image

Nederlandse bedrijven kopen meer securitysoftware

donderdag 13 augustus 2015, 11:23 door Redactie, 0 reacties

Nederlandse bedrijven zullen dit jaar veel meer aan securitysoftware besteden, zo stelt branchevereniging Nederland ICT. De verwachte stijging in uitgaven van 13,4 procent is een verdubbeling ten opzichte van 2014. De totale verwachte uitgaven voor 2015 komen daarmee op 411 miljoen euro uit.

IT-security als deelsegment toont daarmee de op één na grootste groei binnen de softwaresector. Het gaat om allerlei beveiligingsoplossingen, van anti-virusprogramma’s die op pc’s, laptops en mobiele apparaten draaien tot complete enterprise security solutions die worden afgenomen vanuit de cloud. De sterkste groei binnen de softwaresector zit in de hoek van de virtualisatiesoftware. Bleven bestedingen in dit deelsegment in 2014 nog gelijk, voor 2015 wordt een groei van 13,8 procent verwacht. De totale verwachte bestedingen voor 2015 bedragen 557 miljoen euro.

Bestedingen aan besturingssystemen stijgen in 2015 naar verwachting met 4,5 procent naar 1,55 miljard euro. In 2014 bedroegen deze bestedingen nog zo’n 1,47 miljard euro. De bestedingen aan on-premises software, zoals Windows-besturingssystemen, zal naar verwachting met 4,8 procent dalen. De groei komt opnieuw van bestedingen in een hosted omgeving. Deze uitgaven zullen naar verwachting met 45 procent stijgen naar 383 miljoen euro.

Cloud

Een ander onderdeel waar bedrijven veel geld aan besteden is de cloud. Zo blijven bestedingen aan hosted- en private clouddiensten fors stijgen, hoewel de on-premises uitgaven in absolute zin nog steeds hoger zijn. De verwachte totale uitgaven zullen in 2015 met 27,7 procent toenemen naar 1,37 miljard euro. De meeste groei zit in bestedingen aan platformservices, die naar verwachting met 38,6 procent zullen toenemen naar 534 miljoen euro.

Waar securitysoftware en de cloud groeien, laat de verkoop van laptops en desktops net als vorig jaar een daling zien. Hoewel de daling wel afneemt naar 2,5 procent. In 2014 was dat met 5,1 procent ruim het dubbele. De verwachte bestedingen aan laptops en desktops in 2015 komen daarmee uit 2,34 miljard euro. De oorzaken voor de daling blijven hetzelfde. In de eerste plaats is er minder behoefte aan rekenkracht op locatie door een groeiend gebruik van applicaties in de cloud. Daarnaast gaan toenemende bestedingen aan tablets en smartphones ten koste van uitgaven in dit deelsegment.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.