image

Kamervragen over te hacken satellietsysteem

dinsdag 11 augustus 2015, 16:29 door Redactie, 0 reacties

Vorige week demonstreerde (pdf) een beveiligingsonderzoeker tijdens de Black Hat conferentie in Las Vegas een kwetsbaarheid (pdf) in de locatietracking-apparaten die met het Globalstar-satellietnetwerk communiceren, waardoor een aanvaller data kan onderscheppen en manipuleren. Aanleiding voor PVV-Kamerlid De Roon om vragen aan defensieminister Hennis-Plasschaert te stellen.

De apparaten van Globalstar worden gebruikt voor het traceren van waardevolle zendingen en goederen. Voor de communicatie wordt echter geen encryptie gebruikt, waardoor een aanvaller bijvoorbeeld kan zien waar een waardevolle zending zich bevindt. Ook is het mogelijk om de locatietracking van het apparaat uit te schakelen en valse coördinaten op te geven. Daardoor lijkt het alsof de zending nog steeds de geplande route aflegt, terwijl die in werkelijkheid gekaapt is. De kwetsbaarheid werd uitvoerig besproken door Wired, Reuters en Forbes.

In een verklaring ontkende Globalstar de bevindingen van de onderzoeker. Die zouden onjuist zijn of in de praktijk niet uit te voeren. Aangezien de systemen van Globalstar ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, vraagt De Roon of het Nederlandse leger van dit systeem gebruik maakt en als dit zo is, welke maatregelen de minister gaat nemen om de krijgsmacht tegen eventuele hacks te beschermen. Ook vraagt het PVV-Kamerlid welke invloed beveiligingsaspecten hebben gehad op het voornemen van de minister om het leger minder afhankelijk te maken van commerciële satellietcommunicatie. De minister moet de vragen (pdf) binnen drie weken beantwoorden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.