image

31% Britse gemeenten gebruikt nog Windows XP

donderdag 23 juli 2015, 16:48 door Redactie, 5 reacties

Bijna één op de drie Britse gemeenten gebruikt nog Windows XP, ook al is een onderhoudscontract met Microsoft inmiddels twee maanden verlopen. Dat blijkt uit een rondvraag van CRN. 31% van de gemeenten liet weten dat ze het 13-jaar oude platform nog ergens binnen de organisatie gebruiken.

Er werd ook naar het aandeel van Windows XP op het totaal aantal gemeentecomputers gekeken. Dan blijkt dat 7% op het besturingssysteem draait. Windows 7 is met 79% het meestgebruikte besturingssysteem. Op 1% van de computers is Windows 8 geïnstalleerd en de overige 13% wordt door andere besturingssystemen volgemaakt. Microsoft stopte vorig jaar april de ondersteuning van Windows XP. De softwaregigant sloot vervolgens een overeenkomst met de Britse overheid en publieke sector om de support met een jaar te verlengen. In mei liep deze overeenkomst af en er werd besloten om die niet te verlengen.

Reacties (5)
23-07-2015, 18:43 door Anoniem
31% van de gemeenten liet weten dat ze het 13-jaar oude platform nog ergens binnen de organisatie gebruiken.
Als honeypot of als "life viruschecker" zeker?...

Goeroehoedjes
23-07-2015, 21:48 door karma4
"Als ze het hadden kunnen migreren dan hadden ze het gedaan." Hardware (machine) en OS licentie ziin niet de kosten of het probleem. Er moeten applicaties op die machines draaien waarvoor een vervanging voorhanden is.
Om Welke applicaties gaat het?
Waarom is er geen vervanging voor handen?
Wie is er voor die applicaties verantwoordelijk?
Wat gaat er aan die applicaties gebeuren?

En nee met de applicaties ben je er niet als Excel Word en Power point noemt, dat zijn tools.

Welk business process is er aan gerelateerd (logica/data)?
24-07-2015, 13:20 door Anoniem
Door karma4: "Als ze het hadden kunnen migreren dan hadden ze het gedaan." Hardware (machine) en OS licentie ziin niet de kosten of het probleem. Er moeten applicaties op die machines draaien waarvoor een vervanging voorhanden is.
Om Welke applicaties gaat het?
Waarom is er geen vervanging voor handen?
Wie is er voor die applicaties verantwoordelijk?
Wat gaat er aan die applicaties gebeuren?

En nee met de applicaties ben je er niet als Excel Word en Power point noemt, dat zijn tools.

Welk business process is er aan gerelateerd (logica/data)?

Bedankt voor deze nuancering, Karma4!
Toch ga je je afvragen als er al zoveel tijd is verstreken om applicaties aan te passen of naar een alternatief uit te kijken welke applicaties er dan nu nog voor in aanmerking komen om nog steeds op XP te moeten draaien. ;-)

Goeroehoedjes
24-07-2015, 16:00 door Anoniem
Wat dachten jullie van:

Nieuw HW platform op windows 7,8 of 10, met daarop bijvoorbeeld VMware o.id.
In de Virtuelen machine heb je XP, zodat de betreffende applicatie kan draaien.

Alternatief:
1) Nieuw HW platform Windows 7,8, of 10
2) versie vd applicatie kopen
3) de betreffende vastgeroeste digibeet ambtenaar een ultimatum stellen; Leer met de nieuwe versie werken.The new way or the high way!

het is maar een idee natuurlijk
25-07-2015, 17:30 door karma4
Goeroehoedjes
Bedankt voor deze nuancering, Karma4!
Toch ga je je afvragen als er al zoveel tijd is verstreken om applicaties aan te passen of naar een alternatief uit te kijken welke applicaties er dan nu nog voor in aanmerking komen om nog steeds op XP te moeten draaien. ;-)

Helemaal mee eens. Het zou niet horen te gebeuren maar het gebeurt. Het is een teken dat het SDLC (Software Development Life Cycle) process is niet op orde is. Zo maar wat erveraringen (ik laat wat details weg).

- Specifieke printer hardware/driver oplossing in gebruik echter niet meer toekomstvast en moet vervangen worden.
Uitstel1: we gaan reorganiseren en de IT daarvoor moet naar en andere afdeling. Wij doen niets meer, hun probleem.
Uitstel2: Hardware staat op instorten, te vervangen. Omzetten van de software kost ons te veel en het werkt toch nog.
Uitstel3: Er zijn zo veel mooiere en betere oplossing voor communicatie output nar onze klante. Wel erg duur ..... (niets)
Zo'n 15 jaar (ja vijftien) na het eerste uitstel wordt de recht toe recht aan conversie alsnog gedaan.

- Er is een bepaalde programma nodig voor een op zich eenvoudige bedrijfsprobleem. De ICT in huis levert dat niet want dat wordt veel te duur. Een slimme medewerker op de afdeling bouwt wel iets, of je koopt zoiets bij een lokaal bedrijfje.
Het geld voor de bouw is er wel. Onderhoud wordt geheel vergeten. Medewerker weg (doet wat anders) lokaal bedrijfje toch te duur of doet het niet meer. Dan heb je ineens iets wat op de desktop draait en OS versie afhankelijk.

- Een ingekocht geavanceerd programma gebruikt op dat moment de nieuweste features .Net Java COM en de wens om flash in de browser te hebben. Voor dat ingekochte programma wordt wel een plan gemaakt om het te kunnen gebruiken maar geen plan om het aan SDLC met een jaarlijkse upgrade te voldoen. Je voelt het dan aankomen, even bijwerken is er niet meer bij en je moet er jaren mee door. Als er dan delen in zitten die niet op een nieuw OS kunnen dan zit het vast.

De OS versie afhankelijkheid kun je (XP) gekregen hebben door .Net1.1 gebruik. Dat komt niet meer op nieuwe Windows systemen (ICT beleid) en die applicatie boven op .NET1.1 doet het dan niet meer. Zon verhaal kan je ook met java of wat 'dan ook anders ophangen. Het probleem is dat gebruikers/organisatie het SDLC deel weglaten, ICT de kosten niet wil hebben en dat er IT-architecten zijn die er helemaal niets van snappen en nog meer schade berokkenen (intern/extern).


Inderdaad de goeie vraag "welke applicaties er dan nu nog voor in aanmerking komen om nog steeds op XP te moeten draaien" Blijkbaar is dat iets wat daar niet op orde is (SDLC). Wat het exact is wordt helaas niet verteld.

Eens kijken of ik wat kan vinden.... http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/2337542/barking-and-dagenham-switches-from-windows-xp-to-google-chromebooks-saves-around-gbp400-000 Geeft wel een beeld ca, een jaar oud.
a/ "One key difference from the previous Windows XP setup at the council is that the Chrome devices will require a constant wireless connection for staff to be able to use them due to the Citrix remote desktop system in place."
Webbased access met VDI voor het meeste (ca 2000 stuks) het is de nieuwe terminal insteek.
b/ "... is planning to invest in 600 new Windows desktop machines at a cost of around £340 each. These will be for staff with accessibility requirements who need specialist software; or for those needing to run complex or niche applications such as AutoCAD or streetlight-management systems, which are not currently available via the Citrix desktop".
Waar webbased niet mogelijk is en een remote desktop (Citrix) ook niet gaat, hou je best veel over.

Hoeveel streetlicht management systemen als "applicatie" zouden er op de markt zijn? En behalve zoiets zullen er wel meer specifieke "applicaties" zijn.

betreffende vastgeroeste digibeet ambtenaar een ultimatum stellen
A.u.b. leg het probleem bij de veroorzaker, De digibeet IT-architect intern/extern en de interne beslisser die op sales mensen met de mooie pakken afgaat. Enig idee hoe je weet dat een sales liegt? Antwoord: Als zijn lippen bewegen.
De uitvoerende ambtenaar/werknemet wordt strakt gestuurd van bovenaf om alleen dat te doen wat zijn taak is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.