image

Overheid start wedstrijd voor slimme toegangscontrole

maandag 29 juni 2015, 15:33 door Redactie, 5 reacties

De overheid is een competitie gestart waarin het MKB wordt opgeroepen om met nieuwe, originele ideeën te komen rond het thema slimme toegangscontrole. De winnaar van de competitie krijgt 200.000 euro om zijn voorstel te ontwikkelen. Inmiddels hebben zo'n 30 partijen zich aangemeld, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat er nog ruimte is voor nieuwe inschrijvers.

De Veiligheid Innovatie Competitie (VIC) wordt georganiseerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Defensie, de politie en de Koninklijke Marechaussee. Medewerkers van deze veiligheidsorganisaties zitten ook in de jury. Bij het beoordelen van de plannen kijkt de jury vooral naar haalbaarheid, het innovatieve gehalte en toepasbaarheid bij een van de veiligheidspartners.

Volgens de politie is slimme toegangscontrole met de terreurdreiging in gedachten een actueel en belangrijk onderwerp. "Verschillende instanties zoals de politie, Koninklijke Marechaussee, Defensie, douane en havenbedrijven hebben te maken met toegang en beveiliging, hetzij fysiek of digitaal", aldus Nick Koeman. Hij is als adviseur innovatie Directie Operatiën betrokken bij deze competitie.

Toegang

De deelnemers van de competitie wordt gevraagd om breed mee te denken, want de mate van toegangscontrole varieert. Telkens moet de afweging zijn wie toegang mag krijgen en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. "De beveiliging van een gebouw levert een ander vraagstuk op dan de toegang tot een groot evenement. En de beveiliging van een groter geografisch gebied, zoals een haven of land vraagt weer een andere mate van beveiliging en controle", merkt Koeman op.

Ook het onderwerp verschilt: de ene keer gaat het om het beveiligen van data en systemen of het transport van goederen. De andere keer staat het spotten van personen centraal. Denk aan het signaleren van afwijkend gedrag of het monitoren van grote groepen mensen. Deelnemers kunnen zich tot 20 augustus opgeven. Op 15 oktober wordt het winnende voorstel bekendgemaakt.

Reacties (5)
29-06-2015, 16:14 door Anoniem
Wat de bedrijven ook bedenken.... dit kost ons onze privacy. Onder de noemer van terrorisme mag alles, en dus verwacht ik allemaal privacy inbreuk makende oplossingen....

TheYOSH
29-06-2015, 16:16 door Anoniem
De beste kosten/batenbalans krijg je vooralsnog door heel die controledrift en foellieermanie en gluurscannerij gewoon af te schaffen. Voor wat we er aan uitgeven moeten we bosjes terroristen oppakken wil het zijn geld waard zijn en zoveel terroristen zijn er gewoon niet. Kun je wel proberen "slimmer" en "beter" rond te rennen als een kip zonder kop, maar succesvol een hoofd aannaaien is voorlopig nog toekomstmuziek. Het blijft dus voorlopig bij stromannen en slangenolie. Maar hee, wie wil er nou geen twee ton gratis geld voor het verherontwikkelen van een nieuwe wichelroede?
29-06-2015, 18:09 door Anoniem
Toegangscontrole maakt per definitie inbreuk op de privacy. Immers gaat iemand/iets jouw identiteit controleren, en afhankelijk van de situatie wordt dit controlemoment zelfs geregistreerd.

Bij authenticatie draait alles om het vinden van de juiste balans tussen veiligheid, gebruiksgemak, en kosten. 100% veiligheid, als zoiets al bestaat, zou veel te gebruiksonvriendelijk zijn en tevens te duur. Maar kan in sommige high-sec zones (denk aan defensie) een prima keuze zijn in bepaalde situaties.

Omdat in deze 'aanbesteding' in feite een zelf te kiezen onderzoeksonderwerp 'verkocht' mag worden, ben ik eigenlijk best benieuwd naar de daadwerkelijke winnaar, die mogelijkerwijs juist wel heel erg gericht is op privacy-vriendelijkheid, omdat dit immers ook een hot topic is binnen de overheid.
30-06-2015, 09:05 door Anoniem
Voor alle deelnemers aan deze competitie:

Authenticatie is geen identificatie; Identificatie is geen authenticatie.

Schrijf dat 100x op.
30-06-2015, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem: Voor alle deelnemers aan deze competitie:

Authenticatie is geen identificatie; Identificatie is geen authenticatie.

Schrijf dat 100x op.
En? Volgens mij hebben ze het over autorisatie:
Telkens moet de afweging zijn wie toegang mag krijgen en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.
Misschien moet jij dat woord eens 100x opschrijven ;-).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.