image

HP beschermt laserprinters tegen BIOS-aanvallen

woensdag 23 september 2015, 11:14 door Redactie, 1 reacties

Computerfabrikant HP heeft drie nieuwe laserprinters aangekondigd die over beveiligingsmaatregelen (pdf) beschikken waardoor aanvallen op de BIOS van de printer moeten worden voorkomen. Het BIOS (Basic Input/Output System) is een verzameling basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem van de printer en de hardware.

Het is essentieel voor de werking van de printer en tevens de eerste belangrijke software die wordt geladen. Aanvallen op het BIOS zijn lastig te detecteren en kunnen aanvallers langere tijd toegang tot een apparaat geven. Printers lopen daarbij ook risico om te worden aangevallen. In veel bedrijfsnetwerken zijn printers via het netwerk toegankelijk. Bij de beveiliging van het netwerk wordt de printer vaak vergeten, waardoor de apparaten als ingang voor aanvallers kunnen dienen.

Om printers te beschermen heeft HP daarom verschillende beveiligingsmaatregelen doorgevoerd. Het gaat dan om HP Sure Start, een maatregel die kwaadaardige BIOS-aanvallen kan herkennen en herstellen. Deze beveiliging was al aanwezig in de Elite-lijn van HP's computers, maar is nu ook aan de printers toegevoegd. Verder wordt er whitelisting gebruikt om alleen bekende, toegestane firmware op de printer te installeren en is er "Run-time Intrusion Detection" dat het geheugen van de printer op kwaadaardige aanvallen monitort.

De drie nieuwe beveiligingsmaatregelen zijn standaard aanwezig in de LaserJet Enterprise printers en OfficeJet Enterprise X printers met HP PageWide Technology. Daarnaast kunnen de features via een firmware-update op verschillende HP LaserJet Enterprise printers worden geïnstalleerd die sinds april beschikbaar zijn. Verder kunnen whitelisting en Run-time Intrusion Detection worden toegevoegd aan HP LaserJet Enterprise printers en OfficeJet Enterprise X printers die sinds 2011 beschikbaar zijn. Hiervoor moet een HP FutureSmart service pack-update worden geinstalleerd.

Reacties (1)
23-09-2015, 12:37 door karma4
Een printer bevat een embedded os. Wat is er voor nieuws anders dan ze ook dat os goed neerzetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.