image

Consumentenbond: Windows-pc's vol ongewenste crapware

vrijdag 4 september 2015, 10:03 door Redactie, 30 reacties

Consumenten die een nieuwe computer met Windows kopen krijgen daar allerlei crapware bij: software waar ze niet op zitten te wachten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten gemiddeld 18 extra programma’s op pc’s zetten.

Naast Microsoft Office en een anti-virusprogramma voegen veel computerfabrikanten eigen software en software van derden toe, vaak tegen betaling. De Consumentenbond bekeek op 283 notebooks, verkocht tussen 2013 en 2015, de extra meegeleverde software. Packard Bell spant de kroon met gemiddeld 25 extra programma’s, Medion levert de meeste software van derden, gemiddeld 17 programma’s.

De extra programma’s van derden zijn vaak tijdelijke probeerversies van betaalde software, abonnementssoftware (Spotify en Dropbox) en gratis games met advertenties. Van de gratis toepassingen van de computerfabrikanten, gemiddeld tien per pc, is het nut vaak onduidelijk. Alleen Microsoft verkoopt zijn eigen Surface-laptops nagenoeg schoon, met alleen een probeerversie van Office.

Enquête

Uit een enquête van de Consumentenbond onder ruim 1600 Windowsgebruikers blijkt dat 73% van de consumenten vindt dat fabrikanten zich niet mogen laten betalen om extra software op nieuwe computers te zetten. 92% daarvan wil zelf kunnen bepalen wat er op de pc wordt geïnstalleerd. Alleen de software voor het afspelen en branden van cd’s en dvd’s wordt nog enigszins gewaardeerd: 58% noemt deze software gewenst. Andere programma’s vallen beduidend minder in de smaak. Slechts 17% van de consumenten stelt prijs op de probeerversie van Office, 9% op een virusscanner en minder dan 1% op de meegeleverde spelletjes.

Behalve ongewenst, kan crapware ook gevaarlijk zijn, zoals het Superfish-debacle van fabrikant Lenovo begin 2015 liet zien. De crapware is niet alleen ongewenst, het beïnvloedt ook de systeemprestaties. Microsoft levert zelf ook computers, de zogeheten Signature pc's, zonder crapware. Deze machines starten volgens de softwaregigant 104% sneller op en sluiten 35% sneller af dan systemen van andere fabrikanten waar vaak crapware op staat.

Reacties (30)
04-09-2015, 10:16 door Anoniem
De prijzen van windows pc's staan erg onder druk. Ik zie laptops onder de 200 euro...
Om toch nog wat inkomsten te genereren installeren fabrikanten deze software demo versies.

Als vergelijking: Apple heeft een hoger prijspeil, met voldoende marge. Zij kunnen zonder het installeren van crapware af.

Goedkoop is duurkoop zullen we maar zeggen.
04-09-2015, 10:16 door Anoniem
Nu Windows net zo gratis is geworden als de crapware die je op Windows-pc's vindt moet je je afvragen of je je definitie van crapware niet moet aanpassen ;-)
04-09-2015, 10:30 door Ron625 - Bijgewerkt: 04-09-2015, 10:31
Het installeren en/of aanwezig zijn van ongewenste software is één ding.
Dit niet melden aan de gebruiker/eigenaar is ronduit schofterig.
Lenovo was het smerigst, omdat er een installatie programma in de BIOS zit, waardoor een schone installatie al tijdens de installatie vervuild wordt.

Hebben die bedrijven niet door, dat ze hun eigen glazen ingooien, of ben ik de enige die zo het vertrouwen in een fabrikant verliest?
04-09-2015, 10:51 door Pandit
Hiervoor bestaat decrapifier. (http://www.pcdecrapifier.com/)

Ikzelf poets een nieuwe PC helemaal leeg en voorzie deze van een verse (en meteen Engelstalig) Windows OS
04-09-2015, 11:00 door Anoniem
Er is maar 1 echte oplossing: meteen formatteren die hap en een clean install van je favo OS. Ja, en dan hopen dat het Bios niet is aangerand zoals Lenovo dat recentelijk heeft gepresteerd.
04-09-2015, 11:05 door Anoniem
- PC decraptifier is helaas niet meer wat het is geweest.
04-09-2015, 11:13 door karma4
Nooit meer in de supermarket komen. Staat vol met gratis reclames en verlokkingen.
Nooit meer naar de TV kijken of naar rado kijkena, "wordt mede mogelijk gemaakt door" vol met reclames en beinvloeding .
Blijf weg van het internet, het meest gebruikte verdienmodel is reclames.

Wat je niet nodig hebt en je stoort sloop je er af en gooi je weg na de aanschaf. Doe je ook met alles wat je fysiek bestelt of dat logootje moet het meeste van de waarde zijn. Krijg je ook een boel mee van prober en try versies. Medion (Aldi: food nonfood en cyber)

Waarom je anders zou moeten doen en reageren in de cyber-wereld? Er is geen enkel verschil.
Toch wel grappig, rechtstreeks bij Microsoft (usa) aanschaffen en het is het meest schoon. Ze maken reclame met reclame-arme machines. Niet allemaal beschikbaar in NLhttp://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_NL/home
04-09-2015, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Nu Windows net zo gratis is geworden als de crapware die je op Windows-pc's vindt moet je je afvragen of je je definitie van crapware niet moet aanpassen ;-)

Windows is helemaal niet gratis. Klanten die Windows 7 en Windows 8 gebruiken krijgen de kans gratis te upgraden gedurende een bepaalde periode.

De Windows 10 Home retail versie kost nog altijd 129,95.
04-09-2015, 11:28 door john west
Niet alleen laptops met Windows maken je computer langzaam met nutteloze programma's en crapware.

Ook Samsung of Ziggo geven ongevraagde reclame bij het opstarten TV,en dat is niet van de uitzendingen.
En afzetten of verwijderen is moeilijk of onmogelijk.
Het zelfde geldt voor me mobieltje en tablet.
Ik heb een oud model die door de constante updates ,geheugen is vol meldingen geeft.
En verwijderen of opnieuw installeren werkt ook niet.

Als de reclame irritant is, of te opdringerig zal ik dit product niet kopen,want een zogenaamd goed product zo aan te prijzen
daar zit een luchtje aan.
04-09-2015, 11:28 door Anoniem
Door karma4: Nooit meer in de supermarket komen. Staat vol met gratis reclames en verlokkingen.
Nooit meer naar de TV kijken of naar rado kijkena, "wordt mede mogelijk gemaakt door" vol met reclames en beinvloeding .
Blijf weg van het internet, het meest gebruikte verdienmodel is reclames.

Wat je niet nodig hebt en je stoort sloop je er af en gooi je weg na de aanschaf. Doe je ook met alles wat je fysiek bestelt of dat logootje moet het meeste van de waarde zijn. Krijg je ook een boel mee van prober en try versies. Medion (Aldi: food nonfood en cyber)

Waarom je anders zou moeten doen en reageren in de cyber-wereld? Er is geen enkel verschil.
Toch wel grappig, rechtstreeks bij Microsoft (usa) aanschaffen en het is het meest schoon. Ze maken reclame met reclame-arme machines. Niet allemaal beschikbaar in NLhttp://www.microsoftstore.com/store/mseea/nl_NL/home

Er is nog wel een klein verschilletje met de dingen die jij aanhaalt: je hebt gewoon betaald voor een nieuwe computer met Windows. Waarom moet die crap er dan ook nog op geinstalleerd staan?

Als ik een nieuwe auto koop accepteer ik ook niet dat deze bij aflevering helemaal volgeplakt zit met stickers en reclame. Of een "gratis" navigatiesysteem wat het maar 3 maanden doet en ik daarna tegen betaling weer kan gebruiken of op eigen kosten kan laten verwijderen, net als de stickers..
04-09-2015, 11:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-09-2015, 12:26 door Ron625
Door karma4:
Wat je niet nodig hebt en je stoort sloop je er af en gooi je weg na de aanschaf.
Dat is lastig, wanneer er een installatie script in de BIOS zit.
04-09-2015, 12:40 door Anoniem
Is dit nieuws? Dit gebeurt toch zeker al twintig jaar?
Het enige nieuwe eraan is dat de consumentenbond het zegt,
en dat zij dit nu ook onomwonden "crapware" [-schijtzooi-] durven noemen.
04-09-2015, 12:44 door Anoniem
Daarom bouw ik mijn pc's altijd zelf - en installeer het besturingssysteem en drivers dus ook zelf. Dan weet ik zeker dat er geen ongevraagde rommel wordt meegeïnstalleerd.
Ook met drivers moet je goed oppassen, althans de meegeleverde software, vooral 3rd party! Als iets gratis is, zit er meestal een addertje onder het gras. Wéét wat je installeert!
04-09-2015, 12:55 door karma4
Door Anoniem: [Als ik een nieuwe auto koop accepteer ik ook niet dat deze bij aflevering helemaal volgeplakt zit met stickers en reclame. Of een "gratis" navigatiesysteem wat het maar 3 maanden doet en ik daarna tegen betaling weer kan gebruiken of op eigen kosten kan laten verwijderen, net als de stickers..
Die autos worden tegenwoordig wel geleverd met ingbouwde naviagatie. Vroeger was er alleen tomtom. Tevens hebben ze (autos) een calling home programma voor eventuele updates en een tracking systeem. Ze (autos) worden ook gehackt.

Vroeger was dat de kinderen allemaal het zelfde moesten hebben nikes dragen etc. Het rare is dat ze het om de stcikers te doen was, anders was het geen echte en hoorde je er niet bij.

Smartphone IOS andere leverancier https://www.security.nl/posting/442151/Adblock+Browser+verkort+laadtijden+websites+op+iOS en de mensen willen met de reclamestickers er op lopen.
04-09-2015, 13:06 door karma4
Door Ron625:
Door karma4:
Wat je niet nodig hebt en je stoort sloop je er af en gooi je weg na de aanschaf.
Dat is lastig, wanneer er een installatie script in de BIOS zit.

Ook die kan er af. Een typisch gevalletje dat een leverancier, te weten Lenovo (ex IBM) die op de vingers is getikt. In dat geval was MS beslist not amused.

Zo heel gek is het ook weer niet om er over na te denken, De pizzadozen in datacenters hebben een iets andere opbouw. De eis is dat er monitoring moet kunnen plaatvinden wegens het cenrale "service" beheer. Om dat te kunnen doen zit er in zo'n machine gewoon een dubbel systeem met communicatie naar buiten. -telemetry- http://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/white-papers/monitoring-managing-modern-data-center-paper.pdf

Uit de oude doos. Bios kreeg je geleverd, kon je niet veranderen (CP/M tijd).
Met plug&play heb je een bron die op root nivo ingrijpt. Automatisch drivers installeren omdat het zo makkelijk is. Doe niets met USB aanlsuitingen je weet nooit wat mee komt. Dat apple de USB aansluiting open had staan via de laders was een andere flater op dat vlak.
04-09-2015, 13:09 door ben987
vind dat we moeten naar een 100% schone installatie dvd bij aankoop pc.
dan heb je als koper de keuze, je accepteert de vooraf geïnstalleerde shit of je formatteert en installeert een 100% schoon os.
04-09-2015, 13:18 door Anoniem
Zelfde verhaal met smartphones, troep die je niet zo even kan verwijderen zonder je toestel te rooten of met al dan niet betaaldde vage apps.

Dat is pas smerig, aangezien sommige van die troep ook nog eens naar huis belt of zo probeerd te updaten.
04-09-2015, 13:45 door Anoniem
Het kan ook anders:

Laatst een tweedehands laptop gekocht, was netjes schoongeveegd, maar was wel gebruiksklaar: Kant en klaar ingericht met o.a. VLC, Open Office, Chrome, maar geen (in mijn ogen) 'crapware'.

Vond de gebruiker (leek) wel fijn.
04-09-2015, 13:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-09-2015, 15:28 door Ron625
Door karma4:
Uit de oude doos. Bios kreeg je geleverd, kon je niet veranderen (CP/M tijd).
In CP/M had je de BIOS op floppy staan, of op de hardeschijf, deze werd ingelezen door de Boots Trap Loader.
04-09-2015, 21:44 door karma4
Door Ron625: In CP/M had je de BIOS op floppy staan, of op de hardeschijf, deze werd ingelezen door de Boots Trap Loader.
Om de floppy te laten draaien (en wat ander delen) heb je code nodig, dat was de BIOS.
Het is wat bij elke processor /computer gebeurt. https://en.wikipedia.org/wiki/BIOS
De bootstraploader is dan volgende stap om code van een verwisselbaar medium in te laden.
04-09-2015, 22:34 door Ron625 - Bijgewerkt: 04-09-2015, 22:36
Door karma4:
Door Ron625: In CP/M had je de BIOS op floppy staan, of op de hardeschijf, deze werd ingelezen door de Boots Trap Loader.
Om de floppy te laten draaien (en wat ander delen) heb je code nodig, dat was de BIOS.
Het is wat bij elke processor /computer gebeurt. https://en.wikipedia.org/wiki/BIOS
De bootstraploader is dan volgende stap om code van een verwisselbaar medium in te laden.
Die gegevens kloppen niet.
In het systeem rom staat de Boots Trap Loader, deze leest één track van het opslag-medium en geeft daar de besturing aan.
Volgens de Nederlandse Wiki, die wel klopt https://nl.wikipedia.org/wiki/CP/M :
CP/M bestaat uit drie modules:
De CCP (console command processor) is de interface met de gebruiker als er geen ander programma actief is. Het voert enkele eenvoudige commando's uit en laadt de gebruikersprogramma's.
Het BDOS (basic disc operating system) is het belangrijkste deel van CP/M. Het verwerkt opdrachten van gebruikersprogramma's en de CCP, verzorgt alle in- en uitvoer van en naar bestanden en randapparatuur en beheert de schijfadministratie.
Het BIOS (basic input/output system, meestal niet in ROM, zoals bij de huidige pc) is de interface met de hardware. Alleen dit deel hoeft aan de hardware te worden aangepast. Het verzorgt in opdracht van het BDOS de in- en uitvoer op het laagste niveau: lezen en schrijven van afzonderlijke lettertekens en schijfsectoren.
CP/M 2.2 heb ik in 1992 herschreven voor de Z80 (op een Bondwell computer), zodat er ruimte vrij kwam voor nieuwe commando's en de mogelijkheid om floppies te lezen, schrijven en formatteren voor o.a. de Apple-ll met CP/M kaart en de C-128.
Dit wilde ik ook doen voor CP/M 3 (met bank-switching), maar de techniek haalde mij in ..........
05-09-2015, 00:12 door Anoniem
Windows-pc's vol ongewenste crapware? Gut, gut ,gut, dat de consumentenbond dat pas ontdekt nadat er al jarenlang, minstens 20 jaren, troep mee geinstalleerd wordt. Dat getuigt van toch wel van een onvoorstelbaar goddelijk soort betrokkenheid met de consument iets dat niemand eerder waarnam. Ik zou er bijna mijn hoed voor afnemen. Geen chapeau!
05-09-2015, 06:50 door Anoniem
Door Ron625: Boots Trap Loader.
Inhoudelijk heb je volkomen gelijk, maar de term is niet boots trap maar bootstrap, van boot+strap. Het slaat op de lusjes die vaak aan de achterkant van hoge schoenen of laarzen zitten.
https://en.wiktionary.org/wiki/bootstrap
De uitdrukking pull oneself up by one's bootstraps is het (natuurlijk onmogelijke) beeld dat je jezelf op kan tillen aan die lusjes. Het stond oorspronkelijk voor een onmogelijke taak, maar is verschoven naar iets zelfstandig, zonder hulp, voor elkaar krijgen.
https://en.wiktionary.org/wiki/pull_oneself_up_by_one's_bootstraps
De computer kan zichzelf starten zonder dat een externe partij de eerste instructies aanlevert. Met alleen RAM heb je in het soort computers waarin programma's in geheugen geladen worden (en niet hard in de bedrading verankerd zijn of rechtstreeks vanaf ponstape worden uitgevoerd bijvoorbeeld, zoals bij vroege computers) het probleem dat de processor geen instructies kan laden als er niet al instructies geladen zijn, en RAM is vluchtig, dat begint met een ongedefiniëerde inhoud, dus hoe kom je aan de eerste instructies? Met alleen RAM is dat een onmogelijke taak. Hoe trekt de computer zich aan de lusjes van zijn laarzen omhoog? Het startproces van een computer is naar die uitdrukking genoemd.

De 'truc' is om hard in de processor te bakken dat na het aanzetten van de spanning of na een reset-signaal de instructiepointer naar een vast geheugenadres wijst, en om op dat adres een ROM-chip te hebben met de benodigde instructies. Daar kan dan een bootstrap-loader staan die bijvoorbeeld instructies van de eerste sectoren van een floppy of harde schijf leest, die instructies kunnen dan weer met kennis van hoe die schijf geformatteerd is doorgaan met het laden van het besturingssysteem. Bij CP/M was de BIOS inderdaad onderdeel van de code die van de schijf geladen werd. Bij MS-DOS en PC-DOS is de BIOS naar ROM verplaatst en ging de combinatie van bootstrap loader en BIOS gezamenlijk de naam BIOS dragen.
05-09-2015, 07:09 door Anoniem
Door Anoniem: Windows-pc's vol ongewenste crapware? Gut, gut ,gut, dat de consumentenbond dat pas ontdekt...
Als de Consumentenbond deze klacht niet mag herhalen (dit is niet de eerste keer dat ze hem uiten), waarom mogen reaguurders als jij dan wel de boodschap dat de Consumentenbond achter de feiten aanloopt blijven herhalen? Dit soort reacties zie ik vrijwel altijd als de consumentenbond ergens ter sprake komt, het is niet nieuw. Heb jij meer recht op vrije meningsuiting dan de Consumentenbond?

Los van wat je verder van ze vindt, organisaties als de Consumentenbond moeten hun klacht wel blijven herhalen zolang die niet is opgelost, anders doen ze hun werk niet. Het zou dus veel erger zijn als ze hier geen herrie over zouden schoppen. Zelfs als je gelijk hebt dat ze er rijkelijk laat mee waren doen ze op dit moment wél iets goed. In plaats van dat als negatief op te vatten zodat je lekker kan blijven zwelgen in je negatieve oordeel zou je kunnen overwegen of iemand die (eindelijk) iets goed doet misschien (eindelijk, voorzichtig) een positiever oordeel verdient.
05-09-2015, 12:11 door ben987
Door Anoniem:
Door Anoniem: Windows-pc's vol ongewenste crapware? Gut, gut ,gut, dat de consumentenbond dat pas ontdekt...
Als de Consumentenbond deze klacht niet mag herhalen (dit is niet de eerste keer dat ze hem uiten), waarom mogen reaguurders als jij dan wel de boodschap dat de Consumentenbond achter de feiten aanloopt blijven herhalen? Dit soort reacties zie ik vrijwel altijd als de consumentenbond ergens ter sprake komt, het is niet nieuw. Heb jij meer recht op vrije meningsuiting dan de Consumentenbond?

Los van wat je verder van ze vindt, organisaties als de Consumentenbond moeten hun klacht wel blijven herhalen zolang die niet is opgelost, anders doen ze hun werk niet. Het zou dus veel erger zijn als ze hier geen herrie over zouden schoppen. Zelfs als je gelijk hebt dat ze er rijkelijk laat mee waren doen ze op dit moment wél iets goed. In plaats van dat als negatief op te vatten zodat je lekker kan blijven zwelgen in je negatieve oordeel zou je kunnen overwegen of iemand die (eindelijk) iets goed doet misschien (eindelijk, voorzichtig) een positiever oordeel verdient.
weet het niet met consumentenbond, heb geen vertrouwen meer in hun, al 2x een printer gekocht die volgens cb de zuinigste was, nou, dat heb ik geweten ! ze vraten inkt !

nee, eigenlijk wel klaar mee, met die zogenaamde consumenten organisaties...
05-09-2015, 12:24 door karma4
Door Anoniem: De uitdrukking pull oneself up by one's bootstraps is het (natuurlijk onmogelijke) beeld dat je jezelf op kan tillen aan die lusjes
Door Ron625: Boots Trap Loader.
Het principe bij het initieel opstarten heb je prima omschreven anoniem. De logische vraag van de opbouw van de initiele fase oplossen komt vaken voor. OA bij een DBMS begin je met een DBMS (meta) die de techniek beschrijft. De baron van Munchhausen oplossing komt vaker voorbij. Of je het nu IPL (IBM) BTL Bios noemt maakt niet veel uit, dat zijn woord spelletjes. Leuk dat je over draadjes begint het is de verre historie https://en.wikipedia.org/wiki/Jacquard_loom.
uhh, nee Ik heb er niet mee gewerkt.

Je hebt gelijk over die andere invulling met de woorden. Ik hou niet zo van woordspelletjes. Gaat me om de principele functies. Control-Program Master en nog wat wat andere namen voor het OS zelfde functie

We zijn nu wel heel ver afgedwaald van alle opgenomen reclame met producten.
05-09-2015, 17:11 door Anoniem
Door Muria:
Door ben987: vind dat we moeten naar een 100% schone installatie dvd bij aankoop pc.
dan heb je als koper de keuze, je accepteert de vooraf geïnstalleerde shit of je formatteert en installeert een 100% schoon os.

Inderdaad! En met het besturingssysteem op normale installatiemedia, zoals vroeger werd geleverd!

ik heb hier een terra pc die worden geleverd met 100% schone installatie dvd . dat is standard bij dit merk .
m.v.g.
07-09-2015, 09:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.