image

Zoektocht verduisterde kabelmodems UPC leidt tot illegaal bedrijfje UPC'ers

vrijdag 21 februari 2003, 09:32 door Redactie, 0 reacties

Met de arrestatie van zes verdachten denkt de recherche een organisatie te hebben opgerold die na diefstal van 240 modems van kabelbedrijf UPC een internetbedrijfje had opgericht. De groep beschikte over een eigen klantenbestand en een installatie- en storingsdienst. Wie niet betaalde, werd afgesloten.

De politie stelde een onderzoek in naar aanleiding van een aangifte door UPC Nederland van vermissing c.q. diefstal van 240 kabelmodems (Internet via de kabel). UPC wist zelf via het netwerk een groot aantal kabelmodems die illegaal de lucht in werden gebracht, te traceren. Dit leidde naar twee adressen in Purmerend en één adres in Amsterdam waar deze modems werden geactiveerd. Op deze adressen is huiszoeking verricht en werden twee mannen (37 en 32) en een vrouw (36) aangehouden. Er werd een grote hoeveelheid gestolen kabelmodems en computerapparatuur in beslag genomen.

Uit nader onderzoek is naar voren gekomen dat men er een eigen installatie- en storingsdienst op nahield. Daarbij werden kabelmodems illegaal aangesloten en storingen verholpen. Een illegale aansluiting werd gedaan voor 350 euro en het verhelpen van een storing voor 50 euro. Het voordeel hiervan was dat er maar één keer aangeleverd zou worden en dat daarna nooit meer betaald hoefde te worden. De verdachte groep bestond onder andere uit één medewerker van UPC Nederland, twee (ex-)medewerkers van toeleveranciers die verantwoordelijk waren voor de illegale aansluitingen, gebruikmakend van uit het magazijn van UPC ontvreemde modems. Daarnaast waren er andere personen met een technische achtergrond die zorgden voor het activeren van de illegale modems en de eventuele reparatie.

Gisteren is in Amsterdam nog een 41-jarige monteur van UPC aangehouden die zich bezighield met illegale aansluitingen en reparaties. Tevens wordt hij ervan verdacht personen die de rekening niet hadden betaald, en dus werden afgesloten, illegaal weer aan te sluiten voor een bedrag van 50 euro. In het kader van de 'Pluk-ze wetgeving' werd één auto in beslag genomen. Het kabelbedrijf heeft aangekondigd zelf civielrechtelijke stappen te ondernemen tegen alle personen die onrechtmatig hebben geprofiteerd van de activiteiten. Daarmee richt zij zich op een volledige vergoeding van de geleden schade.

Het rechercheonderzoek duurt nog voort en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

(Het Parool)

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.