image

Minister wil dat FIOD prepaid-telefoons kan aftappen

maandag 17 augustus 2015, 12:29 door Redactie, 28 reacties

Minister Kamp van Economische Zaken wil dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD zelf prepaid-telefoons en andere toestellen kan aftappen. Dat blijkt uit een conceptregeling die de minister ter consultatie online heeft gezet. De regeling geeft de FIOD de bevoegdheid om IMSI-catchers in te zetten.

Daarmee is te achterhalen wie een bepaalde telefoon gebruikt. Bij veel onderzoeken van de FIOD zouden criminelen prepaid-telefoons gebruiken. Voorheen was de FIOD afhankelijk van de Nationale Politie om dit soort apparaatuur te gebruiken. Volgens de minister blijkt dat de beschikbaarheid van zowel de apparatuur als van de bevoegde ambtenaren niet altijd aansloot bij de behoefte van de FIOD.

Impact

Kamp stelt dat de verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu "nihil" zijn, aangezien de wijziging slechts tot een beperkte uitbreiding zal leiden van het aantal mensen dat dit soort apparatuur mag gebruiken. "Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de regeldruk. De bevoegdheden van de FIOD worden uitgebreid", zo laat de minister weten. Dat houdt in dat de FIOD zelf de apparatuur mag aanschaffen en in de buurt van een verdachte mag gebruiken.

Een IMSI-catcher doet zich voor als een gsm-mast en misleidt op die manier de telefoons die in de buurt zijn. Als het toestel zich aanmeldt kan de IMSI-catcher een speciale code achterhalen die aan het telefoonnummer is gekoppeld. Daarmee kan de FIOD vervolgens de telefoon volgen en afluisteren. Kamp hoopt dat de maatregel helpt bij de bestrijding van fiscale, financieel-economische en goederenfraude. Tot 18 september kan erop het voorstel worden gereageerd. Het kabinet kan de maatregel zonder goedkeuring van de Eerste of Tweede Kamer invoeren.

Reacties (28)
17-08-2015, 13:06 door Anoniem
Hoe weet je nou welke van de bij de IMSI-catcher aangemelde telefoons van de crimineel is?... (privacy-alert!)
17-08-2015, 13:15 door Anoniem
De vraag is of een vpn-service op je telefoon je internet-handelingen cryptografeert zodat men niet kan zien wat je op Internet ermee doet tijdens zo'n aftap?

Als je ziet dat je gsm connectie van 4g naar lager terug springt kan al een teken zijn dat je onderschept wordt.

Natuurlijk kunnen ze je altijd volgen, ook zonder die imsie catchers maar waar het mij om gaat is dat ik niet wil dat men meeluistert/kijkt wat ik allemaal op de telefoon doe, daar wil ik me tegen beschermen.

Zoals altijd blijkt weer dat men niet moet vertrouwen op zg afsrpaken en wetten dat het wel goed zit maar het heft weer zelf in eigen handen moet nemen en jezelf moet beschermen tegen dit soort praktijken komende van jawel, de regering die voor ons werkt. Als je komt met ik heb niks te verbergen dan vinden criminelen dat wel heel erg fijn want die kunnen net zo makkelijk of nog makkelijker bij jouw data dan de regeringen, denk daar maar eens over na voor je zegt dat je wat te verbergen hebt als je bankrekening leeggeroofd wordt.
17-08-2015, 14:03 door Anoniem
Ik had het stuk nog net niet helemaal uitgelezen of ik vond al 2 manieren om dit te omzeilen.
17-08-2015, 14:17 door ben987
kijk, zo kennen we nederland weer, totale controle over de burgert.

je bent gewoon standaard een vuile crimineel als je prepaid gebruikt.

stalin zou trotski op jullie zijn...
17-08-2015, 14:21 door Anoniem
Opnieuw een nieuwe verhoging van de snelheid op de ingezeepte helling, richting volkomen afwezigheid van privacy en een totalitaire staat. Een NSB-mentaliteit van een overheid, die niet gehinderd wordt door enig moreel besef, alleen uit is op het verankeren van de macht ten koste van alles en iedereen. Een griezelige ontwikkeling, die twaalf jaar geleden in gang gezet is met TV-series waarin zelfs de endeldarm van de amateur-deelnemers niet geschuwd werd. Om mensen maar rijp te maken, dat ze dag en nacht gevolgd, bekeken, afgeluisterd, computer afgetapt, mobiele telefoons onderschept en meegeluisterd worden. De de domme meute vond het nog leuk ook, aan de beeldbuis gekluisterd en elkaar de volgende ochtend overhorend over de meest intieme en ranzige details van de aflevering van de vorige avond. Wie niet meedeed, 'hoorde er niet bij'. Mensen murw maken, heet dat. Als je straks door je mobieltje een opmerking maakt tegen je vriend, dat je 14-jarig buurmeisje lichamelijk wel heel hard aan het ontwikkelen is, moet dan ook niet zeiken als er daarna politie op zijn stoep staat wegens 'pedofiele neigingen, door de telefoon geuit'. Of als je door de telefoon zegt dat Willempie een goed voobeeld is van een doorgeschoten oplichtersfamilie, dat je ineens verhoord wordt wegens 'majesteit schennis'. Want van beide praktijken zitten we maar een fractie vanaf........Geloof me. Nederland is nu al in de wereld absolute koploper op afluisteren, meekijken op computers en e-mails onderscheppen. Per hoofd van de bevolking, in % en in absolute aantallen. In aantallen zelfs meer dan Rusland, meer dan USA, meer dan Noord Korea, meer dan China..Voor onze schamele 17 miljoen inwoners, ongeveer het aantal van Beiing. We zijn een Stasistaat, nu al.
17-08-2015, 14:22 door ben987
zo het niet gewoon handiger zijn dat iedere burger een soort van 24/7 selfie-camera op zijn hoofd plaatst en dagelijks een video dagboek inc gps e.d.upload naar de overheid ?
17-08-2015, 14:22 door beaukey
Ik ben een serieuze crimineel die wel wat centjes over heeft voor de beveiliging van de communicatie. Elke keer als de Mediamarkt een EUR15,- mobiele telefoon aanbieding heeft, koop ik (en een paar van mijn companen) contant (!) een aantal van deze telefoontjes. Even buiten de deur maar in het 'zicht' van de MM activeer deze telefoontjes en zet ze weer uit (!). Ik stop ze in la en laat ze daar 365+1 dag liggen (366+1 dag als het een schrikkeljaar is). Op het moment dat ik daarna een mobiele telefoon nodig heb pak ik er een en ga ik bellen. Na het gesprek (of na een klein aantal gesprekken) haal ik de SIM kaart en de batterij uit de telefoon en ik vernietig de telefoon, SIM kaart en batterij volledig (!). Natuurlijk lever ik de (restanten) van de batterij in bij het milieudepot want ik geef ook om het milieu.
17-08-2015, 14:24 door Anoniem
Citaat: "Kamp hoopt dat de maatregel helpt bij de bestrijding van fiscale, financieel-economische en goederenfraude."

Ik denk dat ze dan beter bij zichzelf kunnen beginnen.
17-08-2015, 14:28 door ben987
daarom moeten "we" ook van contant geld af, dan zijn dergelijke problemen verleden tijd..
17-08-2015, 15:20 door Anoniem
Door ben987: daarom moeten "we" ook van contant geld af, dan zijn dergelijke problemen verleden tijd..

Het probleem daarmee is dat de economische problemen die daar uit voortkomen nog steeds geldende zijn (fractional reserve banking...)
17-08-2015, 16:12 door Silence
Door beaukey: Ik ben een serieuze crimineel die wel wat centjes over heeft voor de beveiliging van de communicatie. Elke keer als de Mediamarkt een EUR15,- mobiele telefoon aanbieding heeft, koop ik (en een paar van mijn companen) contant (!) een aantal van deze telefoontjes. Even buiten de deur maar in het 'zicht' van de MM activeer deze telefoontjes en zet ze weer uit (!). Ik stop ze in la en laat ze daar 365+1 dag liggen (366+1 dag als het een schrikkeljaar is). Op het moment dat ik daarna een mobiele telefoon nodig heb pak ik er een en ga ik bellen. Na het gesprek (of na een klein aantal gesprekken) haal ik de SIM kaart en de batterij uit de telefoon en ik vernietig de telefoon, SIM kaart en batterij volledig (!). Natuurlijk lever ik de (restanten) van de batterij in bij het milieudepot want ik geef ook om het milieu.

Waarom dan geen PGP encrypted blackberry, die de meeste criminelen gebruiken?
17-08-2015, 16:33 door Anoniem
Waarom kan het kabinet wetgeving die het grondrecht op privacy raakt doorvoeren zonder tussenkomst van de Kamers?
17-08-2015, 17:00 door beaukey
Waarom dan geen PGP encrypted blackberry, die de meeste criminelen gebruiken?

Kosten? IMEI nummer? Te "smart"? Te veel residual data (v.b. in welke GSM cellen ben je wanneer geweest)? Merk daarnaast op dat vaak alleen al de metadata voldoende informatie verschaft voor vervolging.
17-08-2015, 18:06 door Anoniem
Als je Openvpn gebruikt dan is het risisco een stuk kleiner.
17-08-2015, 18:36 door Reinder
Door beaukey:
Waarom dan geen PGP encrypted blackberry, die de meeste criminelen gebruiken?

Kosten? IMEI nummer? Te "smart"? Te veel residual data (v.b. in welke GSM cellen ben je wanneer geweest)? Merk daarnaast op dat vaak alleen al de metadata voldoende informatie verschaft voor vervolging.

Sterker nog, de metadata is in veruit de meeste gevallen de meest interessante c.q. belangrijkste data voor opsporing. Het verteld wie wanneer waar was, en belangrijker nog hoe de onderlinge relaties zijn, wie met wie contact onderhoud, en waar deze samenkomen. De inhoud van de gesprekken is zelden echt interessant, het in kaart brengen van het netwerk van de crimineel is belangrijker dan Japie aan Sjakie horen vragen of ze nog "een biertje gaan drinken" in "het cafe".
17-08-2015, 19:13 door Anoniem
Kamp, een goede bewaarder bewaarder van de Staat.
17-08-2015, 19:56 door Anoniem
Door Anoniem: Opnieuw een nieuwe verhoging van de snelheid op de ingezeepte helling, richting volkomen afwezigheid van privacy en een totalitaire staat. Een NSB-mentaliteit van een overheid, die niet gehinderd wordt door enig moreel besef, alleen uit is op het verankeren van de macht ten koste van alles en iedereen. Een griezelige ontwikkeling, die twaalf jaar geleden in gang gezet is met TV-series waarin zelfs de endeldarm van de amateur-deelnemers niet geschuwd werd. Om mensen maar rijp te maken, dat ze dag en nacht gevolgd, bekeken, afgeluisterd, computer afgetapt, mobiele telefoons onderschept en meegeluisterd worden. De de domme meute vond het nog leuk ook, aan de beeldbuis gekluisterd en elkaar de volgende ochtend overhorend over de meest intieme en ranzige details van de aflevering van de vorige avond. Wie niet meedeed, 'hoorde er niet bij'. Mensen murw maken, heet dat. Als je straks door je mobieltje een opmerking maakt tegen je vriend, dat je 14-jarig buurmeisje lichamelijk wel heel hard aan het ontwikkelen is, moet dan ook niet zeiken als er daarna politie op zijn stoep staat wegens 'pedofiele neigingen, door de telefoon geuit'. Of als je door de telefoon zegt dat Willempie een goed voobeeld is van een doorgeschoten oplichtersfamilie, dat je ineens verhoord wordt wegens 'majesteit schennis'. Want van beide praktijken zitten we maar een fractie vanaf........Geloof me. Nederland is nu al in de wereld absolute koploper op afluisteren, meekijken op computers en e-mails onderscheppen. Per hoofd van de bevolking, in % en in absolute aantallen. In aantallen zelfs meer dan Rusland, meer dan USA, meer dan Noord Korea, meer dan China..Voor onze schamele 17 miljoen inwoners, ongeveer het aantal van Beiing. We zijn een Stasistaat, nu al.
En behalve klagen, wat gaan we daar dan tegen doen? Als onze gekozen overheid onze grondrechten met voeten treed wat gaan we daartegen ondernemen? Deze overheid is wel gekozen door het volk en heeft zich daar niet zelf geïnstalleerd. Er zijn mensen die denken dat het volk met stemmen de meeste invloed heeft terwijl we toch vrijwel dagelijks geconfronteerd worden met het absolute tegendeel. Dus hoeveel waarde heeft het om op een partij te stemmen terwijl je weet dat je door dezelfde partij de volgende dag gebutfucked wordt? Gaat er iemand de straat op of verwachten we dat een ander dat wel zal doen? Gaan we 2e kamer leden aanschrijven? Die denken bij iedere mail of brief; daar heb je weer zo'n nukubu (nutteloze kut burger), dus dat gaat um ok niet worden. Gaan we met z? allen een prepaid mobiel kopen en wisselen deze na ieder geprek met anderen zodat de FIOD na een paar dagen het spoor volledig bijster is? Dit laatste is wel het meest effectief maar dat vereist wel dat den zunige Holander geld uitgeeeft, en dat gaat um ook niet worden.
Nee, dit volk is hopeloos verloren omdat er geen eenheid is, ze leven allemaal op hun eigen postzegel en geven geen fuck om wat anderen kan overkomen. Misschien toch eens goed om een dictator dit land te laten besturen, misschien zet dat wellicht iets in beweging.
17-08-2015, 20:23 door Anoniem
Door ben987: daarom moeten "we" ook van contant geld af, dan zijn dergelijke problemen verleden tijd..

Je gaat superkort door de bocht en bent vast al aardig gewend aan het scannen?

Cashgeld maakt onafhankelijk. Zodra dat wordt opgeheven is de controlestaat een feit. Adolf Hitler, Jozef Stalin én Mao Tse-min zouden postuum een rondje van blijdschap in hun graf maken bij zoveel macht en domheid.
17-08-2015, 20:30 door Anoniem
Als je ziet dat je gsm connectie van 4g naar lager terug springt kan al een teken zijn dat je onderschept wordt.

Dacht dat het gewoon slechte netwerk dekking was. Blijk ik te worden getapt. ;-0
17-08-2015, 22:24 door ben987
Door Anoniem:
Door ben987: daarom moeten "we" ook van contant geld af, dan zijn dergelijke problemen verleden tijd..

Je gaat superkort door de bocht en bent vast al aardig gewend aan het scannen?

Cashgeld maakt onafhankelijk. Zodra dat wordt opgeheven is de controlestaat een feit. Adolf Hitler, Jozef Stalin én Mao Tse-min zouden postuum een rondje van blijdschap in hun graf maken bij zoveel macht en domheid.
u is bekend met het begrip sarcasme ?
18-08-2015, 00:05 door Anoniem
uiteindelijk zal dat ook gaan gebeuren geen contant (kostenbesparing) DUS na een jaar of 10 hebben alle Nederlanders geen cach meer en de handel gat zich toch verplaatsen , de redenering van Kamp treft ons hier maar, ik zou zeggen de overheid geeft ons leefgeld en huur gas water en licht verz enz wordt meteen afgehouden als loon wordt gestort.
Dank u wel meneer Kamp, Liberaal of Communist en ik denk het laatste nu nog een KGB erbij groetjes.
18-08-2015, 03:34 door Eric-Jan H te D
Ach de overheid is nog niet eens in staat om de geldigheid van een aanvraag voor een wapenverlof te controleren. Dus hoe fout denk je dat dit gaat.
18-08-2015, 04:50 door Anoniem
Zoef ik ben geen crimineel maar zelfs een terrorist.

Ik ben veel slimmer, want ik gebruik helemaal geen mobiel of smartphone.

Tja Kampie denk daar maar eens over na.,.!

Ze denken dat we allemaal gebruik maken van het net, en mobiel.

Sukkeltjes toch.
18-08-2015, 09:11 door johanw
Het belangrijkste punt is door Security.nl gemist: niet dat de FIOD IMSI catchers gebruikt, want die leenden ze al via de politie, maar dat ze ze volkomen zonder toezicht willen inzetten. Zelfs het OM hoeft geen toestemming meer te geven voor de inzet, wat wel moet als het via de politie loopt.
18-08-2015, 09:16 door johanw
Door Reinder:Sterker nog, de metadata is in veruit de meeste gevallen de meest interessante c.q. belangrijkste data voor opsporing.
Gelukkig is daar tegenwoordig wel omheen te komen: Silent (iOS) en TextSecure / Redphone (Android) bellen en wisselen berichten uit via internet zonder metadata achter te laten, en goed versleutelt zodat er ook niet meegelezen kan worden. Althans, zolang je geen high profile target bent als Bin Laden dan, dan zou men het bij Google misschien gaan uitpluizen. Maar voor wat kleine plofkrakers of wiettelers in Nederland gaan de Amerikanen niet zoveel moeite doen.

Verder, als je denkt dat je mogelijk gevolgd wordt door dit soort dingen kun je daar tegenwoordig wel enigzins op controleren: als je een geroote Android draaid heb je o.a. https://github.com/SecUpwN/Android-IMSI-Catcher-Detector en https://opensource.srlabs.de/projects/snoopsnitch om te kijken of je op verdachte masten aangemeld bent.
18-08-2015, 09:51 door Anoniem
Door johanw: Het belangrijkste punt is door Security.nl gemist: niet dat de FIOD IMSI catchers gebruikt, want die leenden ze al via de politie, maar dat ze ze volkomen zonder toezicht willen inzetten. Zelfs het OM hoeft geen toestemming meer te geven voor de inzet, wat wel moet als het via de politie loopt.

Ja das ook handig voor politie. Als die dan niet via het OM willen vragen ze gewoon of de FIOD even mee gaat :).
You scratch my back....
18-08-2015, 12:00 door Anoniem
En wie zijn nu daadwerkelijk het doelwit? De gewone burgers!!! Men is uit op totale controle over de bevolking! Men voert steeds meer privacy schendende dingen door, allemaal onder het mom van terrorisme, kinderporno en het vangen van criminelen.

De echter terroristen, kind misbruikers en criminelen zitten grotendeels gewoon bij de overheid, en zullen dus bijna nooit gepakt worden. De overheid zou bang moeten zijn voor het gewone volk, aangezien wij nog altijd de macht over de overheid (zouden moeten) hebben, en wij hun allemaal uit hun machtspositie zouden kunnen halen (en de meeste in de gevangenis kunnen gooien voor landverraad, het stelen van de burgers, witwassen, belastingontduiking en corruptie om wat zaken op te noemen).

Het is binnenkort waarschijnlijk helaas niet meer mogelijk je kritisch uit te laten over de overheid zonder in de gaten gehouden te worden. Het bezoeken van de website van Tor Project is al voldoende om door de AIVD in de gaten te worden gehouden. Roep je op tot opstand / revolutie, wordt je opgepakt of erger. Verkeerde zoekopdracht op Google en je hebt wat uit te leggen. Nog even en er worden weer concentratiekampen gebouwd waar je in wordt gegooid als je tegen de overheid bent. Ben ik nu een doemdenker, of kijk ik net even wat verder in de toekomst dan de meeste sheeple?
19-08-2015, 01:31 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom kan het kabinet wetgeving die het grondrecht op privacy raakt doorvoeren zonder tussenkomst van de Kamers?

Omdat het grondrecht niet inhoudelijk wordt gewijzigd. Het gaat er alleen om dat iets dat de Nationale Politie mocht doen, nu door de FIOD mag worden gedaan. De minister heeft de bevoegdheid dit bij AMvB buiten de Kamers om te regelen: voorheen deed Piet het, in de toekomst gaat Klaas het doen. Klaas mag echter niet meer gaan doen dan Piet al mocht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.