Privacy - Wat niemand over je mag weten

Windows 10 UAC privacy probleem?

16-09-2015, 16:36 door ab2604, 6 reacties
Ik draai W10 op mijn notebook en als expiriment heb ik in zowel mijn Administrator account als in mijn Standaard account (met beperkte rechten) ALLE instellingen onder de tab Privacy uitgeschakeld.

Nu controleer ik regelmatig of alles nog steeds uitstaat, of het niet door Microsoft sneaky weer wordt aangezet na een update bijvoorbeeld. Conclussie: in mijn standaard account blijft alles netjes uit staan, maar in mijn Administrator account (waarin ik nooit werk!) staan een aantal privacy instellingen weer aan. Onder de tab privacy/achtergrond apps staat zo ongeveer de helft van alle apps weer aan, terwijl ik deze dus allemaal had uitgezet en daarna niet meer in het Admionistrator account heb gewerkt. Mijn vraag natuurlijk: is dit normaal/logisch of niet?

Dan nog een tweede vraag: ik lees dat Microsoft nu ook updates heeft geinstalleerd bij Windows 7 en 8 gebruikers zodat ze ook in deze oudere Windows versies gegevens kunnen verzamelen. Nu staan er een heleboel adviezen online over het beschermen van je privacy in Windows 10, maar geen nieuwe adviezen m.b.t. deze laatste updates over Windows 7 en 8 (heb ik tenminste niet kunnen vinden).

Zou je ondertussen niet kunnen stellen dat je kwa privacy beter af bent met Windows 10 dan met Windows 7 of 8? Over Windows 10 is zoveel info te vinden m.b.t. bescherming privacy, en er zijn zelfs handige tools zoals O&OShutUp10 die alle werk uit handen nemen.

Dus: een Windows 10 systeem met lokaal account en ingesteld m.b.v. O&OShutUp10 of handmatig geeft wellicht meer privacy dan een Windows 7 of 8 systeem dat niet is aangepast na de laatste updates?
Reacties (6)
16-09-2015, 20:36 door Rarsus - Bijgewerkt: 16-09-2015, 20:37
Of je vwb privacy beter uit bent met welk OS dan ook, moet ieder voor zich uitmaken. Privacy is namelijk nogal een subjectief (lees hier: voor een ieder anders) begrip.

Voor wat betreft security (ja, privacy is niet gelijk aan security) is het beter om voor windows 10 te kiezen (veel meer security features en mitigations dan in eerdere versies) er zijn nog wel wat verbeterpunten, maar ja, waar niet.

Voor wat betreft overige overwegingen: ook in performance en stabiliteit pwns windows 10 eerdere releases.

OT: voorstel: waarom niet de site hernoemen naar https://www. privacy.nl? Oh wacht, die bestaat al. Gelijk een certificate error op deze site. :p
16-09-2015, 20:36 door Rarsus
[Verwijderd]
17-09-2015, 11:41 door Anoniem
De beste privacyvriendelijke optie als je een Windows OS wilt hebben is nog wel Windows 7, waarbij je de spyware-updates deïnstalleerd of verbergd als je een frisse installatie doet. Er zijn hier al diverse artikelen en forumpostings over geweest.

Na deze schandalen ben ik op mijn laptop inmiddels over gegaan op Lubuntu. Dat werkt echt top. Zeer lichtgewicht en geen onzin. Installeren en updaten gaat een stuk sneller dan Windows.
Mijn desktop blijft nog een paar jaar op Windows 7 draaien aangezien ik het Office pakket voor mijn studie nodig heb. Vroeg of laat ga ik deze computer ook naar een Linux-distro migreren.

Ik weiger om Windows 10 te installeren en daarmee een product van Microsoft te worden.
17-09-2015, 16:10 door SecOff
Door Rarsus:
OT: voorstel: waarom niet de site hernoemen naar https://www. privacy.nl? Oh wacht, die bestaat al. Gelijk een certificate error op deze site. :p

Die site is "gekaapt"door (vanuit privacy oogpunt foute) marketing mensen. :-P
17-09-2015, 19:17 door karma4
Door Anoniem: Ik weiger om Windows 10 te installeren en daarmee een product van Microsoft te worden.
Ach je bent altijd ergens een product van. De tijden van de eenzame pionier in de wildernis liggen ver achter ons.
Als student ben je een nummer ofwel product.
Ooit de dierenboerderij van Eric arthur Blair gelezen? Het is de dubbele bodem van geloven in iets en de realiteit wat er echt gebeurd. Bad and better.
21-09-2015, 14:08 door Anoniem
Als je kunt reproduceren dan W10 de Admin privacy instelingen veranderd, dan heeft MS een groot, groot probleem. Dus een videotje op youtube en je hebt meteen 10000 hits. Succes, we wachten het af.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.