image

Verdachten voor rechter wegens aanvallen op internetbankieren

maandag 14 september 2015, 10:34 door Redactie, 0 reacties

Deze week staan vier verdachten bij de rechtbank Rotterdam terecht wegens verschillende misdrijven, waaronder aanvallen op internetbankieren met daarvoor speciaal ontwikkelde malware. Voor de aanvallen werd er van banking Trojans gebruik gemaakt. De verdachten maakten deel uit van een groep die wereldwijd actief was en naar schatting 2 miljoen euro via de malware heeft buitgemaakt.

Zodra computers met de banking Trojan waren geïnfecteerd kregen slachtoffers tijdens het inloggen op internetbankieren een nagemaakte banksite te zien. Ook werden de mobiele telefoons van slachtoffers geïnfecteerd, om zo de sms-berichten van de bank te onderscheppen. Deze combinatie van infecties maakte het mogelijk banktransacties uit naam van het slachtoffer uit te voeren. Om welke malware het precies gaat laat het Openbaar Ministerie niet weten, maar in het verleden waren er verschillende malware-exemplaren die de banksite van slachtoffers aanpasten en stelden dat slachtoffers een speciale 'app' moesten installeren. In werkelijkheid ging het echter om malware die de sms-berichten van de bank naar de criminelen doorstuurde.

De strafzaak die deze week wordt behandeld is voortgekomen uit een breder onderzoek door Oostenrijk, België, Finland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Eurojust en Europol steunden het onderzoek door internationaal de justitiële autoriteiten samen te brengen en de verwerking van onder meer duizenden gevoelige operationele berichten.

De vier mannen die deze week in Nederland terecht staan komen uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam. Zij zitten sinds hun aanhouding vorig jaar september in voorlopige hechtenis. De strafzaken tegen enkele tientallen geldezels die hun bankrekening beschikbaar stelden aan de cybercriminelen zijn inmiddels met voornamelijk taakstraffen afgedaan.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.