image

Onderzoekers ontwikkelen scanner voor clouddiensten

vrijdag 14 augustus 2015, 15:35 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers van twee Britse universiteiten hebben een scanner ontwikkeld die moet voorkomen dat criminelen vertrouwelijke bestanden uit de cloud stelen en illegale bestanden naar clouddiensten uploaden. Het systeem heet Xdet, wat staat voor Extrusion detection.

Xdet maakt van privébestanden een signature en slaat die op. De signature wordt vervolgens vergeleken met de signatures van bestanden die met de clouddienst worden uitgewisseld. "Op deze manier kunnen ongeautoriseerde uploads of downloads van mogelijk vertrouwelijke data worden gedetecteerd en voorkomen", aldus de onderzoekers tegenover ScienceDaily. Die stellen dat ook het uploaden van illegale bestanden naar de cloud op deze manier kan worden opgemerkt.

De Xdet-software wordt tussen de cloudserver en gedistribueerde bestandsopslag geplaatst, in plaats van de perimeter van het cloudnetwerk. Dit heeft verschillende voordelen. Zo wordt Xdet zelf beschermd door beveiligingsoplossingen voor de perimeter, zoals een firewall of IDS. Daarnaast is het op deze manier beter schaalbaar en kan de cloudaanbieder netwerk-gebaseerde encryptie gebruiken om de data tijdens het transport te beschermen.

Reacties (2)
14-08-2015, 15:55 door Anoniem
De cloud wás toch al hartstikke veilig?? Zeiden ze volmondig, en keken meewarig naar ieder die daaraan twijfelt. Maar nu krijgen we dan iets wat de was nóg witter wast ... eh ... pardon ... de cloud nóg absoluter veilig maakt.
15-08-2015, 09:20 door wizzkizz
Door Anoniem: De cloud wás toch al hartstikke veilig?? Zeiden ze volmondig, en keken meewarig naar ieder die daaraan twijfelt. Maar nu krijgen we dan iets wat de was nóg witter wast ... eh ... pardon ... de cloud nóg absoluter veilig maakt.
Definieer veilig ;) Persoonlijk maak ik gebruik van de cloud. Maar je kunt dat op verschillende manieren doen natuurlijk.

Ik maak mijn backup's bijvoorbeeld thuis allereerst op mijn laptop (FileHistory), de bestanden worden gesynchroniseerd met mijn (Synology) NAS tegen verlies/diefstal van mijn laptop, het falen van de harde schijf of stommiteiten van mijzelf.
Op mijn NAS worden de bestanden versleuteld en gesynchroniseerd naar mijn OneDrive om in scenario's als brand en inbraak niet alles kwijt te zijn. Dit gebeurt allemaal automatisch en wordt getriggerd door bestanden die ik aanpas op mijn laptop. De backup is dus altijd actueel zal in de meeste gevallen meer dan voldoende zijn.

Met Office365 en meer dan 1TB opslag voor een klein bedrag per maand toch een goede optie voor een stuk gemoedsrust.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.