Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

AV of Sanboxie?

19-08-2015, 09:53 door ab2604, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-08-2015, 09:53
Ik ben zzp-er en beheer nu in totaal 7 pc's, allemaal Windows7/64. Op alle 7 pc's draait nu Eset Smart Security én een betaalde versie van Sandboxie. Ik draai op alle pc's mijn browser Firefox standaard in Sandboxie.

Binnenkort moeten alle licentis voor zowel Eset en Sandboxie worden verlengd, en dat is voor mij als kleine ondernemer toch wel weer een aardige uitgave van bijna € 300,00..

Nu vraag ik me het volgende af: gezien het feit dat ik mijn browser altijd draai in Sandboxie, hoe zinvol is het dan om naast deze sterke beveilingslaag ook nog een betaalde AV te gebruiken. Is het niet voldoende een gratis AV (ik denk aan Avira free) te gebruiken omdat ik altijd al in een sandbox het internet op ga?

Ik ben daarnaast ook nog eens een zeer bedachtzame gebruiker die niet zomaar ergens op klikt en heb al zeker 5 jaar geen virus gehad. Bovendien gebruik ik ook nog MBAM wekelijks als second opion scanner.

Ik heb het gevoel dat ik nu een beetje dubbel betaal, voor zowel Sandboxie als voor een betaalde AV. Ik weet natuurlijk wel dat het 2 totaal verschillende dingen zijn, maar vraag me af of ik door het structureel gebruik van Sandboxie niet zoveel minder risico loop op een virus dat een gratis AV (in combi met MBAM) ook volstaat?
Reacties (8)
19-08-2015, 10:49 door Anoniem
Voor je licenties aflopen kan je nog even testen.
Je kan bijvoorbeeld Comodo Internet Security proberen op 1 van die pc's.
Heeft een virusscanner, firewall maar ook een Sandbox mogelijkheid.
Virtual Kiosk wordt het genoemd.
https://help.comodo.com/topic-72-1-451-4685-Introduction-to-Comodo-Internet-Security.html
19-08-2015, 11:32 door Anoniem
Tegen scenario's wil je je beschermen? Dat moet je je eerst afvragen. Als je klikgrage gebruikers hebt is anti-virus handig. Gebruik je de pc's zelf dan is een betaalde virusscanner geldverspilling.

- patch alles
- installeer geen software
- check/verwijder bijlagen
- install noscript

Dan heb je in principe alleen nog zero days. Daarvoor kun je microsoft emet installeren.
19-08-2015, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Voor je licenties aflopen kan je nog even testen.
Je kan bijvoorbeeld Comodo Internet Security proberen op 1 van die pc's.
Heeft een virusscanner, firewall maar ook een Sandbox mogelijkheid.
Virtual Kiosk wordt het genoemd.
https://help.comodo.com/topic-72-1-451-4685-Introduction-to-Comodo-Internet-Security.html

Veel AV's doen dit, maar wat is echt waterdicht?
19-08-2015, 13:48 door Mysterio
Je kunt Bufferzone Pro proberen, maar over het algemeen wordt Sandboxie hoger gewaardeerd. Je kunt ook bijvoorbeeld cameyo gebruiken om applicaties te virtualiseren. Geswall zou ook een alternatief zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.
19-08-2015, 14:37 door Anoniem
Mijn antwoord: ja neem een gratis antivirus, want je hebt sandboxie...
Ik raad je wel aan om niet op elke pc dezelfde software te installeren. Het gebeurt namelijk dat een antivirus bedrijf perongeluk heel je windows corrupt maakt en dat kan een vervelend probleem zijn dat alle pc's ineens niet meer werken en heb je geen enkele werkende pc meer om het te fixen.

PC 1: Panda antivirus free + comodo antivirus + sandboxie
PC 2: Panda antivirus free + windows firewall + sandboxie
PC 3: Avast! + comodo antivirusl + sandboxie
PC 4: Avast! + windows firewall + sandboxie
PC 6: Avast! + windows firewalll + sandboxie
PC 5: Avira + comodo antivirus + sandboxie
PC 7: Avira + windows firewall + sandboxie

Succes
19-08-2015, 14:47 door ab2604
Bedankt vooral anoniem 14:37; dat is wat ik graag wil weten. Is het voldoende een gratis AV te nemen omdat ik al sandboxie gebruik?
19-08-2015, 15:15 door Anoniem
Het is zelfs voldoende om een gratis antivirus te nemen zonder sandboxie, hehe. Je moet rekenen dat sandboxie kan gebruikt worden als een extra beveiligingslaag en dat geef je misschien wel een veiliger gevoel om toch sandboxie te gebruiken. Daarom ook is het jouw keuze! Je kan toruwens ook sandboxie gratis hebben, maar dan kan je maar 1 sandbox maken.

Maar ik vind het wel over de top gaan om er een betaalde antvirus te nemen als je al sandboxie gebruikt om virussen tegen te houden. Je zit met sandboxie altijd met een extra beveiligingslaag en daar moet je toch ook het nut ergens aan kunnen geven, toch? (Overigens heeft sandboxie een ingebouwde firewall die je zelf even moet instellen in elke sandbox.)

Máár een betaalde antivirus is waarschijnlijk ook beter voor je privacy (denk aan cloud scannen) etc. Elke antivirus heeft namelijk een cloud scanner. Er wordt vaak genoeg gezegt, alles wat gratis is, dan ben jij het product. Ik dacht dat Emsisoft antimalware (niet gratis) 1 van de betere is met de privacy.


Ik gebruik sandboxie vooral om mijn windows ordelijk te houden, zo blijft windows en het register lekker clean. Tegenwoordig heb ik nu alles portable op mijn computer staan en dankzij sandboxie kan het nog meer portable.
19-08-2015, 19:31 door Anoniem
Check even de licentievoorwaarden van de free versie. Soms is commercieel gebruik uitgesloten.

Biedt je internetprovider wellicht nog een inclusief pakket aan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.