image

Slachtoffer telefoonscam voor 7.000 euro opgelicht

dinsdag 1 september 2015, 14:12 door Redactie, 0 reacties

In Groot-Brittannië is een slachtoffer van een telefoonscam voor 7.000 euro opgelicht, wat volgens deze persoon komt door een datalek dat eind vorig jaar bij zijn voormalige provider plaatsvond. In december 2014 werd bekend dat aanvallers een database van de Britse provider TalkTalk hadden gehackt.

Daarbij waren de gegevens van miljoenen klanten buitgemaakt, zoals naam en telefoonnummer. Vanwege connectieproblemen besloot het slachtoffer in mei van dit jaar naar een andere provider over te stappen. Niet veel later werd het slachtoffer gebeld door iemand die zich voordeed als TalkTalk-medewerker. Hij stelde dat er met sommige routers en computers problemen waren. De 'medewerker' verzocht vervolgens om op afstand toegang tot de computer te krijgen, waarvoor het slachtoffer een bestand downloadde.

Nadat de zogenaamde medewerker de controle over de computer had overgenomen verscheen er uiteindelijk een melding op het scherm dat de gebruiker recht op 270 euro had. Via internetbankieren liet de 'medewerker' zien dat het geld was overgemaakt. In plaats van 270 euro was er echter 7.000 euro gestort. Vervolgens vroeg de 'medewerker' of het teveel overgemaakte bedrag via MoneyGram kon worden teruggestort, anders zou hij zijn baan verliezen. Het slachtoffer deed dit. Pas later bleek dat de 7.000 euro van de spaarrekening naar de betaalrekening van het slachtoffer was overgemaakt en er sprake van een scam was.

Volgens het slachtoffer is er bewijs dat zijn computer sinds december werd gemonitord. TalkTalk wil de schade echter niet vergoeden. Het slachtoffer benaderde vervolgens de Guardian, maar de Britse krant laat weten dat er geen kans op een schadevergoeding is. TalkTalk stelt in een reactie dat een klein aantal klanten aan de hand van de gestolen data door telefoonscammers is benaderd. De provider zegt dat het klanten echter op de eigen website voor de scam waarschuwt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.