image

Lenovo weer beschuldigd van installeren dubieuze software

donderdag 24 september 2015, 17:13 door Redactie, 19 reacties

Computerfabrikant Lenovo wordt weer beschuldigd van het installeren van dubieuze software op laptops. Eerder kwam het bedrijf onder vuur te liggen omdat het de Superfish-spyware met laptops bundelde. Later bleek dat er op sommige modellen een BIOS-rootkit werd geïnstalleerd om de eigen software op computers te installeren, ook al werd Windows vanaf een schone dvd geïnstalleerd.

Dit keer stelt IT-expert Michael Horowitz dat Lenovo trackingsoftware op zogeheten refurbished laptops installeert. Horowitz had twee van dergelijke laptops direct bij IBM gekocht. De computers waren van een schone installatie van Windows 7 Professional voorzien. Bij het analyseren van de software op de computer zag de expert dat het programma "Lenovo Customer Feedback Program 64" dagelijks werd uitgevoerd.

Volgens de omschrijving van het programma stuurt het elke dag data naar Lenovo. In de configuratie van de software vond hij een DLL-bestand met de naam van Omniture, een bedrijf dat zich met web analytics en online marketing bezighoudt. "Hoewel er dan geen extra advertenties op de ThinksPads verschijnen, is er wel iets aan het monitoren en tracken", aldus Horowitz. "Aan de ene kant is het verrassend omdat de machines refurbished waren en door IBM werden verkocht. Aan de andere kant is het gezien het verleden van Lenovo helemaal niet verrassend."

Lenovo heeft zelf een aparte pagina over de software online gezet. Daarin laat de computergigant weten dat Lenovo-systemen programma's bevatten die met servers op internet kunnen communiceren. Hierbij kan niet-persoonlijke en niet-identificerende informatie over het gebruik van de Lenovo-software naar het bedrijf worden gestuurd. Om dit te voorkomen kunnen gebruikers met beheerdersrechten de geplande taken van het Lenovo Customer Feedback Programma uitschakelen.

Reacties (19)
24-09-2015, 17:23 door Anoniem
Corruptie of criminaliteit,het lijkt wat op het volkswagen nieuws,
het zal altijd wel een kat en muis spel blijven in deze wereld.
De mens,het menselijk brein,overheden,bedrijven geld en macht.
24-09-2015, 17:37 door Anoniem
Lenovo = Exit
24-09-2015, 18:11 door Anoniem
Dat merk draait zich zelf nu heel langzaam zijn nek op met deze praktijken. Beetje tech bewuste computer gebruiker zal Lenovo sinds de vorige gebeurtenissen al links laten liggen.
24-09-2015, 20:36 door Anoniem
Dat is jammer, want ik was binnenkort van plan om een Lenovo laptop te kopen. Expres een Lenovo, omdat deze machines vaak goede hardwareondersteuning hebben ten aanzien van Linux. Maar na dit nieuws zie ik er definitief vanaf. Ik overweeg maar een laptop aan te schaffen van een relatief onbekend merk, maar wel met Ubuntu pre-installed erop.

Inderdaad: hoe draai je je business de nek om. Misschien ben ik de enige die Lenovo boycot, maar misschien ook niet. Maar het gaat mij om het principe.
24-09-2015, 20:54 door Anoniem
Ik ben benieuwd of dit nu afwijkt van andere producenten: geld verdienen aan data van andermans systeem boven stellen aan de wensen/eisen van de eigenaar zelf en buiten zijn weten om.

Het dataverzamelen tracht de producent goed te praten door achteraf, als eigenaren gaan klagen, te zeggen dat men geen persoonlijke of identificeerbare data zou verzamelen. Het laat onverlet dat alle data van de eigenaar is en dat alleen de eigenaar kan beslissen wat persoonlijk is en wat naar derden verzonden mag worden. Maar producenten gaan op de dicterende stoel zitten door de eigenaar buiten te sluiten in weet over het data verzamelen en beslissen welke data wel/niet verzonden kan worden.

Het is niet aan een producent om te bepalen dat en welke data relevant is en voor wie. Dat is aan de eigenaar van het systeem. Maar het lijkt wel een trend dat beslissende personen bij producenten daar maling aan hebben. Zie Lenovo met superfish en omniture, zie Microsoft met Windows 10, zie anti-virusvendors. De eerste sluit de eigenaren helemaal buiten tot het uit komt. De tweede neemt standaard data tot zich tenzij de eigenaar moeite doet om te kiezen en geeft geen inzicht wat ze persoonlijke/identificeerbare data vinden. De laatste geven vaak wel de keuze maar geven weinig details welke data ze precies verzamelen. Het is kennelijk niet in het belang van de producent dat eigenaren zich teveel mengen in het data verzamelen.
24-09-2015, 21:02 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is jammer, want ik was binnenkort van plan om een Lenovo laptop te kopen. Expres een Lenovo, omdat deze machines vaak goede hardwareondersteuning hebben ten aanzien van Linux. Maar na dit nieuws zie ik er definitief vanaf. Ik overweeg maar een laptop aan te schaffen van een relatief onbekend merk, maar wel met Ubuntu pre-installed erop.

Inderdaad: hoe draai je je business de nek om. Misschien ben ik de enige die Lenovo boycot, maar misschien ook niet. Maar het gaat mij om het principe.

Yup, heel veel sys admins en IT lui hadden een Lenovo, ik was ook gek op de mijne maar na de eerste is alles in het bedrijf eruit gegaan jammer genoeg.

offtopic:
Ik zou een goedkope laptop kopen rond de 400-500 euro en evt ssd inzetten en dan zelf linux er op zetten.
Ik heb zelf ook een aardig goedkope laptop gekocht vorig jaar en daar linux opgezet
24-09-2015, 21:23 door Anoniem
Door Anoniem: Inderdaad: hoe draai je je business de nek om. Misschien ben ik de enige die Lenovo boycot, maar misschien ook niet. Maar het gaat mij om het principe.

Nee, je bent niet de enige. Ik heb na kort overleg met een klant belsoten een 16-tal laptops niet te gaan vervangen met Lenovo laptops. Jammer, want het is best mooi spul soms. Maar een fabrikant heeft geen ene donder te maken met wat mijn klant met de machines uitvreet.
24-09-2015, 22:27 door meinonA
Ik draai Linux, van mij mogen ze.
25-09-2015, 07:59 door FSF-Moses
Het ziekenhuis in Drachten (Nije Smellinghe) maakt ook gebruik van Lenovo machines (desktop en laptops). Het is te hopen dat de IT-afdeling aldaar hiervan op de hoogte is. Ik heb ze al een email gestuurd met diverse links met betreffende dit probleem en het voorgaande probleem.

Persoonlijk vind ik de machines er goed uit zien qua design maar dit soort problemen houdt mij toch tegen om voor een Lenovo laptop te gaan wanneer mijn huidige HP aan vervanging toe is. Ik zit helemaal niet te wachten op dit soort 'E.T. Phone Home' zooi welke zichzelf keurig installeert wanneer een een schone Windows installatie is gedaan.

Geen idee eigenlijk wanneer dit ook gebeurt met Linux-varianten en of er dan een speciale Linux versie van die, in mijn ogen gewoon ordinaire, spyware wordt gebruikt (pre-installed Linux Laptop).
25-09-2015, 09:08 door Anoniem
Door FSF-Moses: Het ziekenhuis in Drachten (Nije Smellinghe) maakt ook gebruik van Lenovo machines (desktop en laptops). Het is te hopen dat de IT-afdeling aldaar hiervan op de hoogte is. Ik heb ze al een email gestuurd met diverse links met betreffende dit probleem en het voorgaande probleem.

Persoonlijk vind ik de machines er goed uit zien qua design maar dit soort problemen houdt mij toch tegen om voor een Lenovo laptop te gaan wanneer mijn huidige HP aan vervanging toe is. Ik zit helemaal niet te wachten op dit soort 'E.T. Phone Home' zooi welke zichzelf keurig installeert wanneer een een schone Windows installatie is gedaan.

Geen idee eigenlijk wanneer dit ook gebeurt met Linux-varianten en of er dan een speciale Linux versie van die, in mijn ogen gewoon ordinaire, spyware wordt gebruikt (pre-installed Linux Laptop).

Het is inderdaad jammer dat dit bedrijf zo ten onder gaat.
Zou zelf nooit pre-installed linux laptops gebruiken of kopen, omdat iedereen linux kan installeren en het onzinnig is om het pre-installed te kopen.
25-09-2015, 09:14 door Anoniem
Jammer, Lenovo maakte met de ThinkPad series uitstekende laptops. De behuizing was vaak zeer solide, vrijwel altijd compatibel met Linux en een goede (zakelijke) klantenservice. Maar blijkbaar heeft Lenovo zijn lessen nog niet geleerd. Spyware installeren via een BIOS-rootkit, zonder expliciete toestemming van de gebruiker? Voor mij geen Lenovo meer.
25-09-2015, 09:23 door Anoniem
De meesten maken een enorme ophef en stellen zelfs geen Lenovo meer te kopen.
Maar ze installeren wel apps op hun mobiel en ze staan wel in een adresboek van vele anderen die veel minder kritisch zijn met apps installeren. Dus gaan hun gegevens wel de deur uit.
En dan heb ik het nog niet eens over het gebruik van google.
25-09-2015, 09:27 door potshot
en waarom zou de chineese overheid hier niet achter zitten dan?!
als apple dit zou doen dan zou de boel hier in verontwaardiging ontploffen dat de nsa weer bezig is, maar nu..
chineesjes zijn zo lief en onschuldig schijnbaar..
meten met 2 maten.
25-09-2015, 10:01 door Anoniem
Apple doet precies hetzelfde en meer. Een Mac belt al jaar huis voordat je inlogt ;-) Al jaren lang.
25-09-2015, 11:08 door xclude
Lenovo BAN!!!
25-09-2015, 12:55 door Anoniem
Door Anoniem 10:01: Apple doet precies hetzelfde en meer. Een Mac belt al jaar huis voordat je inlogt ;-) Al jaren lang.

Binnen OS X zijn er (om het algemeen te zeggen) inderdaad zekere verschuivingen waarneembaar.
Daarom ben ik zeer geinteresseerd in de onderbouwing van je dubbele stelling.
Welke versies van Mac OS X en om welke processen en welke informatie het volgens jou dan gaat.

Ik ben heel benieuwd naar de informatie die je gaat aanleveren.
Stel ons niet teleur s.v.p.

Gaat dat lukken?
25-09-2015, 17:29 door roevka
Hier zou natuurlijk meteen Europese wetgeving een halt aan moeten toeroepen en meteen moeten ingrijpen met boetes en een importverbod. Wat vroeger als virussen werd aangemerkt mag tegenwoordig schijnbaar allemaal legaal.
25-09-2015, 19:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem 10:01: Apple doet precies hetzelfde en meer. Een Mac belt al jaar huis voordat je inlogt ;-) Al jaren lang.

Binnen OS X zijn er (om het algemeen te zeggen) inderdaad zekere verschuivingen waarneembaar.
Daarom ben ik zeer geinteresseerd in de onderbouwing van je dubbele stelling.
Welke versies van Mac OS X en om welke processen en welke informatie het volgens jou dan gaat.

Ik ben heel benieuwd naar de informatie die je gaat aanleveren.
Stel ons niet teleur s.v.p.

Gaat dat lukken?

Gewoon zelf even checken, het verkeer dumpen is niet zo moeilijk
29-09-2015, 20:55 door orka
Ik heb pas een Lenovo G50 laptop aangeschaft.
Heb een stuk of 10 voor geinstalleerde programma`s met Revo uninstaller gewist.
Verder met Advanced system protector ruim 800 -echt waar- verdachte items verwijderd!
En nu, rond een maand verder is hij nog steeds schoon.
Maar ik weet niet of windows 10, wat ik direct via de update heb geinstalleerd, zoveel shit
op mijn laptop heeft gezet of dat Lenovo dat heeft geflikt.
Verder wel een fijn toestel en goede service.
Wil
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.