image

Microsoft voorziet Vista van Windows 10-beveiliging

woensdag 26 augustus 2015, 10:59 door Redactie, 1 reacties

Een beveiligingsmaatregel die Microsoft voor Windows 10 ontwikkelde heeft het recentelijk ook aan oudere versies van het besturingssysteem toegevoegd, waaronder het ruim acht jaar oude Windows Vista. Volgens James Forshaw, een vooraanstaande beveiligingsonderzoeker van Google, komt het niet vaak voor dat dit soort beveiligingsmaatregelen aan oudere Windows-versies worden toegevoegd.

"Dit is een goed voorbeeld van een fabrikant die een beveiligingsmaatregel ontwikkelt als reactie op een groeiend aantal aanvallen die bepaalde technieken gebruiken waar traditioneel niet bij stil werd gestaan voordat de beveiligingsmaatregel er kwam", aldus Forshaw. De techniek die de Google-onderzoeker bedoelt zijn symbolische links. Deze links zijn in principe alleen bedoeld voor de werking van het systeem.

Een gebruiker met verminderde rechten kan ze echter ook aanmaken en gebruiken om bepaalde beveiligingsmaatregelen te omzeilen of uiteindelijk de rechten op het systeem te verhogen. In Windows 10 had Microsoft hier maatregelen tegen genomen. Op 11 augustus publiceerde de softwaregigant echter Security Bulletin MS15-090 die deze maatregelen nu ook aan oudere Windows-versies toevoegt en verandert wie bepaalde symbolische links kan gebruiken. Hiermee worden verschillende aanvalstechnieken voorkomen.

Reacties (1)
27-08-2015, 10:56 door Anoniem
Goed voorbeeld hoe het ook kan, OS waarvan ondertussen alweer 4 nieuwe versies verder zijn nog zo'n update krijgt.... (losstaand van security updates in Extended Support).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.