image

Cisco waarschuwt voor e-mails met "Windows 10-upgrade"

zaterdag 1 augustus 2015, 10:27 door Redactie, 0 reacties

Cybercriminelen hebben de lancering van Windows 10 aangegrepen om e-mails te verspreiden die internetgebruikers met ransomware proberen te infecteren. Daarvoor waarschuwt netwerkgigant Cisco. Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen gratis naar de nieuwe Windows-versie upgraden.

En daar spelen de cybercriminelen nu op in. De e-mails hebben als onderwerp "Windows 10 Free Update" en lijken afkomstig van update@microsoft.com. Het bericht stelt dat de ontvanger gratis naar Windows 10 kan upgraden. Hiervoor moet de bijgevoegde "installer" worden geopend. In werkelijkheid is de e-mailbijlage "Win10installer.zip" een variant van de CTB-Locker, een bekende vorm van ransomware die bestanden op de computer voor losgeld versleutelt.

Vervolgens krijgen gebruikers 96 uur om het gevraagde losgeld in bitcoin te betalen, anders verliezen ze hun bestanden. Volgens Cisco wordt de ransomware nu op grote schaal verspreid. De netwerkgigant adviseert gebruikers dan ook om back-ups van hun bestanden te maken en die offline te bewaren, zodat ze niet door de cybercriminelen kunnen worden aangevallen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.