image

Malafide BatteryBotPro-app van Google Play verwijderd

dinsdag 7 juli 2015, 14:08 door Redactie, 0 reacties

Google heeft een malafide app van Google Play verwijderd die zich voordeed als BatteryBotPro-app en besmette toestellen voor allerlei vormen van fraude gebruikt. De BatteryBotPro-app is een app die gedetailleerd informatie over de batterij en het batterijverbruik weergeeft. De app, waar 2,99 euro voor moet worden betaald, is tussen de 100.000 en 500.000 keer gedownload.

Onlangs hebben criminelen de app gedownload en van kwaadaardige modules voorzien, om de aangepaste app vervolgens succesvol op Google Play te plaatsen. In tegenstelling tot de legitieme app vraagt de malafide app om beheerdersrechten bij het installeren. Zodra de gebruiker dit toestaat wordt de app geïnstalleerd en zal die dezelfde functionaliteit als de legitieme app bieden, zo meldt beveiligingsbedrijf Zscaler. In de achtergrond gebruikt de kwaadaardige app het toestel onder andere om clickfraude en advertentiefraude te plegen.

Hierbij wordt de smartphone gebruikt voor het tonen van advertenties en het genereren van valse clicks op advertenties. Daarnaast blijkt de app ook informatie over het toestel te verzamelen en worden aanvullende kwaadaardige apps geïnstalleerd, zonder dat de gebruiker hier toestemming voor heeft te geven. Naast click- en advertentiefraude heeft de app ook als doel om sms-berichten te versturen, wat de gebruiker geld kan kosten. Na te zijn ingelicht heeft Google de app van Google Play verwijderd. Hoeveel gebruikers de malafide app hebben gedownload is onbekend.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.