image

Privacy First wil dat waarschuwing voor snelheidscontroles blijft

donderdag 30 juli 2015, 15:11 door Redactie, 8 reacties

Het Openbaar Ministerie is van plan om alle waarschuwingsborden voor snelheidscontroles langs de Nederlandse wegen te verwijderen, maar privacyorganisatie Privacy First wil dat ze blijven staan. Volgens de organisatie is dit namelijk wettelijk verplicht omdat geheim cameratoezicht in Nederland verboden is.

"En openbaar cameratoezicht dient altijd kenbaar te zijn voor burgers en automobilisten, opdat zij hun gedrag hierop kunnen afstemmen", aldus Privacy First. De organisatie vindt dat het cameratoezicht boven de Nederlandse snelwegen inmiddels draconische vormen heeft aangenomen. Niet alleen zijn er de ANPR-systemen (Automatische Nummerplaat Registratie) van de politie die automobilisten registreren. Ook bij de camerasystemen voor trajectcontroles wordt elke automobilist minstens drie dagen in een politiedatabase opgeslagen. De gegevens zijn vervolgens door andere overheidsdiensten zoals de AIVD en het FIOD bij de politie op te vragen.

De beslissing van het OM om de bebording te verwijderen is volgens Privacy First "het zoveelste bewijs" dat de Nederlandse overheid de privacy van haar eigen bevolking totaal niet respecteert. De organisatie vindt dat het OM de bebording juist zou moeten actualiseren en uitbreiden, bijvoorbeeld door automobilisten via de matrixborden boven de snelwegen actief te informeren dat ze worden geregistreerd. Mocht het Openbaar Ministerie het plan om de bebording te verwijderen doorzetten, dan zegt Privacy First dat het hier gebruik van zal maken bij zowel huidige als toekomstige rechtszaken tegen cameratoezicht boven de Nederlandse snelwegen.

Reacties (8)
30-07-2015, 16:58 door johanw
Gelukkig werken apps als FlitsNav en Flitsmeister veel beter dan die onvolledige borden. :-)
30-07-2015, 17:09 door Anoniem
Die gasten moeten zich gewoon aan de snelheidslimieten houden. Meer veiligheid, minder gezever.
30-07-2015, 20:25 door Anoniem
Het zou leuk zijn als je voor de laatste afrit gewaarschuwd wordt. Dan heb je tenminste nog de keuze of je vastgelegd wordt of niet.
Maar ja, dat pas natuurlijk niet binnen het streven van de Roverheid (nl. botweg alles vastleggen), dus dat zal wel niet gebeuren.
31-07-2015, 00:49 door Reinder
Door Anoniem: Die gasten moeten zich gewoon aan de snelheidslimieten houden. Meer veiligheid, minder gezever.

Ik begrijp dat lezen heel moeilijk is, dus nog een keer: het gaat Privacy First niet om het controleren van de snelheid. Wat ze willen is dat de staat zelf zich ook aan de wet houdt, in dit geval dus aan de wet die stelt dat als je ergens met camera's toezicht houdt, je daarvoor moet waarschuwen.
31-07-2015, 14:36 door johanw
Door Reinder:
Ik begrijp dat lezen heel moeilijk is, dus nog een keer: het gaat Privacy First niet om het controleren van de snelheid. Wat ze willen is dat de staat zelf zich ook aan de wet houdt, in dit geval dus aan de wet die stelt dat als je ergens met camera's toezicht houdt, je daarvoor moet waarschuwen.
Dat staat erg onduidelijk in het artikel maar je hebt gelijk. Uiteraard zal de reactie van de overheid zijn om de wet aan te passen, wetten die burgers tegen de overheid beschermen zijn maar lastig.
31-07-2015, 15:04 door Anoniem
Door johanw: Gelukkig werken apps als FlitsNav en Flitsmeister veel beter dan die onvolledige borden. :-)
Ja inderdaad, op een privacy-artikel reageren met een 3rd party aap die 24/7 je GPS-locatie bijhoudt is inderdaad de oplossing ;)
31-07-2015, 15:10 door Tubamaniak - Bijgewerkt: 31-07-2015, 15:15
Ik ben tegen snelheidslimieten op autowegen en -snelwegen. Ze dienen geen veiligheidsdoel sinds ze zijn ingevoerd ten tijde van de zogenaamde oliecrisis in begin jaren 70 . Afschaffen dus. Verder mag elke weg voorzien zijn van camera's om volk met kwade bedoelingen en belastingontduikend volk aan te kunnen pakken.
Ik erger me dood aan lieden die een uitkering krijgen en zogenaamd niet kunnen werken, maar daarnaast wel 40 uren in de week zwartwerken en daarover géén belasting betalen.
Ik voel me dan 3-voudig gepakt want deze lieden : 1.) betalen geen belasting 2.) krijgen een uitkering 3.) kunnen op mijn kosten doen en laten waar ze zin in hebben.
Ik werk hard en betaal hard belasting en doe wat mijn werkgever van me verlangt. Dat kost me een hoop inspanning, energie en vrije tijd.


Ik betaal dus dubbel en dwars om ontduikers, uitkeringstrekkers en ons land te kunnen betalen. Ik ontduik geen belasting.
Waarom wordt een ander dan wél in de gelegenheid gesteld onrechtmatig geld te krijgen ? Dat mag van mij te vuur en te zwaard worden aangepakt, zodat ik uiteindelijk minder hoef te betalen aan en voor een stelletje lamzakken.
Uitkeringstrekkers die niet kunnen werken vanwege allerlei mankementen mogen van mij uitkeringen krijgen waar ze goed van kunnen leven.
Uitkeringstrekkers waar niets aan mankeert ? Als je geen ander betalend werk kunt krijgen/vinden ? :
Aan de schoffel, de schep, de kruiwagen en de vuilnisprikker. Nederland ziet er smerig uit, er is dus zat werk om de boel op te knappen.
Gezin, man/vrouw, kind(eren) ? Eén van beiden blijft thuis om de kinderen OP TE VOEDEN. Geen voorschoolse, tussenschoolse, naschoolse of wat dan ook voor -schoolse opvang meer zonder gedegen opvoeders.
Een kostwinner hoort een salaris te verdienen waar zijn/haar gezin goed van kan leven.
Dat dit tegenwoordig bijna niet meer lukt is een schande en mag onze bestuurders en regeerders fors worden aangerekend !!!!!

En natuurlijk moeten overal borden staan die waarschuwen voor camera toezicht op wegen. Cameratoezicht in donkere hoekjes in steden hoeft NIET te worden aangekondigd. Daar zijn camera's een hulpmiddel om boeven te vangen. Prima !
03-08-2015, 12:08 door Anoniem
Door Tubamaniak:Verder mag elke weg voorzien zijn van camera's om volk met kwade bedoelingen en belastingontduikend volk aan te kunnen pakken.

En vervolgens gebeurt er iets, waarbij ze bij u aankloppen, omdat uw auto daar is gezien. Zo wordt u verdachte omdat u er in de buurt was en niet omdat er eenduidige bewijzen zijn gevonden. Dat is waar het eigenlijk om gaat. Ik heb niets te verbergen is relatief. Wie zich netjes gedraagt heeft het recht om niet onder toezicht te staan en gewaarschuwd te worden, wanneer dit anders is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.