image

Nederlanders voor 900.000 euro via internet opgelicht

donderdag 6 augustus 2015, 14:54 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-08-2015, 17:39

In juli zijn 278 Nederlanders het slachtoffer van oplichting via internet geworden, waarbij de slachtoffers in totaal 900.000 euro verloren. Dat laat de Fraudehelpdesk vandaag weten. In totaal ontving de organisatie bijna 10.000 meldingen van een poging tot oplichting via internet.

In veruit de meeste gevallen hebben mensen door dat er wordt geprobeerd hen op te lichten. Bij 278 mensen slaagden oplichters hier echter wel in. De meeste slachtoffers werden opgelicht via aankopen op Marktplaats.nl en bij webwinkels. In dit geval maken de slachtoffers geld over, maar wordt er niet geleverd. De schade blijft meestal beperkt tot enkele tientjes.

Het meeste geld gaat om in de zogenoemde voorschotfraude, ook bekend als "advance fee fraud" en de "Nigeriaanse 419 scam". In totaal wisten oplichters hierbij 528.000 euro te stelen. Slachtoffers betaalden gemiddeld 25.000 euro per persoon om een 'erfenis' te kunnen verkrijgen, een 'winnend' lot in een loterij te verzilveren of om een aspirant-geliefde op een datingsite uit de brand te helpen met één of andere smoes.

Identiteitsfraude

In juli werden 21 mensen het slachtoffer van identiteitsfraude. Bij elkaar werden deze personen voor ruim 170.000 euro opgelicht. Bij deze vorm van oplichting gaat het vaak om misbruik van persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, burgerservicenummer, geboortegegevens en loonstrookjes, waarmee aankopen worden gedaan, leningen worden afgesloten of panden worden gehuurd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.