image

Belgische politie monitort social media tijdens Pukkelpop

vrijdag 21 augustus 2015, 10:51 door Redactie, 6 reacties

De Belgische politie test deze week tijdens het jaarlijkse muziekfestival Pukkelpop het Nederlandse monitoringssysteem 'Twitcident' om zo vechtersbazen, dealers en zelfs terroristen op social media te vinden. Het systeem moet daarnaast ook helpen bij extreem weer en verkeersproblemen.

"In Nederland hebben we al op verschillende festivals gewerkt, zoals ook Lowlands, en daar deed Twitcident het perfect", zegt Sjors van den Dries van Crowdsense. Samen met Microsoft zorgt het bedrijf ervoor dat het systeem tijdens Pukkelpop voor het eerst in België gebruikt kan worden. Het systeem maakt gebruik van een woordenlijst waarop social media-accounts worden gescreend. De op Pukkelpop gebruikte woordenlijst is gebaseerd op de lijst die eerder voor Pinkpop werd gebruikt. Het systeem werkt naast het Nederlands ook met andere talen.

In het geval er een trefwoord wordt gebruikt krijgen de beheerders van het systeem een melding. Vervolgens wordt beoordeeld of er moet worden gereageerd. "We monitoren publieke accounts op onder meer Facebook, Twitter en Instagram. Wie 'normale' dingen rondstuurt, komt niet op onze radar", aldus Van den Dries tegenover VTM. De Belgische politie zal het systeem nu met zes mensen testen.

Reacties (6)
21-08-2015, 11:38 door Anoniem
Leuk om ze bezig te houden; de woordenlijst staat op het net; en dan even veel twitteren met z'n allen; kijken of we ze gek kunnen krijgen.

Belachelijk dit, 6 man die twitter bekijken; laat ze rondlopen op het festival; daar heb je sneller dan resultaat mee; i.p.v. weer een monitorbrigate optuigen; en dan weer minder blauw op straat.
21-08-2015, 13:03 door Anoniem
@anoniem 11:38
Het is pas belachelijk als je bewijzen hebt dat het niet werkt. Misschien is het wel een grote hulp voor de organisatie om het evenment veilig te houden. Bovendien hebben mensen die logs lezen andere kwaliteiten dan die je tussen het publiek op pad stuurt.
Dus hoezo minder blauw?
Paul
21-08-2015, 15:21 door Anoniem
Gelukkig dat ze het publiek beschermen tegen TERRORISTEN want deze zijn altijd erg vervelend op grote festivals.

En ja dat was sarcasme, omdat dat weer als excuus uit de kast wordt getrokken om massa surveilance goed te praten.
21-08-2015, 19:22 door quikfit
Uitbreiding ''Big Brother''...niks meer...niks minder...
22-08-2015, 07:15 door Anoniem
"We monitoren publieke accounts op onder meer Facebook, Twitter en Instagram. Wie 'normale' dingen rondstuurt, komt niet op onze radar"

Maar nu zeg ik misschien iets geks, maar uitgaansgelegenheden voor jongeren zijn nu juist bij uitstek de plaats om dingen te zeggen en te doen waarvan de oudere generaties schande spreken! Dat is al zo sinds de Beatles met hun lange haar en stropdassen op kwamen treden, en hoewel de link met jongeren niet duidelijk is werd er in hun tijd ook schande gesproken van artiesten als Johan Strauss en William Shakespeare! Definieer normaal.
22-08-2015, 10:14 door Anoniem
Afschaffen die festivals. Geen mens die er wat aan heeft buiten overlast. *grijns*
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.