image

Microsoft: 3 miljoen mensen getroffen door telefoonscammers

woensdag 17 juni 2015, 14:07 door Redactie, 3 reacties

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al meer dan 3 miljoen mensen getroffen door telefoonscammers die zich voordoen als werknemers van grote techbedrijven en proberen om mensen telefonisch op te lichten, zo heeft Microsoft laten weten. Vaak gaat het om oplichters die zich als Microsoftmedewerker voordoen. Ze bellen consumenten thuis dat er problemen op de computer zijn aangetroffen.

Voor het oplossen ervan moeten gebruikers de oplichters toegang tot hun computer geven en moet er vervolgens worden betaald. Er zijn ook varianten actief waarbij pop-ups en advertenties worden gebruikt die voor computerproblemen waarschuwen of zich als de helpdesk van een techbedrijf voordoen en op die manier consumenten proberen te misleiden om de telefoonscammers zelf te bellen. Volgens Microsoft gaat het voornamelijk om Amerikaanse bedrijven die buitenlandse callcenters inzetten.

Over iets minder dan een half uur organiseert Microsoft in Washington D.C. een paneldiscussie waar trends in telefoonscams worden besproken. Ook zal worden gekeken hoe consumenten zich tegen de oplichters kunnen wapenen en welke maatregelen men moet nemen als de oplichters toegang tot de computer hebben gekregen. De paneldiscussie is live via deze pagina te volgen.

Reacties (3)
17-06-2015, 18:45 door Anoniem
Het probleem is dat er teveel mensen (al dan niet verplicht) computers gebruiken en hier totaal geen kaas van hebben gegeten. Overal op klikken in vage mails, niks updaten of in dit geval geloven dat Microsoft je belt omdat er iets met je computer mis zou zijn. Mensen zouden veel beter voorgelicht moeten worden voor internet gevaren en dit soort scams waar dus nog miljoenen in trappen.
17-06-2015, 22:08 door superglitched - Bijgewerkt: 17-06-2015, 22:08
Door Anoniem: Het probleem is dat er teveel mensen (al dan niet verplicht) computers gebruiken en hier totaal geen kaas van hebben gegeten. Overal op klikken in vage mails, niks updaten of in dit geval geloven dat Microsoft je belt omdat er iets met je computer mis zou zijn. Mensen zouden veel beter voorgelicht moeten worden voor internet gevaren en dit soort scams waar dus nog miljoenen in trappen.
Ik ben wel benieuwd wie dat volgens u moet doen (geen aanval). Dat vraag ik, omdat ik meestal hoor dat men de overheid bemoeienis te groot vindt.
18-06-2015, 10:29 door Mysterio
Het is blijkbaar een gat in de markt! Mensen proactief wijzen op hun brakke configuratie en aanbieden om de boel wat beter op orde te krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.