image

FBI lanceert campagne tegen economische spionage

vrijdag 24 juli 2015, 10:09 door Redactie, 13 reacties

De FBI is in de Verenigde Staten een campagne gestart om bedrijven en onderzoeksinstellingen te waarschuwen voor economische spionage. Volgens de opsporingsdienst is economische spionage een groeiende dreiging die steeds meer schade veroorzaakt. De exacte schade is lastig vast te stellen, maar de verliezen zijn "substantieel" en bedragen mogelijk honderden miljarden dollars per jaar, aldus de FBI.

Het zijn meestal buitenlandse concurrenten en landen die bedrijfsgeheimen, productiemethodes, innovaties en inzichten in handels- en arbeidsconclicten zoeken. De FBI zou niet alleen een toename van de pogingen zien om bedrijfsgeheimen te stelen, maar de manier waarop wordt ook steeds onbeschofter. "We hadden gevallen waar mensen letterlijk magazijnen en fabrieken binnenwandelen om bedrijfsgeheimen te stelen", zegt Randall Coleman, adjunct-directeur van de FBI's Counterintelligence Divisie. "Het is schokkend om te zien hoeveel moeite ze doen om informatie te stelen."

De bedrijven die achter de spionageaanvallen zitten zouden verschillende manieren gebruiken om de informatie van Amerikaanse ondernemingen te stelen. Zo worden huidige en voormalige buitenlandse werknemers van Amerikaanse bedrijven en onderzoeksinstellingen benaderd. Daarnaast worden "technische operaties" uitgevoerd, zoals het hacken van computers, het doorzoeken van vuilnisbakken en het omkopen van personeel. Als laatste gaan de bedrijven op het oog onschuldige bedrijfsrelaties met Amerikaanse ondernemingen aan, om zo economische informatie buit te maken.

De FBI geeft Amerikaanse bedrijven en instellingen dan ook advies hoe ze hun bedrijfs- en handelsgeheimen kunnen beschermen. Het gaat dan om zaken als doorlopende security-trainingen voor het personeel, het opstellen van een plan om bedrijfsgeheimen te beschermen en het implementeren van fysieke beveiligingsmaatregelen. Daarnaast is er een 36 minuten durende video gemaakt, gebaseerd op een echte zaak, die de dreiging probeert duidelijk te maken.

Image

Reacties (13)
24-07-2015, 10:34 door johanw
Klinkt als het werk van de NSA die Airbus bespioneerd om Boeing aan extra orders te helpen.
24-07-2015, 10:49 door Anoniem
De grootste economische spionnen zijn de Amerikanen zelf. Dat de rest druk bezig is een inhaalslag te maken hebben ze dan ook helemaal aan zichzelf te danken.
24-07-2015, 11:03 door Anoniem
De USA heeft na WO II brutaal en schaamteloos massaal nazi-kennis, -wetenschappers en gestolen patenten van het verslagen Duitsland naar de USA overgebracht en huilen nu krokodillentranen dat rivalen dat hebben afgekeken en nadoen.
Ze krijgen een koekje van eigen deeg.
24-07-2015, 11:10 door Anoniem
Haha, de pot verwijt de ketel...
Maar anderzijds, het is volledig terecht dat er voor gewaarschuwd wordt. Ook in Nederland kan meer bewust zijn, gecombineerd met dito trainingen absoluut geen kwaad.
24-07-2015, 11:57 door Anoniem
De vorige 2 comments had ik geschreven kunnen hebben! Niks meer aan toe te voegen!!!
24-07-2015, 12:38 door Anoniem
Burgers en bedrijven willen zich beter beveiligen door o.a. encryptie toe te passen, maar dat wil diezelfde FBI juist niet:
http://www.360magazine.nl/politiek/4077/fbi-laat-ons-u-bespioneren#.VbITWmO971U
Dus door FBI aanbevolen security tools kun je er van uit gaan dat in deze tools door U$A gesponserde backdoors zijn ingebouwd, waar uiteindelijk ook andere spionagediensten en cybercriminelen dankbaar gebruik van maken...
24-07-2015, 12:45 door Anoniem
Typisch gevalletje: De pot verwijt de ketel.
24-07-2015, 13:14 door Anoniem
Amerika wil het absolute alleenrecht op spionage

Dus nu krijg je de situatie dat "spionnen waarschuwen voor spionnen".

Het moet niet veel gekker worden.
24-07-2015, 15:16 door Anoniem
Economische spionage door V.S.

Dat economische spionage al heel lang plaatsvind door de V.s. is al heel lang gebeurt, met name juist door middel via het grote nsa spionage programma.
Wij, Nederland, gaan daar binnenkort nog zelf pro actief een schepje bovenop doen door onze gegevens zelf aan te bieden, als het aan mr. hare Plas-Tap ligt.

Wat het nieuwe sterke plasplan betreft
Samenwerking met buitenlandse geheime diensten

Minister Plasterk beschermt Nederlanders daar niet tegen, integendeel. Zo kunnen gegevens die in bulk verzameld zijn, in bulk worden overgedragen aan buitenlandse geheime diensten, zelfs voordat ze geëvalueerd zijn.

https://www.bof.nl/2015/07/02/persbericht-plasterk-maakt-nieuw-sleepnet-voor-geheime-diensten-bekend/

Tussen de data die je in bulk standaard onderschept zit dus ook bedrijfsdata !
Bedrijfsdata die ongezien, ongefilterd over de digitale heg bij de overburen geflikkerd worden.

In hoeverre Nederland nog als een zelfstandig land beschouwd kan worden en wie uiteindelijk echt politiek aan de touwtjes trekt is een grote vraag.
Een vraag die niemand stelt en niemand wil of kan beantwoorden.

Wat we wel niet-weten is dat deze minister duidelijk niet de baas over eigen toko is, zoveel mag wel duidelijk zijn.
We staan er bij en kijken ernaar terwijl het drama langzaam maar zeker recht voor onze ogen afspeelt.
Om uiteindelijk ooit luid te kunnen klagen dat we niet wisten dat het allemaal zo erg was.

Het gebeurt binnenkort hier, vrijwillig, de andere kant op!
Pas maar op wat je niet anoniem zegt, doet en schrijft, voor je het weet heb je een gratis enkele vliegreis te pakken.
24-07-2015, 15:26 door Anoniem
Al deze "intelligence-diensten" zijn hypocriet en volledig de weg kwijt. Ze zijn wat mij betreft een groter gevaar voor de samenleving dan terrorisme en de andere usual suspects.
24-07-2015, 15:29 door Anoniem
Ondanks alle hype over de NSA is aan de reacties hierboven te zien dat men slecht geïnformeerd is. Vele andere landen zijn al sinds jaar en dag actief in bedrijfsspionage. En vaak op een schaal die vele malen groter is en veel gerichter op economisch gewin dan de NSA ooit was. De gevolgen zijn duidelijk te zien aan de ontwikkelingen in een aantal markten waar bedrijven wegens het ontbreken van kosten op het gebied van onderzoek en innovatie op allerlei terreinen westerse bedrijven weg concurreren in prijs. Men heeft de ontwikkelkosten niet gehad en kan daardoor met veel lagere marges werken. Ook is het een steeds meer voorkomend fenomeen dat er met voorkennis wordt gehandeld op de verschillende aandelenbeurzen dankzij via malware gestolen informatie. Iets wat al sinds 3 a 4 jaar een nieuwe business lijkt te zijn ook van bepaalde geheime diensten die op die manier de eigen kas spekken in landen met sowieso al vage ethiek. Zelfs digitale bankovervallen gaan dergelijke partijen niet uit de weg...

Daar waar de Amerikanen nu eindelijk aan de alarmbel trekken zijn we in Europa nog heerlijk naiief en is het hogere management in veel organisaties nog steeds kinderlijk eenvoudig te bespioneren. Enkele grote internationale bedrijven nemen inmiddels wel dergelijke activiteiten, inderdaad activiteiten en dus niet risico's want het gebeurd NU, serieus. En nemen dan ook serieuze maatregelen op het gebied van contraspionage maatregelen. Maar de meeste organisaties en overheden zijn nog steeds lachwekkend kwetsbaar voor zelfs de simpelste spionage technieken. Het gaat zelfs zo ver dat men bijvoorbeeld op training gaat bij een te bespioneren organisatie en dat men stiekem tijdens de training een image trekt van een harddisk om info te verzamelen voor de eigen hack teams. Ook zijn er voldoende buitenlandse organisaties die via vestigingen van bedrijven uit het eigen land bijvoorbeeld via VPN tunnels data die aangeleverd wordt uploaden naar de eigen intelligence clubs.

Zelfs met de privacy wetgeving zoals die nu is aangescherpt is de situatie nog steeds schrijnend. Veel personen in het hogere management zien de bescherming van gegevens als iets wat meer last dan lust is. Vooral (binnen en buitenlandse alsook internationale) overheidsorganen die geen commerciële druk hebben om de eigen innovatie te beschermen zijn laks op het gebied governance en borging.
24-07-2015, 18:55 door Anoniem
..."Het is schokkend om te zien hoeveel moeite ze doen om informatie te stelen."...

Amerika, het land van ECHELON en ECHELON II. En zoveel meer.
Enorme investeringen om (commerciele) geheimen van (bevriende) naties te stelen voor eigen gewin.

Het is duidelijk waar inlichtingendiensten/sleepnetmethodes werkelijk voor bedoeld zijn. Het heeft niets te maken met de strijd tegen terrorisme en kinderporno. Het is enkel en alleen voor eigen gewin van een select groepje. En zeker niet nationaal gewin, maar puur persoonlijk gewin.

Toch "fijn" dat zoveel belastinggeld wordt gespendeerd, alsmede vele burgerrechten verkwanseld, voor dat soort praktijken.

Logisch als je er over nadenkt. Welke psychopaat zou niet met beide handen de kans aangrijpen om ten koste, en op kosten, van anderen zichzelf te verrijken, onaantastbaarder te maken, machtiger te maken, en een dikke middelvinger te geven aan al die andere "ongeschikten"? Omdat die "ongeschikten" zo "dom" waren om het zo ver te laten komen? In het hoofd van psychopaten is dat een bevestiging dat ze vooral zo door moeten gaan. Het bevestigt hun gevoel van misplaatste superioriteit.

Zijn het allemaal psychopaten dan? Misschien niet, misschien wel. Hun manier van kijken naar wat anderen wel of niet mogen, en wat ze zelf wel of niet mogen, heeft een zeer hoog eenzijdigheidsgehalte. Neigt behoorlijk naar: hun mogen steeds meer, en de rest steeds minder. Niet het schoolvoorbeeld van democratie, sociaal maatschappelijk verantwoord, en zo meer.

In simpelere taal. Zolang je dergelijke idioten ongestraft hun gang laat gaan zal je dat zelf merken aan een steeds lager wordend vrij besteedbaar inkomen, verminderde (burger)rechten, toenemende (burger)plichten, verminderde (sociale) zekerheden, enzovoorts, enzovoorts. En niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner, kinderen, familie, vrienden, kennissen, collega's, bekenden, en noem maar op.

Laten dergelijke idioten zich tegenhouden door hedendaagse rechtsgang? Welnee, bij lange na niet. Dergelijke rechtsgang is al ondergeschikt gemaakt aan "old boys networks". Van alles en nog wat "verdwijnt" als de rechtsgang zich er eindelijk mee gaat bemoeien. De voorgespiegelde weg van een rechtsstaat is enkel een afleidingsmanoeuvre . Net als kiesrecht. Vooral bedoeld om het huidige gang van zaken in stand te houden. En te verstevigen.
Niet om misstanden werkelijk aan de kaak te stellen. Om een democratisch ongewenst pad om te buigen.

Dus wat dan?

In ieder geval niet dat wat is voorgekauwd als zijnde de door hogere machten veronderstelde weg. Dat is waar ze op rekenen namelijk.
25-07-2015, 10:22 door Anoniem
Tsss ... ze hebben daar op dat grote eiland zelf het spelletje uitgevonden met bijbehorende spelregels en nu ze zien dat anderen dat spelletje ook onder de knie gaan krijgen begint het geklaag .
Het zijn altijd al slechte verliezers geweest die yankers en dat zal wel niet veranderen ook .

Door hun gedachtegang dat ze superieur zijn over de rest van de wereld en anderen voor achterlijk verslijten duurt het alleen vaak even voordat ze doorhebben dat ze zelf ook teruggepakt worden .
Met als voorbeeld dat ze een jaar of 7 nodig hadden voordat ze beseften waarom die 'domme' Chinezen al die 2e hands Amerikaanse bedrijfsprinters voor bloedprijzen opkochten .
Ze hebben er jaren hartelijk om kunnen lachen ... maar zijn uiteindelijk toch maar de hd's gaan verwijderen en geheugens wissen .
Dat daarna de prijzen kelderden en de interesse van de Chinezen wegebde zal die slimme Amerikanen wel niet meer hebben kunnen verbazen ^^
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.