image

Criminelen stelen 1,5 miljoen dollar via gehackt e-mailaccount

donderdag 18 juni 2015, 11:49 door Redactie, 4 reacties

Criminelen zijn erin geslaagd om afgelopen maand 1,5 miljoen dollar van de Zweedse uitgeverij en mediagroep Bonnier Publications te stelen, nadat ze het e-mailaccount van de toenmalige CEO hadden gehackt, zo heeft de nieuwe CEO tegenover de New York Post laten weten.

Het gaat om de bekende e-mailscam waarmee bedrijven wereldwijd vorig jaar voor 226 miljoen dollar werden opgelicht. Oplichters sturen vanuit al dan niet gehackte accounts e-mails naar de financiële afdeling met betaalinstructies die van de CEO of CFO afkomstig lijken. In het geval van Bonnier Publications werd het e-mailaccount van de CEO gehackt, maar hoe dit precies plaatsvond is niet bekendgemaakt. Vervolgens stuurden de criminelen betaalinstructies naar een werknemer van de uitgeverij om 3 miljoen dollar over te maken.

Het bedrag werd via twee transacties van 1,5 miljoen dollar overgemaakt. De tweede tansactie kon worden gestopt voordat het geld bij een Chinese bank terecht was gekomen. De werknemer besloot de CEO te bellen om de transactie te bevestigen. De eerste tranctie kon echter niet meer worden teruggedraaid en volgens de uitgeverij zijn de Chinese bankautoriteiten niet erg behulpzaam bij het identificeren van de rekeninghouder.

Reacties (4)
18-06-2015, 12:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-06-2015, 12:26 door Anoniem
Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is er niets gestolen. De betrokken medewerker heeft zelf willens en wetens dit geld overgemaakt. Dat hij/zij voor de gek is gehouden, dat is een ander verhaal, maar dat is geen diefstal. Mogelijk is er een mailaccount gehackt, maar ook dat is niet zeker: De ex-CEO kan het ook nog zelf hebben gedaan....
18-06-2015, 12:35 door Anoniem
h4xx3d, gewoon helemaal gehaxx0red. Wat er nou gebeurd is? Geen idee. Maar we kunnen de lege angstzaaiwoorden weer fijn van stal halen en de kompjoetersieberboemannen van de interwebse weer de schuld geven.
19-06-2015, 01:37 door Eric-Jan H te D
Moet mijn E-mailaccount geweest zijn. Er staat geen rooie rotcent meer op mijn rekening.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.