Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

ja ja wachtwoord kwijt

14-08-2015, 15:01 door miertje, 24 reacties
2 maanden geleden is mijn stiefdochter overleden en nu willen we graag in haar laptop om de laatste dingen, foto's enz in te kijken.
Haar telefoon en tablet hebben we inmiddels al wel in kunnen zien .
Ik heb geen verstand van open schroeven en accu verwijderen enz. mijn vraag is of het anders kan of kan hem maar beter naar een store brengen.
we willen graag wel alles bewaren .
Het is een Lenovo ideapad touch U 330.
Ik heb de nota ook gevonden dus als het moet ga ik naar de store maar ik dacht ik kan het proberen.
Ik weet dat jullie hier niet graag op in gaan, prima dan, het was mijn een na laatste optie nog.

Vriendelijk bedankt alvast. Jolanda L. ( Miertje was haar koosnaam van Miranda)
Reacties (24)
14-08-2015, 15:38 door Ken055 - Bijgewerkt: 14-08-2015, 15:39
Beste Jolanda,

Allereerst gecondoleerd met je verlies.

Je zou de computer kunnen benaderen met een Linux Live DVD. Hiermee kun je via een DVD of USB stick de computer opstarten en zo de schijf benaderen. Ik gebruik zelf Ubuntu en hun Live DVD is gratis te downloaden via de volgende link: http://www.ubuntu.com/download/desktop/try-ubuntu-before-you-install.
Hier staat ook een handleiding over hoe je de DVD moet downloaden en branden. Met een USB stick kan het ook maar is het wat lastiger. Ook daar staat een handleiding voor.http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows. Hierbij ga ik er vanuit dat je een Windows gebruiker bent.

Als je de DVD hebt gemaakt en de PC ermee opstart krijg je op een gegeven moment de keuze om Ubuntu te installeren of te proberen. Kies hier voor proberen en Ubuntu zal opstarten alsof deze gewoon op je PC staat.
Als Ubuntu helemaal is opgestart vind je links onderin een icoontje om de harde schijf te benaderen.

Als de bestanden niet op de een of andere manier versleuteld zijn kun je ze gewoon kopieren naar een USB stick of iets dergelijks.

Heel veel success.
14-08-2015, 15:45 door miertje
Allereerst bedankt voor de snelle reactie. Ik weet niet of mij dit gaat lukken, ga het iig proberen.
ziet er niet zo moeilijk uit, maar toch.
Als ik dan alles gesaved heb kan ik dan de laptop op een ao andere manier resetten?
Ja ben een leek op dit vlak.

Jolanda
14-08-2015, 15:56 door Anoniem
Dit is niet een vraag waar een enkel eenduidig antwoord bij past. Er zijn wel opties maar welke past is zo niet te zien.

Het begint al met "er zit een wachtwoord op", wat voor wachtwoord? Op het BIOS/(U)EFI gedeelte? Op het besturingssysteem (welk besturingssysteem)? Wellicht is de hele harde schijf versleuteld en heb je daar een wachtwoord voor nodig, en zo ja, is dat via het OS of via het BIOS of via de firmware van de harde schijf?

Dus, zoals gezegd, geen eenduidig antwoord. Je kan proberen met een ander systeem (zoals dat ubuntu zoals hierboven wat onbehouwen wordt voorgesteld) op te starten zonder dat dat de bestaande installatie aantast, en dan kan je wellicht de hele harde schijf benaderen en er een kopietje van maken. Of je haalt de schijf eruit en maakt een compleet kopietje vanaf een andere machine.

Dat zou goed kunnen werken, behalve als er versleuteld is, dan heb je echt dat wachtwoord nodig. Wellicht dat er nog andere truuks zijn uitgehaald en bijvoorbeeld de harde schijf alleen maar (met wachtwoord) benaderbaar is vanaf die ene laptop zodat harde schijf eruithalen ook niet werkt. Mischien dat je kan proberen dat wachtwoord te raden, maar als daar na zoveel foute gokken een lock-out op zit, dan ben je nog verder van huis.

Dus mischien zijn er wel mogelijkheden, mischien ook niet. En aangezien je de batterij verwisselen al lastig vindt is het beter iemand te zoeken die er wel verstand van heeft.
14-08-2015, 16:00 door Ken055
Je zou hierna de laptop ook weer kunnen resetten. Al raad ik je wel aan dat alleen te doen als je de laptop zelf weer gaat gebruiken. Je kunt op vele manieren de harde schijf wissen, maar hoe grondig je ook te werk gaat er zouden zomaar eens een paar zaken achter kunnen blijven.

Linux biedt een hele mooie manier om je schijf te legen. Hij is er wel een tijdje mee bezig maar het is wel een erg effectieve manier.
Daarna kun je gewoon weer opnieuw Windows installeren. Dat kan met een DVD van Windows maar bij de meeste laptops heb je een speciale herstelpartitie op de harde schijf. Voor deze specifieke laptop zou ik zo niet weten hoe dat zou moeten maar het zou kunnen dat er iets over beschreven staat in de handleiding van het apparaat.
14-08-2015, 16:03 door Anoniem
Let er op dat je Linux niet installeert, maar live gebruikt. Wanneer je Linux installeert op de harde schijf dan loop je het risico alle bestanden permanent kwijt te raken.
14-08-2015, 16:10 door Anoniem
Neem een Windows PE versie, je kan dan gewoon je muis en toetsenbord gebruiken om bestanden veilig te stellen.
14-08-2015, 16:52 door [Account Verwijderd]
Ik zou 'm naar de winkel brengen, zodat ze daar de harde schijf kunnen verwijderen en via een andere computer de belangrijke bestanden veilig kunnen stellen.

Sidenote : Ik heb mijn directe familieleden verteld waar ze het wachtwoord kunnen vinden; als ik tegen een boom rijd kunnen ze in ieder geval inloggen en treffen dan een document "Belangrijke informatie voor nabestaanden" aan. Het heeft mee een jaar gekost om zover te komen maar vond eea toch belangrijk genoeg om over een eventuele dood na te denken en te zorgen dat de meest belangrijke informatie beschikbaar is.
Het neemt veel zorgen weg bij de nabestaanden.
14-08-2015, 16:52 door Anoniem
Ik zou persoonlijk aanraden om het terug te halen van data bij een computer winkel laten doen. Als je er niet zoveel verstand er van hebt

P.s.
Gecondoleerd
16-08-2015, 14:46 door miertje
bedankt allemaal. Na hier eea gelezen te hebben ga ik terug naar de winkel.
Het is welliswaar gewoon inloggen met haar email maar dan nog is het gissenl.
In ieder geval nogmaals bedankt.
16-08-2015, 18:54 door Anoniem
Je kan er misschien beter eens naar de politie gaan en daar raad vragen, want je spreekt hier natuurlijk over het kraken van een laptop. Maar als je een goede winkel weet die zo vriendelijk is, dan kan het misschien wel.
17-08-2015, 15:14 door Anoniem
Er van uit gaan dat je nu eigenaar van deze laptop bent:

Wachtwoord op de hardeschijf? Weinig tot geen kans om te ontsleutelen.
Wachtwoord op bios? Heb je niet voor data recovery nodig.
Wachtwoord voor Windows? Probeer Hiren's boot cd/dvd en reset het wachtwoord.
17-08-2015, 16:00 door Anoniem
Gecondoleerd.

Afgaande uit de opmerking van miertje dat het inloggen met een e-mailadres dient te gebeuren, neem ik aan dat het een besturingsysteem betreft van windows 8 of hoger?

In dat geval kun je ook gewoon www.outlook.com en de wachtwoord vergeten functie gebruiken die bij haar e-mailadres hoort.
In veel gevallen is de geheime vraag zeer snel te beantwoorden (helemaal als je de persoon goed kent, én nog eens toegang hebt tot de telefoon e.d.)
17-08-2015, 19:18 door Anoniem
Door Anoniem: Neem een Windows PE versie, je kan dan gewoon je muis en toetsenbord gebruiken om bestanden veilig te stellen.
Onder welke steen heb jij gezeten de laatste 20 jaar? Met een linux live cd heb je gewoon een desktop en kan je ook muis en toetsenbord gebruiken hoor...


99% kans dat booten van een live cd toegang geeft tot alles, is mijn ervaring, (ook op zogenaamd 'beveiligde' laptops van een olieraffinaderij in het Midden Oosten) maar op welke knop moet hij dan drukken om in bootmenu/bios te komen? Neuh, veuls te moeiluk. Naar de winkel is de beste optie: de 'experts' daar booten wel ff van een win/linux live omgeving en verdienen zo ook een centje. Iedereen tevreden.

Ik ben wel eens benieuwd wat de gemiddelde leeftijd hier eigenlijk is trouwens. 16? 18? Zou een leuke poll zijn....
17-08-2015, 21:48 door Anoniem
Als het een moeilijk wachtwoord is, dan is de kans groot dat het wel ergens opgeschreven of uitgeprint is.
17-08-2015, 21:54 door De Haan Webdiensten
Dag Jolanda,

Mogelijk kunnen de experts van Digitale Nazorg je bijstaan? Zie onze website.

Met vriendelijke groet,

Rick de Haan
Social Media Specialist Digitale Nazorg
18-08-2015, 10:12 door Wadjinn
Kijk eens bij een Repair cafe in de buurt (http://repaircafe.nl/bezoeken/) Daar zijn vaak mensen aanwezig die je kunnen helpen met dit fenomeen.
28-09-2015, 14:48 door Anoniem
Als het wachtwoord()en op de laptop is opgeslagen.

Nirstoft pakket downloaden ,let op je antivirus zal aanslaan onterecht.

Daar zit Asterisk logger in ,daarmee is het makkelijk Wwoord zichtbaar te maken.
28-09-2015, 15:31 door Anoniem
Het beste lijkt me dit door mensen te laten doen die hier verstand van hebben. Computer winkel, laptop reperatie winkels, Digitale Nazorg etc etc die zijn net als sommige van ons hier met enkel een OS wachtwoord er binnen 5 minuten er door heen.

Het gevaar hier is dat als je gaat lopen proberen en totaal niet weet wat je doet, je dadelijk de data op het systeem kan beschadigen en dat zou zonde zijn.

Succes verder.
28-09-2015, 16:42 door johanw
Wat een moeilijk gedoe allemaal. Er zijn speciale tools die windows wachtwoorden leeggooien, Zolang de schijf niet versleuteld is kom je er makkelijk op. Zie bv. http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/ voor een tool die ik al vaker met succes gebruikt heb.
28-09-2015, 17:29 door Anoniem
Ik zou adviseren om er zelf niet aan te beginnen...
Het is niet dat het te moeielijk is om zelf te doen.
Maar als je zelf de kennis niet hebt, is een foutje snel gemaakt waardoor het moeielijker wordt om data terug te halen.
En omdat deze data waarschijnlijk voor onschatbare waarden is voor de nabestaanden.

gewoon door een proffessional laten doen en er een paar euro voor neertellen.


Sterkte met het verlies...
28-09-2015, 17:32 door Anoniem
@Johanw voor jou en mij is dit allemaal geen probleem, we hebben het hier wel over iemand die totaal geen verstand van computers heeft en onze hulp hier vraagt. Daar kan je niet van verwachten dat deze een live versie van Linux boot of één van de velen tools die er zijn om een wachtwoord te kraken of te omzeilen. Daarom ook mijn en andere hun advies om even naar een professional te gaan die dit even voor haar doet. Persoonlijk zo verhaal zou horen in een winkel, dan zou ik het gratis en voor niks doen. Want: Fatsoen en behulpzaamheid.
28-09-2015, 20:03 door Rarsus
Door johanw: Wat een moeilijk gedoe allemaal. Er zijn speciale tools die windows wachtwoorden leeggooien, Zolang de schijf niet versleuteld is kom je er makkelijk op. Zie bv. http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/ voor een tool die ik al vaker met succes gebruikt heb.

Tools nodig, dat is gepruts. Buildin tools gebruiken werkt het makkelijkst. Een beetje OS kennis is nodig, heb je dat niet, gewoon afblijven en laten doen.

Ik heb het al eerder gezegd. Bitlocker is een must. Juist omdat je vanuit recoverymode binnen kan komen. Dit geld overigens ook voor Linux. Fysieke toegang en een unencrypted volume -> pwned

Voor de TS: ga, zoals vaker is geopperd naar een bedrijf wat je kan helpen.
29-09-2015, 00:07 door Anoniem
Door miertje: bedankt allemaal. Na hier eea gelezen te hebben ga ik terug naar de winkel.
Het is welliswaar gewoon inloggen met haar email maar dan nog is het gissenl.

Desondanks gaan de adviezen hier gewoon door. Ik denk dat naar de winkel gaan of iets van Digitale Nazorg de enige goede adviezen zijn. Niemand van ons weet of je wel echt de waarheid verteld, je kan de laptop ook hebben gejat (niet dat ik dat denk overigens) en wil nog even "gevoelige dingen" van dat ding afhalen vóór een reset en verkoop.

Anderzijds is dit een security forum en loop ik gewoon te muggeziften ;)
29-09-2015, 00:18 door Niekie30
Miertje mag hem ook bij mij langs brengen. Ik woon in Westland bij Den Haag. Help ik haar gratis.

Niek
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.