image

Functionarissen: landen laten hackers het vuile werk opknappen

maandag 7 september 2015, 13:44 door Redactie, 2 reacties

Net zoals piraten vroeger door landen werden ingezet om de schepen van concurrerende landen te plunderen, worden hackers nu gebruikt om digitale aanvallen uit te voeren. Niet alleen zouden landen als Iran en Rusland hackergroepen aanmoedigen, ze worden ook van de benodigde aanvalstools voorzien.

Dat vertellen Amerikaanse en Europese functionarissen tegen de Financial Times. Volgens Simon Goldsmith van BAE Systems zijn veel van de tactieken die voorheen door staatsgesponsorde hackers werden gebruikt nu voor criminele groepen beschikbaar. Verschillende aanvallen, zoals die op Sony en JPMorgan, zijn volgens de functionarissen waarschijnlijk het werk van deze moderne piraten. Landen zouden de groepen inschakelen om zo hun eigen betrokkenheid te kunnen ontkennen.

Ewan Lawson van het Royal United Services Institute stelt dat sommige van de criminelen groepen nu tools gebruiken die alleen door landen kunnen zijn ontwikkeld. De hackers krijgen op deze manier eigenlijk een vrijbrief om bepaalde doelen aan te vallen, zo merkt hij op. De angst bestaat dat deze criminelen groepen hun wapenarsenaal echter ook tegen andere lucratieve doelen zullen inzetten. Ook zouden deze groepen minder voorzichtig te werk gaan en terughoudend zijn dan echte overheidsinstanties. Ondanks de risico's verwachten de functionarissen dat landen in de toekomst vaker een beroep op dit soort huurlingen zullen doen.

Reacties (2)
07-09-2015, 17:06 door Spion
Doet America niet exact het zelfde?
https://securelist.com/blog/research/68877/equation-group-from-houston-with-love/
07-09-2015, 17:46 door quikfit
Die Yanks hebben een boterberg op hun hoofd....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.