image

Android-telefoons voorgeïnstalleerd met spyware

maandag 31 augustus 2015, 12:26 door Redactie, 11 reacties

Onderzoekers van het Duitse anti-virusbedrijf G Data hebben op 26 modellen Android-telefoons van Aziatische fabrikanten, waaronder Huawei, Lenovo en Xiaomi, voorafgeïnstalleerde spyware aangetroffen. Via de spyware is het mogelijk om de gebruiker te bespioneren.

Daarnaast kan de spyware advertenties tonen, de camera inschakelen, geluid opnemen en aanvullende apps installeren, zo laat het bedrijf in een nieuw rapport (pdf) weten. Volgens Christian Geschkat van G Data heeft de virusbestrijder het afgelopen jaar een toename van apparaten gezien die 'vanuit de doos' met malware waren geïnfecteerd. Het gaat in dit geval om toestellen waarvan de firmware is aangepast. Zo zijn er legitieme applicaties toegevoegd die van kwaadaardige code zijn voorzien.

De besmette applicaties zijn vaak slecht geprogrammeerd en brengen ook op deze manier beveiligingsrisico's met zich mee. Zo worden gevoelige gegevens vaak onversleuteld verstuurd. Volgens de onderzoekers zitten waarschijnlijk onbetrouwbare wederverkopers in de keten achter de installatie van de aangepaste firmware. Na te zijn ingelicht hebben de fabrikanten aangegeven hun keten door te lichten en hun procedures veiliger in te richten. Onder de aangepaste telefoons bevinden zich onder andere de Xiaomi MI3, Huawei G510 en Lenovo S860.

Reacties (11)
31-08-2015, 13:12 door Anoniem
Het is weer vollop raak bij de Chinezen.

En inmiddels heeft BlackBerry de meest onbesproken Android runtime in de hele android wereldje. Dat terwijl het Core os daarop niet eens android is, maar BBOS 10, een qnx based os.
31-08-2015, 14:46 door potshot
waarom doet de chineese staat dit niet dan?
ze staan hier meteen klaar met de nsa en fbi te beschuldigen maar de chinees fabrikanten en staat zijn altijd te goeder trouw schijnbaar..hoe naief ben je dan..
of wil je dan alleen mekkeren op het westen?
31-08-2015, 14:53 door Anoniem
Net een nieuwe huawei gekocht, hoe test ik of mijn tel geinfecteerd is? En als die geinfecteerd is, hoe verwijder ik deze spyware?
Ik heb al avg geinstalleerd, deze kon niets vinden.
31-08-2015, 14:54 door Anoniem
Diezelfde G DAta die voor voor 19+ euro hun rommel niet verkocht krijgt via google play store?
Die toevallig?
31-08-2015, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Het is weer vollop raak bij de Chinezen.

En inmiddels heeft BlackBerry de meest onbesproken Android runtime in de hele android wereldje. Dat terwijl het Core os daarop niet eens android is, maar BBOS 10, een qnx based os.
Microsoft doet dit met Windows 10 ook maar net als bij BB draait dat ook in een sandbox. De vraag is of je dan via Android uit de sandbox kan komen en exploits op het onderliggende OS kan loslaten. Daar zijn inmiddels een aantal crackers mee bezig maar de vraag is of dat zal lukken. Niets is onmogelijk tenslotte.
31-08-2015, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem: Net een nieuwe huawei gekocht, hoe test ik of mijn tel geinfecteerd is? En als die geinfecteerd is, hoe verwijder ik deze spyware?
Ik heb al avg geinstalleerd, deze kon niets vinden.
Probeer eens de gratis 360 security,die vondt bij mij SMSReg malware en verwijderd,maar komt waarschijnlijk wel weer terug bij reset naar fabrieksinstellingen,deed het de laatste keer ook al,het is vermoedelijk voorgeinstalleerde spy/malware en zit diep in het systeem genesteld (in de rom) Toestel is overigens van het merk Archos.Om de malware echt weg te krijgen moet het toestel terug naar de fabrikant om de rom te vervangen door een andere,hopelijk niet besmette rom.
31-08-2015, 19:18 door atoom
Door Anoniem: Net een nieuwe huawei gekocht, hoe test ik of mijn tel geinfecteerd is? En als die geinfecteerd is, hoe verwijder ik deze spyware?
Ik heb al avg geinstalleerd, deze kon niets vinden.
Als je hem kunt rooten dan is de boel o.a. te controleren met Xprivacy.
Indien geen root dan is er ook geen controle mogelijk op je android, wel is je netwerk verkeer te controleren met de juiste sniffers enzo o.a. linux OS
01-09-2015, 01:30 door CrioWria - Bijgewerkt: 01-09-2015, 01:30
Door Anoniem: Net een nieuwe huawei gekocht, hoe test ik of mijn tel geïnfecteerd is? En als die geïnfecteerd is, hoe verwijder ik deze spyware?
Ik heb al avg geïnstalleerd, deze kon niets vinden.
Gebruik een firewall, kan het in ieder geval geen verbinding maken met het internet. Oja en AVG is ook spyware, volgt jou ook, dus ook die blokken in de firewall.
01-09-2015, 03:46 door Anoniem
volgt jou ook

Wat moet ik me daar precies bij voorstellen?
01-09-2015, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem:
volgt jou ook

Wat moet ik me daar precies bij voorstellen?
Dat ze alle statistieken, je software, je durf gedrag, gebruik van je pc volledig monitoren.
01-09-2015, 15:45 door Anoniem
G-Data werd voor een jaar meegeleverd bij een nieuwe PC. Gelukkig wist G-Data mij te beschermen tegen mijn eigen Delphi applicaties, deze werden kundig gewist.
De enige conclusie die ik hieruit kon trekken was dat G-Data een slechte engine is met false positives, Avast vond je op de oude PC prima en ik weet heel zeker dat ik geen virussen heb geprogrammeerd.

Kortom, de oplossing was G-Data verwijderen en een andere engine installeren (Avast en AVG bijvoorbeeld) en G-Data tot junk produkt te verklaren. Tevens geloof ik dus deze resultaten niet. Deutsche Grundlichheid gaf de meegeleverde screensaver aan.. ja ja
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.