image

Minister ziet af van IMEI-blokkering bij gestolen smartphones

donderdag 16 juli 2015, 13:58 door Redactie, 4 reacties

Toestelblokkering blijkt zo'n succes te zijn tegen de diefstal van smartphones, dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie afziet van het plan om providers wettelijk te verplichten dat ze de IMEI-nummers van gestolen toestellen moeten blokkeren. Dat laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Zowel vorig jaar als dit jaar lanceerde de overheid de campagne "boefproof", waarin consumenten werd uitgelegd hoe ze toestelblokkering kunnen inschakelen. De campagnes werden gestart omdat bij ongeveer de helft van alle straatroven er een smartphone wordt gestolen. Ook inbrekers en zakkenrollers hebben het vaak op smartphones gemunt. "Dit vormt een aanzienlijke schadelast voor burgers en bedrijven, waaronder verzekeraars", aldus Van der Steur. Hij stelt dat door zijn inzet en die van minister Kamp toestelblokkering inmiddels op de nieuwe toestellen van Apple en Samsung eenvoudig is in te stellen.

Apple en Samsung hebben samen circa 80% van de markt voor high end smartphones in handen. De overige fabrikanten zijn volgens de minister met soortgelijke oplossingen bezig, die medio 2015 in nieuwe toestellen beschikbaar zullen zijn. Om de toepassing van toestelblokkering, ook bij reeds verkochte smartphones, te promoten zijn er in de tweede helft van 2014 verschillende voorlichtingscampagnes gestart. Ook wordt de informatie over toestelblokkering regelmatig via verschillende kanalen herhaald. Met deze acties zijn nu al meer dan 6 miljoen bestaande klanten met een data-abonnement bereikt, schrijft Van der Steur.

Effectief

De minister merkt op dat de maatregelen effectief zijn. Hij wijst daarvoor naar de vergelijking die is gemaakt tussen de cijfers uit 2013 en 2014. Deze vergelijking laat zien dat het aantal gestolen telefoons in 2014 met 33,4% is gedaald ten opzichte van 2013. In de laatste twee kwartalen van 2014, waarin de meeste promotieactiviteiten plaatsvonden, is de daling van het aantal geroofde smartphones het hoogst. In het derde kwartaal was er sprake van een daling van 39,2%, in het vierde kwartaal was dit zelfs 44,2%. Daarnaast is ook het aantal straatroven in de eerste vijf maanden van 2015 significant gedaald met 18%.

IMEI-blokkering

Vanwege het succes van toestelblokkering en de minimale kosten die dit met zich meebrengt, ziet Van der Steur geen reden om IMEI-blokkering in te voeren. Voormalige justitieminister Ivo Opstelten wilde deze maatregel al in 2013 invoeren, maar het is er nooit van gekomen en het lijkt ook voorlopig niet te gebeuren. "De maatschappelijke lasten van de invoering van IMEI-blokkering, waaronder ook de extra administratieve belasting voor de politie, lijken thans niet meer in verhouding te staan tot de redelijkerwijs te verwachten opbrengsten van de invoering van IMEI-blokkering", schrijft Van der Steur.

Het wetgevingstraject dat dit mogelijk moest maken is dan ook stopgezet. Als echter blijkt dat toestelblokkering niet tot de gewenste resultaten leidt, niet alle telefoonmerken uitgerust worden met toestelblokkering en IMEI-blokkering alsnog uit veiligheidsredenen gewenst blijkt te zijn, dan zal Van der Steur samen met minister Kamp kijken of IMEI-blokkering toch kan worden ingevoerd. Bij IMEI-blokkering worden telecomproviders verplicht om de IMEI-nummers van gestolen telefoons te blokkeren. Het IMEI-nummer is een uniek serienummer voor de telefoon. Via een centrale database kunnen providers gestolen nummers bijhouden en blokkeren. In Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië wordt deze maatregel toegepast.

Reacties (4)
16-07-2015, 16:52 door Vandy
Door Redactie:
Hij stelt dat door zijn inzet en die van minister Kamp toestelblokkering inmiddels op de nieuwe toestellen van Apple en Samsung eenvoudig is in te stellen.
Yeah right! Als Van der Steur zich niet had geroerd, was het nog steeds lastig geweest. Dream on...
16-07-2015, 23:10 door Anoniem
Kwam dit bij apple niet voort uit het feit dat hun eigen mobieltjes tijdens testen gejat waren?
Of was het onze minister.

Even realiteitcheck.

Blijft jammer dat IMEIs niet verplicht zijn te noemen op marktplaats. Scheelt hoop.
17-07-2015, 09:40 door Anoniem
"Vanwege het succes van toestelblokkering en de minimale kosten die dit met zich meebrengt, ziet Van der Steur geen reden om IMEI-blokkering in te voeren. "

Hoe hebben ze dat succes gemeten dan? Volgens mij is toestelblokkering (wat volgens mij eenvoudig is te omzeilen door middel van een flash van het firmware, iets wat op Android toestellen vrij eenvoudig is tegenwoordig), toch een heel andere techniek dan het permanent blokkeren van bepaalde IMEI nummers op de netwerken van de providers.

Vind het een beetje appels en peren vergelijk als je het mij vraagt.

Hoe dan ook is de keuze van de minister wel begrijpelijk. Het zou in de praktijk alleen maar meer bureaucratie teweegbrengen, plus het wordt toch steeds eenvoudiger om ook het IMEI nummer te wijzigen van telefoon, dus wordt zo'n maatregel heel snel ineffectief.
17-07-2015, 15:19 door Anoniem
Hij stelt dat door zijn inzet en die van minister Kamp toestelblokkering inmiddels op de nieuwe toestellen van Apple en Samsung eenvoudig is in te stellen.

Lol, gelooft hij hetzelf. Wel gemakkelijk, jezelf onterechte schouderklopjes geven voor zaken die anderen regelen.

Want reeel gezien hebben van der Steur en Kamp helemaal niets te maken met de toestelblokkering welke Apple en Samsung hebben doorgevoerd. Daar waren deze bedrijven ook al lang en breed mee bezig toen Opstelten moest aftreden, en van der Steur minister werd.

Maarja, integriteit is kennelijk niet langer een wenselijke eigenschap voor een Minister van Justitie, en liegen is voor de Minister de normaalste zaak van de wereld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.