image

Google Chrome groeit ten koste van Firefox en Explorer

zondag 2 augustus 2015, 08:28 door Redactie, 13 reacties

Google Chrome heeft het marktaandeel in juli verder vergroot, wat ten koste van Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer ging, zo laten marktvorsers Net Applications en StatCounter zien. Volgens StatCounter kreeg Googles browser er vorige maand 2,6% bij, en kwam zo op 55,4% uit.

Internet Explorer moest daarentegen 1,3% inleveren en dook met het nieuwe marktaandeel van 18,9% voor het eerst sinds de metingen begonnen onder de 20%. Niet eerder sinds StatCounter met het marktonderzoek begon stond Microsofts browser er zo slecht voor. Ook Firefox heeft betere periodes gekend. Door het verlies van 0,4% daalde het aandeel naar 17,3%. Het laagste punt in meer dan een jaar tijd.

Net Applications laat een andere verdeling van de markt zien, maar zag in juli wel dezelfde trend. IE verloor 0,5% en zag het aandeel op 53,5% uitkomen. Firefox verloor 0,1% en kwam zo uit op 12%, terwijl Chrome er 0,4% bij kreeg en op 27,7% uitkwam. Het hoogste punt ooit sinds Net Applications met meten begon. Daarnaast laat Chrome volgens dit meetbedrijf nu al negen maanden op rij een gestage groei zien, terwijl IE elke maand terrein moet prijsgeven.

Nederland

In Nederland is Chrome nog altijd de onbetwiste nummer een, met een aandeel van 45,9%. Wel verloor de browser opvallend voor de tweede maand op rij marktaandeel. In juli ging er 0,5% af, waar vooral IE van profiteerde. Het aantal Nederlanders dat met IE surft is juist al twee maanden aan het groeien en bereikte vorige maand de 27,8%, een plus van 0,4%. Firefox zag daarnaast het aandeel ook met 0,4% groeien en tikte de 17,5% aan. De stijging van Firefox en IE in Nederland komt naast de daling van Chrome ook door verlies van Safari. Apples browser leverde vorige maand 0,6% in en kwam zo precies op 7% uit.

Reacties (13)
02-08-2015, 09:18 door Anoniem
Frefox werkt niet genoeg naar het geklaag en advies van de eigen gebruikers ook al doen ze of ze dat wel doen het is al jaren een zwaar ding dat technologien blijft gebruiken die niet echt helpen met een snelle fijne browser maken. Een fout die chrome in het begin ook maakte maar nu niet meer is bijvoorbeeld dat ze nog steeds gtk gebruiken voor de gui. Gnome fanboys en andere denials daar gelaten is dit duidelijk een slakken maker op low end systemen in contrast met bijvoorbeeld qt5 wat zelfs daar smooth werkt.
02-08-2015, 09:59 door Anoniem
Jammer dat Chrome van google is, anders zou het zomaar bruikbaar kunnen zijn.
Mozilla is al een tijdje de weg kwijt, sinds ze Australis geïntroduceerd hebben, heb je plugins nodig om die browser een beetje bruikbaar te maken. En dat is ronduit jammer. Dump Australis, maak er weer eens wat moois van, en wie weet...
02-08-2015, 10:09 door FSF-Moses
Ik ben bewust blijven haken op Firefox 24.8.1ESR. Heb de nieuwste ESR release wel geprobeerd maar hey, het Australis thema is echt niet mijn ding en om er dan een addon tegen aan te smijten om het wat werkbaarder te maken (voor mezelf) is ook niet echt de oplossing. Dus weer terug naar 24.8.1.
02-08-2015, 13:35 door Anoniem
Ik gebruik FF met classic theme. Ik laat mij namelijk niet verleiden om m'n favorieten (bookmarks) in de klauwt te zetten. Het gaat niemand immers een re*t aan welke favorieten ik gebruik.
02-08-2015, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer dat Chrome van google is, anders zou het zomaar bruikbaar kunnen zijn.
Het is allang bruikbaar hoor, gewoon een kwestie van uitproberen i.p.v. te lopen mekkeren op Google.
02-08-2015, 15:47 door Anoniem
Door FSF-Moses: Ik ben bewust blijven haken op Firefox 24.8.1ESR. Heb de nieuwste ESR release wel geprobeerd maar hey, het Australis thema is echt niet mijn ding en om er dan een addon tegen aan te smijten om het wat werkbaarder te maken (voor mezelf) is ook niet echt de oplossing. Dus weer terug naar 24.8.1.

Prachtig dat voor jou vormgeving zo hoog in het vaandel staat.
Waren maar meer mensen zo met vormgeving bezig!

Echter, je zet met deze afweging nogal wat op het spel.
Namelijk je eigen security.
Is die niets waard?
Browse je met een systeem waar verder niets op staat en dat misschien minder te lijden heeft onder virussen en malware?
Dat hoop ik maar voor je want zoals je het nu voorstelt komt het vanuit security oogpunt over als een nogal onverstandige security aanpak!
02-08-2015, 15:54 door [Account Verwijderd]
Ben benieuwd wat over een tijdje de statistieken zijn nu Windows 10 Microsoft Edge als browser heeft.
02-08-2015, 23:18 door Anoniem
Ik snap dit wel. Firefox is zooooo traag geworden in de laatste releases. Ik vind Google Chrome niet echt een alternatief omdat Google ongetwijfeld je privacy ondermijnt. Helaas heb ik nog geen browser gevonden die snel én privacy-vriendelijk is.
03-08-2015, 09:19 door Anoniem
Ik merk de laatste tijd dat steeds meer bedrijven met Internet Explorer gaan werken omdat het centraal updaten veel eenvoudiger blijkt dan met third party toepassingen. Daarnaast voorspel ik in de maand augustus een toename in gebruik van de browser van Microsoft, want het is nieuw. Mensen willen nieuwe dingen proberen.

Bron: ik betrapte mezelf erop.
03-08-2015, 10:12 door ab2604
Door Anoniem: Ik snap dit wel. Firefox is zooooo traag geworden in de laatste releases. Ik vind Google Chrome niet echt een alternatief omdat Google ongetwijfeld je privacy ondermijnt. Helaas heb ik nog geen browser gevonden die snel én privacy-vriendelijk is.

Wat dacht je dan van Opera? Gebasseerd op Chromium en net zo snel als Google Chrome, maar niet van Google...
03-08-2015, 10:57 door Mysterio
Door Anoniem: Ik snap dit wel. Firefox is zooooo traag geworden in de laatste releases. Ik vind Google Chrome niet echt een alternatief omdat Google ongetwijfeld je privacy ondermijnt. Helaas heb ik nog geen browser gevonden die snel én privacy-vriendelijk is.
Er zijn zo'n 100.000 browsers die op Chromium zijn gebaseerd met allerlei voorkeuren en nadrukken op verschillende thema's. Dus gebruik Google (haha Startpage natuurlijk) eens om wat onderzoek te doen naar browsers zou ik zeggen.
03-08-2015, 13:31 door Anoniem
maar als je moet kiezen tussen firefox en google dan zal ik google pakken en firefox gaat achter uit altijd maar dant zien ze niet google wel dus
04-08-2015, 12:23 door ben987
ben al lange tijd ff gebruiker en heb menig ander browser geprobeerd en toch weer altijd terug naar ff.

maar nu heb ik de laatste maand een probleem, ik heb standaard ongeveer 10 vastgemaakte tabbladen die dus allemaal openen zodra ik ff opstart.
nu heb ik de laatste maand bij opstart ff dat mijn pc bevriest voor een minuut of iets langer, dit had ik voorheen nooit, iemand een idee hoe dit op te lossen ? behalve voor te stellen om vast gemaakte tabbladen los te maken ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.