image

Anti-virusbedrijf: Microsoft Edge net zo veilig als Chrome

donderdag 30 juli 2015, 14:00 door Redactie, 10 reacties

De nieuwe browser in Windows 10 genaamd Microsoft Edge is veel veiliger dan Internet Explorer 11 en net zo veilig als Google Chrome. Dat stelt het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro aan de hand van een korte analyse. In Edge heeft Microsoft allerlei nieuwe beveiligingsmaatregelen toegevoegd.

Ook zijn kwetsbare onderdelen die in Internet Explorer aanwezig waren verwijderd. Zo worden ActiveX-plug-ins niet meer ondersteund. In het verleden was ActiveX een geliefd doelwit van aanvallers. Aan de andere kant beschikt Egde wel over een geïntegreerde PDF-lezer en Adobe Flash Player. Flash Player is op dit moment het favoriete doelwit van aanvallers en volgens Trend Micro zal dit niet op korte termijn veranderen. Daarnaast kan de ingebouwde PDF-lezer een nieuw doelwit voor aanvallers worden. Doordat Microsoft verantwoordelijk is voor de updates van Flash Player in Edge, kunnen eventueel gevonden problemen via de Automatische updatefunctie van Windows snel worden verholpen.

Daarnaast beschikt Edge over verschillende technieken die het lastiger voor een aanvaller moeten maken om kwetsbare onderdelen aan te vallen, zoals een sandbox, ASLR, JIT Hardening en DEP. "Microsoft Edge is een duidelijke verbetering vergeleken met Internet Explorer 11", zegt analist Henry Li. Hij wijst met name naar de verbeterde sandbox en technieken die exploits moeten voorkomen. Dat maakt het veel lastiger om Edge aan te vallen dan bij Internet Explorer het geval was.

Ook het laten vallen van veroudere "legacy" features zoals ActiveX verkleint het aantal aanvalsmogelijkheden. "Over de hele linie genomen vinden we dat Edge qua beveiliging gelijk is aan Google Chrome, waarbij beiden superieur zijn ten opzichte van Mozilla Firefox." Li waarschuwt dat er nog steeds mogelijkheden zijn om aanvallen uit te voeren, maar dat dit vanwege de eisen die aan moderne browsers worden gesteld bijna onvermijdelijk is.

Image

Reacties (10)
30-07-2015, 14:51 door Anoniem
Ik moet eerlijk zeggen dat Edge mij verrast heeft, het is bloed en bloed snel en ziet er slick uit.

Alleen die nieuws feed troep aangezet en kan de uit knop niet vinden, maar goed het is allemaal nieuw dus ik zal het wel ergens over het hoofd zien. Aankomende dagen nog wat verder met Windows 10 spelen.
30-07-2015, 15:14 door Anoniem
Hoe kan iets industry standard zijn in de ene en implemented in de andere?
30-07-2015, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan iets industry standard zijn in de ene en implemented in de andere?

Mijn gok: 't zal vast wel weer op een Microsoft specifieke, van de industriestandaard afwijkende manier zijn geïmplementeerd. Ze zullen het daar nooit leren :-(
30-07-2015, 16:46 door spatieman - Bijgewerkt: 30-07-2015, 16:47
ik sta niet te wachten op een zandbak browser.
en pokke traag.
30-07-2015, 17:17 door Anoniem
Edge mag dan veilig en snel zijn... Het omgaan met HTML5 websites is vooralsnog niet geweldig.De score is 402 op een maximum van 555. Ter vergelijking, Opera haalt 519 en Chrome zelfs 526. Overigens is de score van IE 11 helemaal beroerd, 336...
30-07-2015, 18:04 door karma4
Door Anoniem: Ze zullen het daar nooit leren :-(
Niet te veel op inzetten. Mdx kubus standaard en open office bijvoorbeeld zit veel van MS inbreng in. De open standaarden worden vanuit de grote jongens in onderlinge samenwerking doorgezet.
Wat dat betreft ziet de kleine jongen dat spel niet, leren dat nooit.
30-07-2015, 21:56 door Anoniem
En kijkt men ook eens naar privacy?
30-07-2015, 22:11 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ze zullen het daar nooit leren :-(
Niet te veel op inzetten. Mdx kubus standaard en open office bijvoorbeeld zit veel van MS inbreng in. De open standaarden worden vanuit de grote jongens in onderlinge samenwerking doorgezet.
Wat dat betreft ziet de kleine jongen dat spel niet, leren dat nooit.

Heeft niks met de kleine jongens te maken. De grote jongens hebben misschien de meeste inbreng maar de meesten hebben de integriteit om te streven naar een door alle partijen te gebruiken standaard. Enkele van die grote jongens, laten we geen namen noemen, hebben een reputatie hoog te houden m.b.t. het laten prevaleren van eigen commerciële belangen boven het gemeenschappelijke belang.
03-08-2015, 10:37 door Mysterio
Door Anoniem: En kijkt men ook eens naar privacy?
Net zo veilig als Chrome ;)
03-08-2015, 10:41 door Anoniem
Jammer dat Chrome hier als veilige browser word omschreven. Ja op deze onderdelen bevat Chrome en Edge de beveiligingsmogelijkheden, maar zeker zolang Chrome nog steeds code uit laat voeren via de adresbalk blijf ik er ver vandaan. Overigens blijf ik het ook vreemd vinden dat Chrome data blijft versturen via de UDP poorten ook wanneer je niet achter je computer zit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.