image

Onderzoek: stemmen via internet nog ver weg

maandag 13 juli 2015, 11:21 door Redactie, 5 reacties

Stemmen via een app op de smartphone of via een paar muisklikken op de computer is nog ver weg, in ieder geval in de Verenigde Staten, zo hebben onderzoekers vastgesteld. De Amerikaanse Vote Foundation deed onderzoek naar stemmen via internet en stelde richtlijnen op waar online verkiezingen aan zouden moeten voldoen. Die eisen maken het zeer onwaarschijnlijk dat er op de korte termijn via het web wordt gestemd.

"Systemen voor internetstemmen bestaan, maar onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze systemen niet over het transparantie- en veiligheidsniveau voor algemene verkiezingen beschikken", aldus de onderzoekers. Ze pleiten ervoor dat online verkiezingssystemen over "end-to-end verifiability", beschikken. Een onmisbare eigenschap die integriteit, openheid en transparantie van verkiezingssystemen garandeert en in huidige verkiezingssystemen ontbreekt.

Controlen

Een deel van het probleem met de huidige verkiezingssystemen is dat fabrikanten en leveranciers niet toestaan dat een onafhankelijke partij de werking en resultaten verifieert. Uit onderzoek van andere onderzoekers blijkt dat elk online verkiezingssysteem fundamenteel onveilig is. Daarnaast geven de huidige systemen geen garantie over de privacy van de kiezer en de juistheid van de uitkomst, zo merken de onderzoekers op. Ook zijn fabrikanten zelden aansprakelijk voor beveiligingslekken in hun producten of problemen tijdens de verkiezingen.

Een systeem dat "end-to-end" verifieerbaar is laat kiezers controleren dat hun stem correct is uitgebracht, dat hun stem ook in de uiteindelijke telling is meegenomen en dat de uitgebrachte stemmen kunnen worden geteld en dubbel kunnen worden gecheckt met de uitkomst van de verkiezingen. Volgens de onderzoekers is het ontwerpen en maken van een systeem dat aan deze eisen voldoet, gezien de huidige aanvallen en dreigingen, een zeer grote uitdaging.

Reacties (5)
13-07-2015, 11:29 door Anoniem
Ze gebruiken daar wel grootschalig allerlei stemcomputers die ook aan alle kanten te manipuleren blijken. Waar zelfs de fabrikanten van de machines niet onpartijdig blijken. Maargoed, altijd leuk als er zo'n rapportje ligt. Kun je mooi zien hoe hard politici die rapportjes uiteindelijk toch negeren ten faveure van stemcomputerlobbyisten.
13-07-2015, 11:52 door Anoniem
Dan weet je helemaal dat er gemanipuleerd wordt . maar blijf je ook wakkers om dat gajes te controleren !
13-07-2015, 12:36 door Anoniem
Stemmen is een sociaal gebeuren, kleinschalig met vrijwilligers als stembureauleden en zo houden we democratie dicht bij de burger. Bovendien is als persoon fysiek stemmen niet afhankelijk van software of (patent)technische afhankelijkheden.
13-07-2015, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem: Stemmen is een sociaal gebeuren, kleinschalig met vrijwilligers als stembureauleden en zo houden we democratie dicht bij de burger. Bovendien is als persoon fysiek stemmen niet afhankelijk van software of (patent)technische afhankelijkheden.

Helemaal meer eens. Als je voor het uitbrengen van je stem niet uit je huis niet uit wil komen, stem dan alsjeblieft niet. Blijkt niet iedere dag dat peilingen via het internet tot extremere standpunten leiden? Achter je computer mis je de aanraking met andere, echte, levende mede-burgers - die je waarschijnlijk nadenkender maakt. Techniek is prachtig, maar vraagt ook om die nadenkend makende aanraking met mensen van vlees en bloed, vooral ook met mensen die niets met techniek hebben!
15-07-2015, 01:33 door Eric-Jan H te D
De politiek vindt stemmen belangrijk. Iets waar je volgens haar dus eigenlijk wel een beetje moeite voor zou mogen doen. Maar wat wil de politiek doen? Zij wil het stemmen zó makkelijk maken, dat je het nog vanaf het toilet zou kunnen doen. Of voor de buis, kijkend naar PSV-Feijenoord; een biertje in de ene en de smartphone in de andere hand.

Kennelijk hebben ze helemaal niet in de gaten wat dit teweeg gaat brengen. Namelijk dat de waan van de dag nog meer gaat regeren. Dat populisme hoogtij gaat vieren. Dat er mensen gaan stemmen, waarvan je je niet zonder reden moet afvragen of je wel op hun stemmen zit te wachten Dat klinkt misschien elitair.Maar het is volgens mij de keiharde waarheid.

En wanneer dan de eerste internetverkiezing haar duivel heeft gebaard, gaat deze nooit meer terug naar waar hij hoort.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.