image

Waarschuwingsdienst tegen hackers, crackers en virussen

donderdag 13 februari 2003, 13:06 door Redactie, 2 reacties

Vandaag heeft staatssecretaris Wijn van Economische Zaken De Waarschuwingsdienst voor actuele internetincidenten in gebruik gesteld. De Waarschuwingsdienst waarschuwt via internet (www.waarschuwingsdienst.nl) en e-mail, particulieren en het kleinbedrijf tegen hackers, virussen en andere computer gerelateerde veiligheidsincidenten. Daarnaast geeft De Waarschuwingsdienst adviezen hoe men netwerken kan beschermen om deze incidenten te voorkomen. Computergebruikers kunnen zich gratis abonneren op een Mailinglijst zodat zij op de hoogte gebracht kunnen worden van de laatste waarschuwingen en beveiligingstips. Later zal De Waarschuwingsdienst ook via sms-berichten waarschuwen en een meldpunt opzetten waar bedrijven en burgers incidenten kunnen melden.

Staatssecretaris Wijn liet weten dat hij al in maart 2001 een motie had ingediend om de virtuele veiligheid op de politieke agenda te zetten. Hij is dan ook zeer verheugd om nu De Waarschuwingsdienst in werking te stellen.

Verder zei Wijn: "De overheid ziet het ten slotte tereicht als haar taak gebruikers te informeren over de kwetsbaarheid van netwerken en hoe surfers zich kunnen beschermen tegen internetvirussen. Want ook hier geldt: 'Voorkomen is beter dan genezen.' In het nemen van voorzorgsmaatregelen is nog enorme winst te behalen. Dat laat onverlet dat door de karakteristieke structuur van het internet de éérste verantwoordelijkheid bij bedrijfsleven en burger zelf ligt."

Wijn eindigde zijn speech met: "Bedrijven moeten veiligheid bij het ontwerpen van internetdiensten, producten en software vanaf scratch meenemen. Bedrijfsleven en burger moeten actief gebruik maken van beveiligingsmogelijkheden die al bestaan, zoals virusscanners en firewalls. En tot slot, als er een waarschuwing door bijvoorbeeld de Waarschuwingsdienst wordt gegeven, reageer dan, en grijp in!

Zaterdag 25 januari 2003 bewijst helaas dat dit nog te vaak niet gebeurt. Een fiets die niet op slot staat, wordt vaak gestolen. Een computer die niet beveiligd is, zal op een gegeven moment slachtoffer worden van kwaadwillige hackers. U kunt nu in ieder geval niet meer zeggen dat ik u niet heb gewaarschuwd..."

De waarschuwingsdienst is te vinden op dit adres.

Reacties (2)
13-02-2003, 17:16 door Anoniem
Zie het bericht en commentaar bij de site [url=http://www.cvib.nl]Code voor Informatiebeveiliging[/url].

Leon
14-02-2003, 10:28 door Anoniem
De [url=http://www.waarschuwingsdienst.nl]waarschuwingsdienst[/url] is eis een wel erg vaag accoord verklaring van de bezoeker. Ik denk dat men wel mag aannemen dat een bezoeker die cookies aan heeft staan acoord gaat met cookies.

De site beroept zich aan de ene kant op autoriteit, maar wil dan ook geen verantwoordelijkheid hebben voor fouten?

Tenslote is het ook nog eens vrijwel compleet Windows georienteerd. Dat bevorderd ook alleen maar meet onveiligheid.

(Met de faq is overgens ook wel wat mis: [url=http://www.w3.org/People/Berners-Lee/WorldWideWeb.html]WorldWideWeb[/url] was oorspronkelijk namelijk de naam van de eerste browser/editor die [url=http://www.w3.org/People/Berners-Lee/]TBL[/url] in een paar dagen dagen tijd op een [url=http://www.google.com/search?q=NeXT+hardware]Next computer[/url] met [url=http://www.google.com/search?q=NeXTStep+NeXT]NextStep[/url](de voorloper van het huidige [url=http://mammals.org/macos/]MacOS X[/url]) maakte.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.