image

Bibliotheek VS stopt met Tor-server na overheidsmail

zondag 13 september 2015, 12:09 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaanse bibliotheek die een Tor-server draaide is hiermee gestopt nadat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid hierover een e-mail verstuurde en zal volgende week besluiten of de server weer wordt aangezet of permanent uitgeschakeld blijft, zo meldt Propublica.

Tor is een netwerk waarmee internetgebruikers hun IP-adres kunnen verbergen. Het wordt onder andere door activisten, journalisten en mensen die hun privacy belangrijk vinden gebruikt. Dagelijks heeft het Tor-netwerk zo'n 2,5 miljoen gebruikers. Ook criminelen maken soms gebruik van Tor. Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende soorten servers, of "relays". Er zijn drie soorten relays die mensen kunnen draaien om het Tor-netwerk te helpen, namelijk middle-relays, exit-relays en bridges. De eerste twee relays waarover het verkeer van een Tor-gebruiker loopt zijn middle-relays. Deze relays hebben als enige functie de verzoeken van Tor-gebruikers, bijvoorbeeld om een website op te vragen, aan een andere relay door te geven.

Hoewel middle-relays zich kenbaar op het Tor-netwerk maken, wordt hun IP-adres niet getoond. De exit-relay is de laatste schakel in de keten waarover het verzoek loopt voordat het de uiteindelijke bestemming bereikt. Exit-relays maken zich aan het hele Tor-netwerk kenbaar en hun IP-adres is het enige IP-adres dat de bestemming ziet, ook al is dit niet het IP-adres dat als eerste de website opvroeg. Deze exit-relays zijn essentieel voor het Tor-netwerk en een dergelijke server werd in juli door de Kilton Public Library in het Amerikaanse Lebanon opgezet.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid ontdekte de Tor-server nadat hier in de media over was geschreven en stuurde een e-mail naar de lokale politie waarin hierop werd gewezen. De politie waarschuwde vervolgens het stadsbestuur. "Voor al het goede dat Tor kan bieden als het gaat om de vrijheid van meningsuiting, is er ook de criminele kant dat er gebruik van kan maken. We vonden dat we de stad daarop moesten wijzen", zegt luitenant Matthew Isham van het lokale politiekorps. Vanwege de zorgen bij de politie en stadsbestuur besloot de bibliotheek met de Tor-server te stoppen. Aanstaande dinsdag zullen vertrouwelingen van de bibliotheek een stemming houden om te bepalen of de server weer wordt aangezet.

Reacties (4)
13-09-2015, 13:58 door Anoniem
Best ook het leger vragen om geen wapens meer te hebben want "er is ook de criminele kant dat er gebruik van kan maken."
Wat de doorgeslagen mentaliteit aantoont van aRmerika.
13-09-2015, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: Best ook het leger vragen om geen wapens meer te hebben want "er is ook de criminele kant dat er gebruik van kan maken."
Wat de doorgeslagen mentaliteit aantoont van aRmerika.

Helemaal mee eens.. Heel IS loopt met amerikaanse wapens. Geld ook maar afschaffen want daar kunnen cirminelen dingen mee kopen..

TOR is toch ontwikkeld door darpa? is ook amerikaans toch?
14-09-2015, 08:37 door Anoniem
" Het wordt onder andere door activisten, journalisten en mensen die hun privacy belangrijk vinden gebruikt,"
"Ook criminelen maken soms gebruik van Tor."

Twee voorbeelden van aannames die op geen enkele wijze kunnen worden gecontroleerd.
Een wat wordt er verstaan onder activisten, en criminelen.
Het zijn immers maar verzamelnamen om mensen in een bepaald vakje te plaatsen.
Ook is er geen enkel aantoonbaar bewijs dat journalisten in grote getale, via TOR met de buitenwereld corresponderen.
14-09-2015, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem:
...
TOR is toch ontwikkeld door darpa? is ook amerikaans toch?

Volgens mij eenzelfde categorie als die (US-only) overheids-backdoor waar continue om gezeurd word.
Allemaal goed en in orde, totdat andere mensen ook zulke speeltjes gaan gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.