Privacy - Wat niemand over je mag weten

Windows 10 en instellen privacy

03-08-2015, 11:38 door ton64, 14 reacties
Geachte lezers. Het valt met de privacy in W10 reuze mee (?).

Uit nieuwsgierigheid heb ik W10 geinstallerd (via geforceerde methode). De map instellingen is een open boek met veel mogelijkheden. Zeer overzichtelijk en goed te begrijpen. Zelfs voor deze oude man. Chapeau voor de organisatie en opstellers. Ook tav privacy en wensen. Ik ben zelfs verbaasd over de vele mogelijkheden om eea UIT TE ZETTEN (geschat: 90% wil ik niet edoch anderen wellicht wel). Ben ik nog nergens tegen gekomen. Google, Firefox, Chrome, Facebook enz enz zijn veel geniepiger en dubieus.

Ik ben teleurgesteld in de paniekzaaierij van diverse gebruikers. Kennelijk hebben ze alleen de privacy verklaring gelezen. Via uw politieke partij kan u daaraan wat doen.

Ik ben een eenvoudige PC gebruiker. Dat houdt voor mij in het gebruik in relatie tot bank - zorgverzekering - het lezen vd frontpagina's van diverse kranten en het inzoomen op nuttige info. Soms kijk ik naar uitzending gemist en via lokale live uitzendingen naar sport. Daarnaast een bestelling op Fleurop.nl. Soms zoek ik via Google informatie tav maatschappij/techniek/instituten. Niets spannends en ondeugend derhalve. Wel heb ik een hekel aan ongevraagde en opdringende reclame. Ik schat dat grof 75% aan mijn profiel voldoet.
Reacties (14)
03-08-2015, 12:05 door Mysterio
Er is veel uit te zetten en onder water nog veel meer. Ik ben wel benieuwd wat Microsoft gaat doen met de ophef die is ontstaan naar aanleiding van het nieuwe beleid.

Ik ga niet met je mee dat Google, Firefox e.d. geniepiger zijn. Wat mij betreft zitten ze, op Firefox na, redelijk op hetzelfde niveau. Google is nog helderder, want daar valt bar weinig uit te zetten als je er niet voor wilt betalen. Wat ik wel met je eens ben is dat zodra je mensen de mogelijkheid geeft om iets aan of uit te zetten er meteen ook bewustwording ontstaat en dus kritiek.
03-08-2015, 12:24 door Anoniem
Ik ben een eenvoudige PC gebruiker. Dat houdt voor mij in het gebruik in relatie tot bank - zorgverzekering - het lezen vd frontpagina's van diverse kranten en het inzoomen op nuttige info. Soms kijk ik naar uitzending gemist en via lokale live uitzendingen naar sport. Daarnaast een bestelling op Fleurop.nl. Soms zoek ik via Google informatie tav maatschappij/techniek/instituten. Niets spannends en ondeugend derhalve. Wel heb ik een hekel aan ongevraagde en opdringende reclame. Ik schat dat grof 75% aan mijn profiel voldoet.

Dan snap ik niet waarom je betaald voor een windows licentie omdat alles wat je doet net zo goed, en mogelijk veel beter kan met Ubuntu of Linux Mint.
Ik ben het niet met je eens dat kritiek op de privacy schendende voorwaarden maar via de politiek gespeeld moeten worden want een commercieel bedrijf als MS is daar gewoon direct aansprakelijk voor. MS dient zich aan de Nederlandse wet te conformeren als ze een product in Nederland verkopen en dat doen ze met Windows 10 niet zolang ze niet transparant zijn over welke zaken ze aan gegevens verzamelen en hoe gebruikers dat vooraf kunnen voorkomen. Het is voor een gemiddelde consument bijzonder ingewikkeld om alles wat aan staat zelf uit te zetten.
Dat is geen paniekzaaierij maar kritiek om de gewone gebruiker te beschermen. Laten we wel wezen, een licentie voor Windows 10 kost gewoon minimaal 100 euro en dat de huidige windows licentie houders, op basis van de huidige hardware, 'gratis' mogen upgraden, houdt niet in dat Windows 10 gratis aangeboden wordt.
Het is niet dezelfde product als Gmail of Facebook maar een commercieel Operating System waar dagelijks miljoenen pc's afhankelijk van zijn voor het gebruik maar ook als beveiligingslaag. Wanneer er ernstige privacy schendende tools aanwezig zijn is het niet zo gek dat er dan ook aan de veiligheid van het gehele OS getwijfeld wordt.
Ik zeg niet dat Windows 10 slecht is alleen zou het MS sieren om zich van het huidige evil karakter te ontdoen door tools ter beschikking te stellen zodat ook de gewone gebruiker op een simpele wijze kan opt-outen van al die gegevens verzamelingen.
Uiteindelijk zal ook Windows 10 worden gekraakt en komen er vanzelf tools die de hele privacy boel gewoon de nek om kunnen draaien, er zijn al een aantal ontwikkelaars mee bezig. Indien MS zelf niets aan deze situatie doet zal Windows 10 het OS worden wat ze 'in the ass' zal bijten, wat ze tot in lengte van dagen zal achtervolgen, net als de Vista flop destijds.
03-08-2015, 13:44 door Anoniem
Door ton64: Geachte lezers. Het valt met de privacy in W10 reuze mee (?).

...

Ik ben teleurgesteld in de paniekzaaierij van diverse gebruikers. Kennelijk hebben ze alleen de privacy verklaring gelezen. Via uw politieke partij kan u daaraan wat doen.

Dit gaat niet over Nederlandse politiek

Het gaat wel over het automatisch schaden van je privacy
Ook het uitlezen van unieke reclame-ID's door elk programma, het doorlopend registreren van de gebruiker zijn locatie en het delen hiervan met alle apps en apps die direct zien wie de gebruiker is zijn andere zaken waar consumenten automatisch 'ja' tegen zeggen bij een standaardinstallatie van Windows 10.
https://www.security.nl/posting/437275/Consumentenbond+waarschuwt+voor+Windows+10-installatie

https://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2015/windows-10-vist-volop-naar-privegegevens/

Waar en wanneer de politiek iets daadwerkelijk wil oplossen is voor velen een grote vraag, met privacy heeft de politiek niet zoveel.
Dit gaat over beleid van een bedrijf dat jou via een standaard keuze installatie je via een opt-out in plaats van een opt-in laat kiezen om je privacy te beschermen.
Vooraf ten nadele van je ingesteld of vooraf ten voordele van je privacy ingesteld, dat is een wezenlijk en groot verschil omdat er veel oude en jongere mensen niet zo handig zijn als u en daardoor niet beseffen wat ze ongewild weggeven.
Ongewenste reclame is daar maar een heel klein voorbeeldje van.

Hoe data registreren proberen te voorkomen
https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/3f38ed/guide_how_to_disable_data_logging_in_w10/
03-08-2015, 14:24 door Anoniem
Als je voor je privacy wil gaan, dan is het zeker verstandig terug naar je vorig OS terug te keren tot dat MS er iets aan doet. :)
03-08-2015, 15:56 door ton64
betreft: privacy en vooral veiligheid.

Verzoek aan de MS klagers: maak een blog waarop mensen kunnen melden (tegen betaling) wat ze anders geregeld willen zien in W10 en richt deze aan MS Wellicht luisteren ze, denk aan startknop terug (was iets verborgen al aanwezig edoch …).
Behalve de nieuwsgierigheid omtrent W10 heb ik deze ook geinstalleerd wegens de verbeterde veiligheid (oa: DEVICE GUARD – een EMET achtige omgeving(?)).

Volgens deskundigen (ik ben een aperte leek) is W10 ontdaan van veel oude en constant gerepareerde ontwerp ballast. Helaas is Flash gebleven tgv consessie naar de vele gebruikers maar de ouderwetse en onveilige Mediaomgeving is grotendeels ontmanteld.

Vanaf XP tm 8 waren er grofweg 5 schillen om de XP basis aangebracht. Elk met vernieuwingen maar ook zeer veel pleisters/verbandjes en touwtjes om eea draaiende te houden. Onhoudbaar derhalve. Met W10 zijn er nog slechts één á twee (moderne) historische schillen aanwezig. De kluwen met veel historische pijn en aanlopers waarop weer aanpassingen zijn aangebracht is flink gereduceerd en met meer veiligheid en alerter inhoudelijk/technisch reageren.

Recent kwam ik een MBO student tegen die een boek van achteren naar voren toe aan het lezen was. Dat ging gepaard met veel klachten en zuchten en vond het onredelijk dat eea zo lastig ging. Tegendraads handelen heeft veel weerstand.
Daar is een vakterm voor: cognitieve dissonantie (= onaangename spanning bij het kennisnemen en praktiseren van feiten en opvattingen die strijdig zijn met de eigen mening).

Uw grootste privacy- en veiligheidsprobleem ligt vermoedelijk bij de klungelige telefoon Androids enz.
Volgens Apple: Voicemails achterlaten is populairder dan voicemails afluisteren. Het is voor de verzender gemakkelijker en sneller om mondeling een bericht door te geven, maar het is voor de ontvanger juist handiger om de boodschap als tekstbericht te ontvangen in plaats van eerst de voicemail te moeten inschakelen. Hoe zo privacy gewaarborgd?
03-08-2015, 16:23 door Anoniem
onderwerp: instellen privacy en veiligheid windows 10.

Een paar dagen terug had ik een klacht over de settings van mijn AV-scanner. De settings veranderden van hoog naar laag waardoor GEEN BESCHERMING en dus geen veiligheid.

Daarover heb ik een verzoek bij de leverancier ingediend voor een oplossing. Tot mijn verbazing kreeg ik als antwoord dat ze gezien hadden dat ik nog oude info/uninstall info van Panda IS 2015 op mijn PC had staan. Dat zou interfereren met de settings omdat sprake zou zijn van twee functionerende AV's.

Let op: het gaat er niet om of dat juist is MAAR WEL DAT ZE BIJNA ALLES kunnen zien/traceren wat op mijn PC aanwezig is ZONDER MIJN TOESTEMMING!

Gratis AV's zijn niet gratis!!!!! Er staat iets tegenover en wel (onder andere) historische kennis verzamelen. Gratis uninstal-programmatjes enz zijn ook niet gratis. Ook bij betaalde software komt dit vermoedelijk voor.

Ik maak mij weinig zorgen om Windows. De privacyverklaring is van toepassing op alle windows versies. Het is een update op een update.
03-08-2015, 17:01 door Anoniem
aanvulling op 16:23 instellen privacy en veiligheid

In relatie tot de AVscanner problemen en inzien van mijn PC het volgende. Ik heb nog even gecontroleerd hoe ik hulp van buiten heb ingesteld. Deze staat op: NIET beschikbaar voor hulp van buiten af. Dus geen vinkje. Kennelijk is mijn IP-adres voldoende of er is iets vooraf/tijdens gecontroleerd tijdens het downloaden (visa versa data ?).

Door het accepteren van de AV software ga je automatisch akkoord. Weigeren is geen toestemming voor gebruik van de gewenste software en dus geen levering.
03-08-2015, 21:13 door yobi
Windows 10 is goed in te stellen. Tijdens de installatie voor de handmatige instellingen gaan en niet de "Expesinstellingen". Er zijn dan al gelijk een aantal bewuste keuzes te maken. Na installatie kan men via Instellingen -> Privacy alle instellingen nalopen en bewuste keuzes maken.

Alle spookverhalen lijken inderdaad bangmakerij. Het enige waar men mee op moet passen is Cortana. Daarmee wordt net als een zoekvenster op internet (of smartphone) alle toetsaanslagen doorgestuurd.

Alles draait natuurlijk om vertrouwen.
03-08-2015, 21:30 door Anoniem
Door yobi: Windows 10 is goed in te stellen. Tijdens de installatie voor de handmatige instellingen gaan en niet de "Expesinstellingen". Er zijn dan al gelijk een aantal bewuste keuzes te maken. Na installatie kan men via Instellingen -> Privacy alle instellingen nalopen en bewuste keuzes maken.

Alle spookverhalen lijken inderdaad bangmakerij. Het enige waar men mee op moet passen is Cortana. Daarmee wordt net als een zoekvenster op internet (of smartphone) alle toetsaanslagen doorgestuurd.

Alles draait natuurlijk om vertrouwen.

Je moet je eerst eens op de hoogte stellen van de feiten voordat je ze van tafel veegt zonder valide argumenten.

Een aantal privacyschedingen kun je niet uitschakelen.
03-08-2015, 21:35 door Anoniem
Zie NRC-q met artikel: BLOCKCHAIN - De nieuwe concurrent voor banken, notarissen én Facebook heet ""Ethereum"".

Wie bovenstaande artikel in de NRC-q leest dient te denken aan nadelen ten aanzien van "wie de toekomstige belastingbetalers zijn" versus follow the money.

Ik begrijp waarom overheden daar inzicht in willen hebben. Privacy is dan onderhandelbaar. Waarom u wel verplicht wordt om uw inkomsten te melden en waarom grote bedrijven en kwaadwilligen (ruim zien) niet. Dat een bedrijf wat van uw privacy willen weten is OMDAT OVERHEDEN dat eisen! Voor het gewone arbeidersvolk is (nog geen interesse).

Vandaag de zeer grote bedrijven, morgen de kleine.
03-08-2015, 21:53 door Anoniem
reactie op 21:13 door Yobi: Het enige waar men mee op moet passen is Cortana. Daarmee wordt net als een zoekvenster op internet (of smartphone) alle toetsaanslagen doorgestuurd.

Ik zal eea waarschijnlijk ook gaan mijden. Echter Apple maar ook ING en anderen willen juist mondelinge opdrachten/transactie verwerken/ondersteunen. Het is derhalve bij een grote groep (Apple) gebruikers een wens. Bedrijven anticiperen daarop. Het wordt steeds breder. Voordeel van mondelinge opdrachten is de herkenbaarheid en traceerbaarheid, dus controle cq authorisatie (met of zonder wachtwoord/SMS enz). Even ieder jaar (slechts voorbeeld) even je stempatroon inspreken en wachtwoord kan (?) vervallen.

Welkom in de nieuwe digitale communicatie. Stil wachten op de WC tot de wereld vergaat (verlies van een stukje privacy) heeft geen nut. Het mag aan mij voorbij gaan maar zal het niet tegenwerken. Microsoft wordt aangestuurd door grote bedrijven - overheden - regeringen. Daar ligt mede hun bron. Ze lopen grofweg vele jaren vooruit op het nivo waaraan we heden gewent zijn. MS kan niet stilstaan bij beperkte boosheid vd consument. De consumentenbond leeft nog in jaar 1999.
03-08-2015, 22:00 door Anoniem
Door yobi: Windows 10 is goed in te stellen. Tijdens de installatie voor de handmatige instellingen gaan en niet de "Expesinstellingen". Er zijn dan al gelijk een aantal bewuste keuzes te maken. Na installatie kan men via Instellingen -> Privacy alle instellingen nalopen en bewuste keuzes maken.

Alle spookverhalen lijken inderdaad bangmakerij. Het enige waar men mee op moet passen is Cortana. Daarmee wordt net als een zoekvenster op internet (of smartphone) alle toetsaanslagen doorgestuurd.

Alles draait natuurlijk om vertrouwen.

Dat laatste daarvan durf ik te beweren, dat ongeacht de uitgeschakelde opties door de oplettende gebruiker alle informatie
alsnog middels encryptie (dus onleesbaar) op basis van die éne optie die niet uitgeschakeld kan worden naar Microsoft wordt gestuurd. Die éne optie: (Customize settings: send error and diagnostic information to Microsoft)
Microsoft laat zich niet de wet voorschrijven.

Alternatief:
Die is er niet, want Linux in welke uitvoering dan ook, is gewoon niet vergelijkbaar met alle mogelijkheden en gebruiksgemak van Microsoft.
04-08-2015, 10:34 door yobi - Bijgewerkt: 04-08-2015, 10:44
Ik heb geen bewijzen kunnen vinden, dat er veel data naar Microsoft wordt gestuurd. Als de machine wordt aangezet, dan wordt /dms/metadata.svc meerdere malen gepost. Blijkbaar zit daar informatie over de hardware in. Ook wordt er zo'n 83kbyte aan ssl-verkeer gestuurd naar 204.79.197.200 en zo'n 19kbyte aan ssl-verkeer naar 131.253.611.82. Geen hele bestanden lijkt me.
04-08-2015, 11:12 door Anoniem
Op https://cryptoblog.hroling.nl/index.php/178-windows-10-en-privacy-instellingen staat een uitgebreide bespreking van de instellingen, en wat handige instellingen zijn om je privacy zoveel mogelijk te waarborgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.