image

EFF: geen bewijs dat encryptie probleem voor FBI is

vrijdag 10 juli 2015, 14:00 door Redactie, 1 reacties

Deze week verscheen FBI-directeur James Comey voor twee commissies van de Amerikaanse senaat, waar hij vertelde dat encryptie een probleem voor opsporingsdiensten is, maar volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is er helemaal geen hard bewijs om deze stelling te onderbouwen.

Volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF) hadden de opsporingsdiensten het vooral over enge hypothetische gevallen en angstaanjagende anekdotes over de impact van encryptie. Op de vraag van senatoren of de FBI concrete cijfers kon overleggen over het aantal gevallen waarbij encryptie onderzoeken had gedwarsboomd, konden zowel Comey als justitie-topvrouw Sally Yates geen cijfers geven.

Het enige concrete getal kwam van Cyrus Vance, de officier van justitie van Manhattan. Hij liet weten dat zijn kantoor gedurende een periode van negen maanden 74 keer met een vergrendelde iPhone te maken had gekregen. Zijn afdeling verwerkt op jaarbasis zo'n 100.000 zaken. Dat houdt in dat onderzoekers in minder dan 0,1% van de zaken tegen encryptie aanliepen. Of de versleutelde toestellen ook een probleem voor het onderzoek vormden liet de officier van justitie niet weten.

De EFF is verbaasd over het gebrek aan concrete informatie. "Van mensen die als werk hebben om hard bewijs aan een rechter te overhandigen om de "bad guys" te veroordelen, zou je denken dat Comey, Yates en Vance beter bewijs kunnen overhandigen dan te melden dat ze "going dark" gaan. Of misschien denken ze dat als het om het ondermijnen van ieders veiligheid gaat, geen concreet bewijs maar bangmakerij voldoende is?", stelt Jeremy Gillula van de EFF de vraag.

Reacties (1)
12-07-2015, 13:02 door Anoniem
De reden is simpel toch:

Het gaat niet om de huidige getallen, het gaat er om dat we steeds meer onze informatie digitaal opslaan dan in het verleden. En steeds meer systemen encryptie als default krijgen.

Daar is de FBI bang voor.

Of dat terecht is of niet, dat is natuurlijk een andere discussie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.