (simkaart+ toestel) legitimeren,er wordt een kopie van je id bewijs (paspoort) gemaakt en dat gaat naar de autoriteiten (of je moet zelf het ingevulde formulier met kopie identiteitsbewijs opsturen naar een postbus vd telecom-provider.Als je als Nederlands staatsburger naar bijv. Frankrijk gaat en je wil daar een prepaid simkaart of prepaid pakket kopen moet je je bij aankoop legitimeren en een kopie van je ID laten maken,idem dito bij aankoop van een prepaid internet-dongle en als het Belgische plan doorgaat ook in Belgie. Ook de Nederlandse politie heeft te kennen gegeven dat zij graag de anonieme simkaarten afgeschaft wil zien,en dat zij ook graag zouden zien dat anonieme buitenlandse simkaarten/o6nmrs in NL worden geblokkeerd op de Nederlandse mobiele netwerken. Ik vindt het een schending van het recht op privacy en anonimiteit.
16-06-2015, 18:27 door Anoniem
Ik wist niet eens dat ze bestonden, waar haal je dat vandaan?
16-06-2015, 20:07 door johanw
Nog even en het is ook voor criminelen niet relevant meer. Er zijn nu al voldoende programma's om via voip versleutelt te bellen en versleutelt berichten te kunnen sturen. Dan kan de politie wel leuk weten dat bv. Willem Holleeder 0612345678 heeft en zijn data onderscheppen, maar daar hebben ze niks aan omdat ze niet weten waar die heen gaat en ze de inhoud ook niet kunnen ontcijferen.
16-06-2015, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wist niet eens dat ze bestonden, waar haal je dat vandaan?
Elke willekeurige belwinkel, zelfs de supermarkt: Haal een prepaid SIM en stop'm in je telefoon. Geen contract, je hoeft niet te registreren (voor die paar euro extra crediet), en als je altijd braaf opwaardeerbonnen haalt en alles contant betaalt zijn er ook geen bank- of PINtransacties die naar jouw naam kunnen wijzen.

Wel is je lokatie gewoon op te vragen en er zijn al meerdere studies die laten zien dat je met heel weinig historische data al heel vlot een aardig idee kan krijgen met wie je te maken hebt. Plus dat als de politie snel genoeg is ze je ook gewoon op kunnen zoeken aan de hand van de mastregistraties van je GSM. Zowel GSM als SIM hebben een uniek nummer dus dat is allemaal te traceren. Alleen is de politie kennelijk te lui om gebruik te maken van die mogelijkheden en moet er maar weer een verplichting voor de burger bovenop.
16-06-2015, 23:25 door Vicktor
Door Anoniem: Alleen is de politie kennelijk te lui om gebruik te maken van die mogelijkheden

Ik denk eerder dat ze ietwat incompetent zijn.
16-06-2015, 23:32 door Anoniem
het lijkt me een totaal zinloos verbod. want volgens mij gaan ze dan net als nu telefoons gebruiken die maar 1 x worden gebruikt en de 06 nummers worden dan wel door katvangers geregeld.

ik ben wel benieuwd naar het succes van de maatregel in bijvoorbeeld Duitsland....
18-06-2015, 17:37 door Anoniem
Die prepaid kaarten zijn juist een uitkomst als je als toerist in een vreemd land komt.
Kan je tenminste tegen lokaal tarief met de hotel dan wel de B&B dan wel naar het thuis front bellen zonder die absuurd.
Ga je naar huis gooi je je prepaid simmetje weg en stop je je eigen abonnemend sim weer in je toestel.
Ga ik er wel van uit dat je een simlock vrij toestel hebt. ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.