image

Overheid vraagt Twitter vaker om gebruikersgegevens

woensdag 12 augustus 2015, 17:38 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse overheid heeft Twitter in de eerste helft van dit jaar 18 keer om informatie over gebruikers gevraagd. De dataverzoeken hadden op 25 accounts betrekking. Dat blijkt uit een nieuwe editie van het transparantierapport dat Twitter elk half jaar publiceert.

De 18 verzoeken zijn een sterke stijging ten opzichte van de periodes ervoor. In heel 2014 werd er namelijk 9 keer om gegevens gevraagd en hadden de verzoeken op 16 accounts betrekking. In de eerste zes maanden van dit jaar verstrekte Twitter in 33% van de gevallen de gevraagde gebruikersgegevens. Voor heel vorig jaar was dat 22,5%. Verder ontving Twitter 4 verzoeken van politie/overheidsinstanties om content te verwijderen. Hier werd in alle gevallen geen gehoor aan gegeven.

E-mail

In de nieuwe editie van het rapport heeft Twitter twee nieuwe onderdelen toegevoegd, namelijk "trademark notices" en e-mailprivacy. In het geval van trademark notices gaat het om accounts die het handelsmerk van een bedrijf schenden. In totaal ontving Twitter bijna 13.000 meldingen die op 938 accounts betrekking hadden. In 7% van de meldingen werd er ook materiaal verwijderd.

Het onderdeel e-mailprivacy laat zien welke e-mailaanbieders StartTLS ondersteunen. StartTLS versleutelt e-mails als ze tussen de afzender en ontvanger worden uitgewisseld en moet afluisteren tijdens het transport van de e-mail tegengaan. Versleuteling via StartTLS werkt alleen als zowel de afzender als ontvanger het ondersteunen. 94% van de e-mails die Twitter naar andere providers stuurt is inmiddels op deze manier beschermd. In het geval van Gmail, Hotmail en Yahoo is 100% van de e-mails "in transit" versleuteld.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.