image

Flash Player-lek van HackingTeam eerder aangevallen

donderdag 9 juli 2015, 13:28 door Redactie, 3 reacties

Het kritieke beveiligingslek in Flash Player waarover het Italiaanse HackingTeam beschikte en dat deze week werd ontdekt en gepubliceerd, is al eerder voor aanvallen in Korea en Japan gebruikt. Het gaat om beperkte aanvallen die op 1 juli plaatsvonden, zo meldt het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro.

HackingTeam had een exploit ontwikkeld die misbruik van het toen nog onbekende Flash Player-lek maakte. Die exploit zou echter ook al op 1 juli zijn gebruikt, nog voordat de hacker die bij HackingTeam wist in te breken de data van het bedrijf online zette, aldus Trend Micro. De exploit die de virusbestrijder ontdekte lijkt erg op die van HackingTeam. "We denken dat deze aanval werd uitgevoerd door iemand die toegang tot de tools en code van HackingTeam heeft", aldus analist Weimin Wu. Het enige verschil was dat de gelekte exploit van HackingTeam geen malware bevatte, terwijl dat bij de aanval die op 1 juli plaatsvond wel het geval was.

Om slachtoffers via het lek aan te vallen zijn waarschijnlijk spear phishingmails gebruikt. Deze e-mails bevatten een Word-document met daarin een link. Deze link wees weer naar een website met daarop de Flash Player-exploit. Verder onderzoek wees uit dat de website vanaf 22 juni al door andere gebruikers uit Korea was bezocht, alsmede een gebruiker uit Japan. Of deze gebruikers via dezelfde of andere exploits zijn aangevallen kan Trend Micro niet bevestigen, maar volgens de virusbestrijder is dit wel waarschijnlijk. Inmiddels heeft Adobe een update uitgebracht om het lek te verhelpen.

Reacties (3)
09-07-2015, 14:55 door Anoniem
Juist, dus weg met flash e.d. helpt al een heleboelhttp://occupyflash.org/:
09-07-2015, 16:09 door Anoniem
400GB data uploaden duurt wel even. Misschien verveelde men zich...
10-07-2015, 06:47 door karma4 - Bijgewerkt: 10-07-2015, 06:48
Door Anoniem: Juist, dus weg met flash e.d. helpt al een heleboelhttp://occupyflash.org/:
Vergeet dat naar. Het gaat om de lekken die nu onbekend zijn ongeacht waar ze zich bevinden. Geef daar aub de lijst en eigenschappen van.

De tegenspraak moet helder zijn. Zo niet dan ontbreekt er wat aan de logica en redenatie.
Kun je daar niet tegen dan is de enige oplossing overal ver vandaan blijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.