image

Britse privacywaakhond waarschuwt voor openbare wifi

maandag 28 september 2015, 09:59 door Redactie, 4 reacties

Mensen die van openbare wifi gebruikmaken moeten voorzichtig zijn met openbare wifi-netwerken waarvoor ze persoonlijke gegevens moeten verstrekken. Daarvoor waarschuwt de Britse privacywaakhond ICO (Information Commissioner’s Office).

De ICO deed onderzoek naar openbare wifi die in allerlei winkelstraten wordt aangeboden. De resultaten bleken uiteen te lopen, waarbij sommige aanbieders geen gegevens vroegen, terwijl gebruikers voor andere wifi-netwerken hun volledige naam, adresgegevens, e-mailadres, mobiel telefoonnummer, geslacht en geboortedatum moesten geven. Alleen het geslacht was optioneel, de rest moest verplicht worden ingevuld.

Ook bleek dat wifi-netwerken die persoonlijke informatie vroegen deze informatie voor marketingdoeleinden verwerkten. De Britse databeschermingswetgeving bevat geen verplichting voor wifi-netwerken om dergelijke gegevens te registreren of te vragen voordat mensen van openbare wifi gebruik kunnen maken. Wel stelt de wetgeving dat persoonlijke data alleen voor specifieke doeleinden mogen worden verzameld en dat de verzameling relevant en niet buitensporig mag zijn.

Deze doeleinden kunnen ook uit direct marketing bestaan, maar daarvoor moeten gebruikers specifiek toestemming verlenen. De ICO waarschuwt consumenten dan ook om goed de verstrekte informatie van een wifi-aanbieder te lezen voordat ze hun persoonlijke informatie achterlaten. "Je moet alleen de persoonlijke data verstrekken die je graag wilt delen. Als je twijfelt, stop dan!"

Reacties (4)
28-09-2015, 11:01 door Anoniem
In Engeland heb je geen privacy; je bent verplicht je encryptie-sleutel onder dwang af te geven, ze hebben de meeste CCTV camera's per inwoner/oppervlakte in de wereld en de overheid (verschillende instanties, tot en met commerciele anti-piracy-Hollywood-loopjongens aan toe !) tapt zo buitensporig veel data- en telco-verkeer dat de NSA er jarloers op is ... laat Judas a.u.b. z'n mond dichthounden ....
28-09-2015, 12:03 door Anoniem
Door Anoniem: laat Judas a.u.b. z'n mond dichthounden ....
Ik begin me steeds meer te ergeren aan dit soort stellingen op deze site. Even gechargeerd wordt er bijv. geklaagd dat mensen 'moeilijk doen om een firewall, maar vervolgens gewoon een account aanmaken bij google' of zoiets dergelijks.

Dat mensen gedrag vertonen dat niet allemaal hetzelfde doel dient betekent niet dat dit gedrag nutteloos is. Wees blij dat mensen moeilijk doen over hun firewall en dat de britse autoriteiten waarschuwen tegen het achterlaten van persoonsgegevens bij willekeurige wifiboeren. Dat is namelijk een goede tip. Dat er verder nog dingen te wensen overblijven doet daar niet aan af.
28-09-2015, 12:46 door SPlid
Volgens mij mag je optioneel ook nep gegevens op geven, ik heb namelijk nergens getekend dat ik de waarheid en niets anders dan de waarheid moet zeggen .

Als je echte gegevens opgeeft , dan zijn wat mij betreft de gevolgen geheel voor jezelf .
28-09-2015, 21:42 door Anoniem
Liever geen WIFI dan dat ik gegevens moet overmaken.
Als het echt jeukt om WIFI te gebruiken dan valse gegevens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.