image

Google gaat harder optreden tegen ongewenste software

donderdag 16 juli 2015, 17:37 door Redactie, 3 reacties

Gebruikers van Google Chrome zullen de komende weken meer waarschuwingen van de browser te zien krijgen waarin wordt gewaarschuwd voor ongewenste software. Programma's die ongewenst bij internetgebruikers de browser kapen en vervolgens allerlei advertenties injecteren zijn een gigantisch groot probleem, zo bleek uit eerder onderzoek van Google en de Universiteit van Californië.

De onderzoekers wilden weten hoe groot het probleem van "ad injectors" daadwerkelijk was. Dit is software die advertenties op websites injecteert of bestaande advertenties vervangt.Google had in de eerste paar maanden van dit jaar al meer dan 100.000 klachten over ad injectors ontvangen. Tijdens het onderzoek bleek dat 5,5% van alle IP-adressen die Google-sites bezoeken met één of meerdere ad injectors geïnfecteerd is. In totaal ontdekten de onderzoekers meer dan 85.000 programma's die de browser kapen en advertenties injecteren.

Detectie

De detectie van Google om dit soort ongewenste software te detecteren is verbeterd, waardoor Chrome-gebruikers op korte termijn meer waarschuwingen zullen krijgen. "Het mandaat blijft onveranderd", zegt Stephan Somogyi van het Google Safe Browsing Team. "We richten ons alleen op het beschermen van gebruikers tegen malware, phishing, ongewenste software en soortgelijk kwaad. Je zult een waarschuwing van Safe Browsing niet voor een andere reden te zien krijgen."

Volgens Somogyi wordt ongewenste software via allerlei manieren verspreid, waaronder de eerder genoemde ad injectors. In veel gevallen is Google's Safe Browsingtechnologie de laatste verdedigingslaag, merkt de Google-medewerker op. Naast Chrome maken ook Safari en Firefox gebruik van Google's Safe Browsingtechnologie.

Image

Reacties (3)
16-07-2015, 19:14 door atoom
Ik denk dat dit aansluit op https://www.security.nl/posting/435724/ICT+%26+de+oliedomme+gebruiker.
De meeste Internet gebruikers weten gewoon te weinig af van al de gevaren die op de loer liggen op het Internet en moeten toch beschermd worden!!!!
Het begint gevaarlijk te worden als die functie niet uit gezet kan worden voor ervaren/professionals.
Op zich is het natuurlijk betuttelen van de gebruikers, je kunt heel makkelijk zo een functie misbruiken zoals er ook misbruik gemaakt wordt van de DNS blokkades o.a. in de UK/Australië/Rusland enz. Dan is de vraag waar ligt de grens..
Als je de uitbraken maar kunt voorkomen ben je al een heel stuk op weg denk ik zo :)
16-07-2015, 22:29 door Anoniem
De vraag is natuurlijk "waar legt men dan de grens".
Worden sites die software aanbieden die bij setup default de Ask toolbar installeert op deze manier afgeschermd?
En sites die software aanbieden die default de Chrome browser erbij installeert?

Dat soort acties wordt (zeker hier) toch algemeen als misbruik gezien, maar ziet Google dat ook zo?
17-07-2015, 10:39 door Anoniem
Het blokkeren van sites zonder opgaaf van redenen door Google gaat inmiddels steeds zorgelijker vormen aannemen.
Als industrie en of overheid een onwelgevallige site geblokkeerd willen hebben dan zorgt Google daar wel even voor.

"According to Google the sites contain "harmful programs" but the site owners are clueless as to what they've done wrong."

https://torrentfreak.com/chrome-blocks-major-torrent-sites-over-harmful-programs-150710/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.