image

Expert: werkgever moet personeel eigen wifi-netwerk geven

woensdag 12 augustus 2015, 15:54 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-08-2015, 16:16

Bedrijven en organisaties moeten hun personeel een eigen gratis wifi-netwerk geven, aangezien dit kan helpen bij het voorkomen van infecties door ransomware. Daarvoor pleit Sean Richmond van het Britse anti-virusbedrijf Sophos. Ransomware verspreidt zich onder andere via e-mailbijlagen.

Om infecties tegen te gaan kunnen bedrijven inkomende e-mail filteren en uitvoerbare bestanden, al dan niet in zip-bestanden en andere archieven, blokkeren. Volgens Richmond zullen niet alle werknemers dit soort controle accepteren. Mensen willen juist in een omgeving werken waar ze hun webmail kunnen checken en de websites kunnen bezoeken die ze willen.

Als oplossing adviseert hij dan ook een gescheiden gratis wifi-netwerk voor het personeel. Werknemers kunnen met hun eigen smartphones en tablets op dit netwerk terecht, zodat ze hun werkcomputers hiervoor niet hoeven te gebruiken. Het bedrijf kan daarnaast de beveiliging opschroeven en het internetgebruik op de werkcomputers strenger filteren. "Ervoor zorgen dat gebruikers hun risicovol gedrag op een ander netwerk vertonen kan al heel veel uitmaken", aldus Richmond.

Reacties (14)
12-08-2015, 16:15 door Overcome
@Redactie: Ik denk dat het een werk*gever* moet zijn i.p.v. een werknemer.
12-08-2015, 16:29 door Anoniem
Laten we ze ook gelijk een mercedes geven ipv hun opel, want veiliger.... Jezus zeg.
12-08-2015, 17:36 door Anoniem
Heel mooi, en dan wil je ook nog kunnen werken dus dan zet je een VPN op en travelt je malware op je laptopje netjes mee over je ultra veilige VPN.
Best kansloos vermoed ik zo.
12-08-2015, 18:06 door karma4
Her en der naast het interne bedijfsnetwerk ook een guestnetwerk gezien.
De praktijk is er al. Nu het nog gewoonte laten worden.
12-08-2015, 19:53 door [Account Verwijderd]
De methode werkt prima.. Draadloos volledig vrij (behalve p2p in ons geval), en totaal afgescheiden van het lokale netwerk, plus node authenticatie op de werkpleknodes zodat alleen domain werkstations contact kunnen maken met het lokale netwerk. Is het geen domein werkplek dan gaat ie automatisch naar het draadloze segment / netwerk.

EEA is redelijk makkelijk in te richten.

ALS er al wat misgaat dan blijft het beperkt tot (prive) telefoons/laptops. In ons geval is dat normaal (prive werkplekken) want we zijn een school die BYOD van harte ondersteunt. Je moet er alleen wat voor doen.
12-08-2015, 20:45 door Anoniem
De kans dat een medewerker dropbox-achtige applicaties zal gebruiken om bestanden tussen zijn werkstation en prive-device te synchroniseren is dan groter.
13-08-2015, 07:23 door Anoniem
De meeste berdijven hebben al een guest/werknemer wifi netwerk.

Sterker nog ik ben nog geen berdijf tegengekomen waar dit niet het geval is.
13-08-2015, 07:54 door Anoniem
Door Anoniem: De kans dat een medewerker dropbox-achtige applicaties zal gebruiken om bestanden tussen zijn werkstation en prive-device te synchroniseren is dan groter.
Ja, en dat was eerder niet het geval? Gebruikers zoeken meestal zelf wel een weg als niet wordt aangeboden. Wanneer gebruikers thuis nog aan wat zaken willen werken biedt ze dan daar een veilige methode voor want anders gaan ze inderdaad zaken naar hun prive mail doorsturen.
Zelf ben ik geen voorstander van Webmail omdat daarmee de inhoud op een niet vertrouwd device terecht komt terwijl dat bij een remote Citrix desktop niet het geval is omdat alle gegevens binnen de sessie blijven, als het tenminste zo is ingericht.
13-08-2015, 08:43 door karma4 - Bijgewerkt: 13-08-2015, 08:46
Door Anoniem: De kans dat een medewerker dropbox-achtige applicaties zal gebruiken om bestanden tussen zijn werkstation en prive-device te synchroniseren is dan groter.
Als medewerkers dat soort dingen doen dan heb je :
Of een falende ict die gebruikers als dom en lastig ziet. Dat moet je om zien te krijgen naar een ict die waarde toevoegd / deel uitmaakt van het bedrijf
Of je hebt een medewerker die de boel aan het flessen is. In dat geval pak je die medewerker aan.

Het is een symptoom als er zoiets gebeurt. Symptoombestrijding lost de oorzaak niet op.
13-08-2015, 09:11 door johanw
Zijn er dan zoveel mensen zonder data abonnement dat hieraan zoveel behoefte is? Waar ik nu zit gebruik ik ook het bedrijfsnetwerk maar dat komt vooral omdat in dit gebouw de datanetwerken vrijwel geen dekking hebben.
13-08-2015, 10:07 door Mysterio
Netwerken scheiden kan toch niet worden gebracht als een nieuw goed idee?
13-08-2015, 15:54 door Anoniem
ps: kpn bied geen 2de hotspot aan.
mogelijk aleen via 2de lijn, maar gewoon een 2de hotspot met een eigen lijn of ip dat kan niet

net zo iets bv als upc mey upc hotspot

1 lijn maar 2 eigen ip's .

ja ik weet ik bedoel niet een interne ip binnen mijn eigen range.....


waarom ik dit wil omdat ik het net veilig vind om mijn kassa computer te koppeplen op een netwerk waar klanten ook op zitten en dus zelfs locale aanvallen kunnen doen
13-08-2015, 21:32 door Anoniem
goh, ik had eerder verwacht dat dit soort van hapsnurkers zouden zeggen dat de werkgever ook de prive devices van medewerkers moet beveiligen........ Waarom de ***** worden dit soort van artikelen geplaatst???????????????
15-08-2015, 17:53 door Anoniem
"werkgever moet personeel eigen wifi-netwerk geven"

Waarom?
Smartphones en tablets gebruik je in je eigen tijd.
Niet in de baas z'n tijd.
Beter helemaal thuislaten die rommel, scheelt ook weer een hoop ongelukken op de weg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.