image

Belgische privacycommissie waarschuwt voor wifi-tracking

donderdag 30 juli 2015, 12:40 door Redactie, 6 reacties
De Belgische privacycommissie heeft winkels gewaarschuwd dat ze voorbijgangers niet zomaar via wifi-tracking mogen bespioneren. Bij wifi-tracking wordt het MAC-adres van de smartphone van klanten verzameld. Het toestel zendt dit unieke adres continu uit als wifi staat ingeschakeld.

Op deze manier kunnen bedrijven het aantal klanten meten dat de winkel betreedt, hoe ze zich door de winkel bewegen en hoeveel mensen langs de winkel lopen zonder binnen te gaan. Ook kan er worden gemeten of bezoekers al eerder in de winkel zijn geweest. Sommige Nederlandse winkels die wifi-tracking toepassen waarschuwen klanten hiervoor via een sticker of bordje. Volgens de Belgische privacycommissie is het waarschuwen van mensen voor wifi-tracking echter onvoldoende, zo meldt De Tijd.

Winkels zouden op z'n minst een opt-outmogelijkheid moeten bieden om niet gevolgd te worden, zo laat de privacycommissie aan CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh weten. In het geval winkels de gegevens gebruiken om reclameboodschappen naar de klant te versturen, moet de klant daar zelf vooraf zijn toestemming voor geven. Willem Debeuckelaere, voorzitter van de privacycommissie, is bang dat veel winkels echter geen toestemming vragen. "De ervaring leert dat mensen dan weigeren om gevolgd te worden."

Reacties (6)
30-07-2015, 13:14 door yobi
Niet alle toestellen doen dat. Bijvoorbeeld de nieuwste iPhones zenden pas uit als deze uit de schermbeveiliging wordt gehaald.
30-07-2015, 13:25 door Anoniem
dit gebeurt al jaren, ook met bluetooth, dus wie is er nou fout, de gebruiker die iets niet uitzet of de winkelier die iets opvangt. Misschien valt het ontvangen van radio signalen wel onder het verdrag van Rome, dan mag het gewoon.
30-07-2015, 13:31 door karma4
Je kunt wifi ook uitschakelen als je het niet gebruikt.
Buiten thuisbereik is dat wifi naar onbekende punten niet echt handig.
30-07-2015, 13:40 door Anoniem
Door yobi: Niet alle toestellen doen dat. Bijvoorbeeld de nieuwste iPhones zenden pas uit als deze uit de schermbeveiliging wordt gehaald.

Dus als ik wat aan het downloan ben en de schermbeveiliging gaat aan, stopt de download en is hij niet klaar als ik een half uurtje later ga kijken? Hij downloadt en installeert dus ook geen updates als ik hem niet constant van de beveiliging af laat?

Peter
30-07-2015, 15:58 door Anoniem
Opmerkelijke reacties weer : niet het onderwerp is belangrijk, namelijk dat je privacy geschonden wordt ook al loop je een winkel niet eens binnen.

Nee, omdat het al zo is en de gebruiker er zelf eventueel iets tegen had kunnen doen (niet de deur uitgaan bijvoorbeeld) zijn de winkels die willens en wetens de grenzen opzoeken en overtreden vrij gepleit.

Het is absurd dat winkels buiten het eigen pand unieke data verzamelen van langslopend of fietsend publiek.
Winkels die dit openbaar en heimelijk doen en een overheid die er niets tegen doet zijn fout.
Een consument kan bij het in gebreke blijven van deze partijen uiteindelijk maar beter voor zichzelf opkomen.

Hier was het wel even een relletje met de winkels van Bas groep (My.com, Dixons, iCentre) en weer vergeten.
Je nooit afgevraagd of wifi tracking echt nodig is in al die lullige franchise winkeltjes waar je met een paar stappen elke hoek hebt bereikt? Dan is wat er zich buiten die winkel aan dataverkeer afspeelt een stuk aantrekkelijker.

Basgroep is dan ook gewoon doorgegaan met dit soort praktijken en niemand die de piepkleine stickertjes op het gevelraam ook maar opmerkt.
Van de zotte ook, je bent als wandelaar in de publieke ruimte ook helemaal niet verplicht naar elke winkelpui te turen op zoek naar een stickertje als je geen interesse in betreffende winkel hebt, laat staan dat je elk privacy policy van elke winkel die scant door gaat lopen nemen.
Onbegonnen werk.
Maar het moet kennelijk wel omdat op unieke id's scannen (en verzamelen) in de openbare ruimte kennelijk oogluikend gewoon wordt toegestaan.

Eigenbelang natuurlijk, de plaatsvervanger van opstelten had al aangegeven niets liever dan het in de toekomst data willen delen (is ontvangen!) met (is van) het private bedrijfsleven.
Dan ga je als overheid er natuurlijk niet tegen optreden en handhaven op overtredingen bij onterecht verzamelde en bewaarde gegevens.

In belgië zal het wel niet veel anders wezen, staatssecretaris van privacy zeker met reces en een overheid die niet liever wil dan meer data, veel meer persoons en metadata.
30-07-2015, 19:00 door Anoniem
Technische oplossing... Gewoon met de app Tasker op basis van je gps lokatie wifi in en uitschakelen. Is trouwens ook heel handig voor andere toepassingen uit te breiden met sensor gebaseerd gedrag...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.