image

Politie waarschuwt voor phishing en hengelen

zaterdag 20 juni 2015, 17:23 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft mensen gewaarschuwd voor criminelen die naar vertrouwelijke gegevens phishen en pinpassen uit brievenbussen proberen te hengelen. Aanleiding is de aanhouding van twee mannen van 22 en 23 jaar uit Amsterdam. De twee worden ervan verdacht een postbode te hebben beroofd die een pinpas kwam bezorgen. Het ging om een postbode uit Hasselt die eind april een pinpas kwam afgeven.

Een man pakte de envelop echter van haar af en ging er met een andere man vandoor. Na een Burgernetmelding kwamen er diverse tips binnen over het signalement van de daders en de auto waarmee ze waren gevlucht. Uit onderzoek bleek dat er korte tijd later met de gestolen pinpas was gepind bij een betaalautomaat in ’t Harde. Daarbij maakten de mannen een groot bedrag buit. Uit het onderzoek bleek dat de persoon bij wie de pinpas bezorgd moest worden het slachtoffer van phishing was geworden, zo meldt de politie.

Er wordt vermoed dat het slachtoffer telefonisch of via e-mail is benaderd en er persoonlijke gegevens en bankgegevens zijn ontfutseld. Op deze manieren kregen de criminelen de beschikking over de benodigde gegevens om bij banken bijvoorbeeld pinpassen op naam van het slachtoffer aan te vragen. De mannen uit Amsterdam zouden vervolgens het adres van het slachtoffer in de gaten hebben gehouden om de pinpas in handen te krijgen en het geld te pinnen.

De politie waarschuwt iedereen dan ook voor phishing. "Een bank vraagt nooit telefonisch of via e-mail om bank- of privégegevens. Daarom adviseren wij u om dergelijke telefoontjes niet te beantwoorden en niet in te gaan op de e-mails." Volgens de politie komt het ook voor dat daders enveloppen met een pinpas uit een brievenbus willen halen. In het geval onbekende auto's of mensen zich verdacht in de straat ophouden, brievenbussen in de gaten houden of zelfs aan het hengelen zijn naar enveloppen, wordt aangeraden om relevante informatie te noteren en 112 te bellen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.