image

Overheid houdt grote cyberoefening met bedrijfsleven

donderdag 25 juni 2015, 16:33 door Redactie, 1 reacties

De overheid heeft deze week samen met het bedrijfsleven een grote operationele cyberoefening gehouden. ISIDOOR, zoals de oefening werd genoemd, was door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) georganiseerd en vond de afgelopen vier dagen plaats.

In totaal deden ruim dertig publieke en private partners aan de oefening mee, waarbij verschillende cyberincidenten werden gesimuleerd. Het ging dan om datalekken en kwetsbaarheden in systemen. De overheid moest in samenwerking met publieke en private partijen beslissingen nemen over de operationele respons op de betreffende incidenten. Het doel van de oefening was om de gezamenlijke aanpak, samenwerking en coördinatie te testen bij een escalerende cybercrisis.

Naast alle operationele diensten op het gebied van cybersecurity hebben ook diverse departementen, uitvoeringsorganisaties en partners uit onder meer de telecom- energie- en financiële sector mee geoefend. De oefening was opgebouwd uit een decentraal deel waarbij deelnemers in hun eigen werkomgeving oefenden en een centrale oefendag waarbij centraal gezamenlijk een afsluitende oefening werd uitgevoerd.

Volgens de NCTV zijn oefeningen, zoals ISIDOOR, van groot belang om de Nederlandse capaciteit voor respons op cyberincidenten en crises vorm te geven. "Publiek-private samenwerking is daarbij van groot belang; het overgrote deel van de ICT-infrastructuur in Nederland in handen is van private partijen en het beschermen van vitale belangen in het digitale domein is een gezamenlijke verantwoordelijkheid", aldus de terreurbestrijder.

Reacties (1)
26-06-2015, 07:07 door Anoniem
Je kan naturlijk ISIDOOR uitspreken als : IS I DOOR.

Goeie test... ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.