image

Overheid gaat open standaard voor office sneller uitrollen

maandag 28 september 2015, 15:43 door Redactie, 10 reacties

Het Forum Standaardisatie en Logius hebben besloten om het Open Document Formaat (ODF), dat formaten als .doc, .xls en .rtf moet vervangen, versneld binnen de Nederlandse overheid uit te rollen. ODF is een internationale familie van standaarden voor de opslag en het verwerken van informatie.

Het ODF staat los van applicaties en aanbieders en moet formaten als. doc, .wpd, .xls en .rtf vervangen. Volgens de opstellers van het formaat is ODF niet alleen flexibeler en efficiënter, maar ook toekomstbestendig. Het moet voorkomen dat organisaties informatie in de publieke sector, van bedrijven en culturele content verloren gaan als een leverancier besluit om bepaalde oude bestandsformaten niet meer te ondersteunen, terwijl andere programma's deze bestanden niet meer kunnen verwerken.

De beslissing om ODF versneld uit te rollen is tijdens het 11e ODFPlugfest in Den Haag genomen, waar een groep internationale ontwikkelaars, EU-beleidsmakers, digitale archivarissen, academici en andere deskundigen rondom het thema ODF bijeenkwam, zo is via een persbericht bekendgemaakt. "Gezien de omvang is de publieke sector een belangrijke stakeholder als het gaat om een gezondere toekomst voor office-toepassingen", aldus Steven Luitjens, directeur van Logius, de grootse operationele IT-organisatie binnen de Nederlandse overheid.

Luitjens stelt dat Logius de inspanningen in Nederland zal opvoeren. "We willen een belangrijke rol spelen bij de gigantische transitie van commerciële productiviteitspakketten naar betere, op maat gemaakte open-standaardoplossingen, die overheden en de particuliere sector te wachten staat." Volgens Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter van het Forum Standaardisatie dat zich met de keuze van IT-standaarden voor de overheid bezighoudt, spreekt de noodzaak van ODF voor zich. "Maar met de adoptie gaat het te langzaam. Daarom is ODF nu onze topprioriteit." Het is de vraag welke invloed ODF op gerichte aanvallen gaat hebben, aangezien formaten als rtf en doc hier vaak voor worden ingezet.

Reacties (10)
28-09-2015, 16:42 door Anoniem
Dat is geweldig nieuws !

Had alleen wellicht alleen een paar decennia eerder moeten komen. Nu moet iedere Office Suite zich nog steeds in allerlei bochten wringen om de ongedocumenteerde en vaak zeer ondoorzichtige formaten van Microsoft enigzins redelijk weer te geven.

Als dit doorgaat wordt MS Office gewoon een van de velen en moet Ms Office - net als alle andere Offices - gewoon odt, ods, enz. correct weergeven. Daardoor zullen de Microsoft propriety formaten snel in de vergetelheid verdwijnen en zijn we eindelijk uit de conversie ellende !
28-09-2015, 17:53 door Anoniem
Gewoon su-uper.
Als ik een excell sheet uit office 2003 met een hele inventaris erin uitgewerkt, dat open in
in Excell 2010 heb ik een serieus probleem. Laat maar komen die ODF!!!
Ben die Bill Gates zijn oplichterspraktijken beu!
Die man zit overal in Afrika en andere derdewereldlanden de sinterklaas uit te hangen. Maar door hem
hebben eenvoudige lieden met een basis inkomen dikwijls een groot probleem, omdat die M$ produkten
gewoon te duur zijn voor de gewone man als ik. Dat Bill G eerst eens begint Sinterklaas te spelen voor zijn klanten,
dan zullen ze meer kopen en kan hij terecht geld aan de arme kindjes uitdelen!
Nu is die "thinkIamGood" mede onderdeel en basis voor het princiep: "De arme wordt armer, de rijke wordt rijker"..
Mag hier ook wel eens gezegd!
28-09-2015, 19:06 door Anoniem
Microsofts OOXML is in principe ook een open en gedocumenteerde standaard en niet proprietary.

Er zit wel een belangrijke kanttekening aan, en dat zijn de Macro's. Deze zijn namelijk wel proprietary. Als je in het document zelf Macro's hebt zitten, dan kan je afhankelijk van de producten van Microsoft om de bestanden goed weer te geven. Wellicht te simpel weergegeven, maar met docx gaat alles goed en is alles een open standaard, maar dat gaat dus niet op met docm als bestandsformaat.

Ik weet dat er ook veel om te doen is geweest m.b.t. hoe OOXML een open standaard is geworden. Maar ik weet te weinig m.b.t. hoe het proces is verlopen, of hoe zo een proces normaal zou moeten verlopen. Ik kan op dat punt dan ook alleen maar een mening geven.
28-09-2015, 20:35 door Anoniem
Inderdaad prachtig nieuws! Laat het maar snel afgelopen zijn met die gesloten formaten met de daarbij behorende conversie-ellende! Net wat je zegt...
28-09-2015, 21:04 door karma4
Even de links:
- open-document specificatie bij oasis-open http://docs.oasis-open.org/office/v1.2/os/OpenDocument-v1.2-os-part1.html
- office open is bij ECMA te vinden http://www.ecma-international.org/publications/standards/Ecma-376.htm de zelfde open instantie als van java/ecma script voor browsers (html). https://en.wikipedia.org/wiki/ECMAScript

Microsoft support alles, https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd925326(v=office.12).aspx
doc xls formaten zijn bij MS sinds office 2007 (8 jaar geleden) overgezet naar de XML-zip varianten.
Wat er niet in odt kan is een lange lijst https://support.office.com/en-us/article/Differences-between-the-OpenDocument-Text-odt-format-and-the-Word-docx-format-d9d51a92-56d1-4794-8b68-5efb57aebfdc . Dat betreft het onbreken van functies (de extra functionaliteit).

Het meest schokkend MS ondersteund AES encryptie. Dan kan MS er niet meer bij of je moet een AES hack hebben!
https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc179125.aspx (open office) Vind dat eens in opendocument.
Ik kwam enkel password xml-tags tegen die je er handmatig uit kan halen.

Die hele strijd over die openheid van formaten heeft rond 2004 en eerder gespeeld. Gewoon iets antieks.
Tegenwoordig krijg je die hele boel privé zowat gratis aangeboden in de cloud en de student/thuis versie kost oo niet echt veel. Wat duur kan uitpakken is het zelf opnieuw willen nabouwen. Kijk bijvoorbeeld naar Wollmux. Niet leuk om te zien hoeveel die aangepast hebben. http://annex.debconf.org/debconf-share/debconf15/slides/341-linux-in-the-city-of-munich-aka-limux.pdf

Sinds 2000 heeft Bill Gates het stokje afgegeven, Steve Balmer aan het roer. https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates. Haat en jaloezie zijn slechte raadgevers.
28-09-2015, 21:32 door Anoniem
Haat en jaloezie zijn slechte raadgevers.

Wat is er toch voorgevallen dat er tussen een paar oren het wereldbeeld is ontstaan dat marktleider MS zo zielig gevonden wordt en zo hevig tegen dat zelfverzonnen grote onrecht verdedigd moet worden?

Potsierlijke vertoning: M$ is geen underdog en al helemaal niet zielig.
Dat idee zit echt tussen de eigen oren.
Een dergelijke reactie is de zoveelste verkapte poging tot het uitlokken van os flamewars waar niemand op zit te wachten.
28-09-2015, 22:48 door Anoniem
ODF 1.0 stond in het vorige decennium al op de lijst van het forum. en als je al ODF van de overheid krijgt dan kun je er niks mee, als ze het al kunnen aanleveren. gaat dit dan nu sneller of gaan we nog 7 jaar wachten.
29-09-2015, 01:18 door Anoniem
Ben die Bill Gates zijn oplichterspraktijken beu!
Die man zit overal in Afrika en andere derdewereldlanden de sinterklaas uit te hangen. Maar door hem
hebben eenvoudige lieden met een basis inkomen dikwijls een groot probleem, omdat die M$ produkten
gewoon te duur zijn voor de gewone man als ik. Dat Bill G eerst eens begint Sinterklaas te spelen voor zijn klanten,
dan zullen ze meer kopen en kan hij terecht geld aan de arme kindjes uitdelen!
Nu is die "thinkIamGood" mede onderdeel en basis voor het princiep: "De arme wordt armer, de rijke wordt rijker"..
Mag hier ook wel eens gezegd
Wat is er toch voorgevallen dat er tussen een paar oren het wereldbeeld is ontstaan dat marktleider MS zo zielig gevonden wordt en zo hevig tegen dat zelfverzonnen grote onrecht verdedigd moet worden? Potsierlijke vertoning: M$ is geen underdog en al helemaal niet zielig. Dat idee zit echt tussen de eigen oren. Een dergelijke reactie is de zoveelste verkapte poging tot het uitlokken van os flamewars waar niemand op zit te wachten.

Volgens mij wordt het langzaam aan tijd voor een Godwin. Iets beters lijkt dit topic niet te verdienen. Het aantal argumenten in de reacties is erg laag. Ik lees vele felle meningen maar mis onderbouwingen.

Zelf neig ik naar de mening: "wat is er mis met OOXML?" Bij deze mijn vraag, probeer mij van iets anders te overtuigen!

Iemands mening interesseert mij niet. Geef je een mening zonder onderbouwing, dan ga ik er bij voorbaat vanuit dat je niet weet waar je het over hebt.

(Het schrijven van M$ is naar mijn inzien stemmingsmakerij. Suggereren dat de conversie ellende komt door Microsoft zonder enkele toevoeging is een mening en gaat bijvoorbeeld voorbij aan de vele bestandsformaten welke WordPerfect had (wp, wp4, wp7. wpd). Na meer dan 20 jaar zijn door nieuwe inzichten en ontwikkelingen nieuwe standaarden (en conversies) sowieso onvermijdbaar. Eén inzicht is bijvoorbeeld het nut en noodzaak van standaarden voor office documenten. En wat Bill Gates doet, dat interesseert mij eerlijk gezegd wel, maar niet in dit topic.)

Ik beloof de komende drie dagen de argumenten aandachtig door te lezen. RJ
29-09-2015, 11:23 door ph-cofi
Vergeet niet te vermelden dat MS-Office ook al jaren lang ODF formaten kan lezen en schrijven. De uitwisselbaarheid van documenten, sheets en presentaties met b.v. Libreoffice is echter zodanig, dat documenten vanzelf verminkt of ontoegankelijk worden. Ik heb geen bewijzen welk softwarepakket dat aan te rekenen is, maar ik heb wel een vooringenomenheid op dit gebied...

Daarnaast denk ik, als archivering het doel is en de reden is om voor een open formaat te kiezen, dan is gebruik van macro's en andere meer-dan-elementaire bijzonderheden een afrader. M.a.w. leuk dat MS-office zoveel meer kan, maar we houden het bij functionaliteit uit de standaard. Anders kunnen we het over 15 jaar niet meer bewerken.
Dat brengt me op een ander punt: wie wil het na 15 jaar nog bewerken? Archivering van documenten en presentaties kan ook in de open standaard PDF/A-2. Voor een rekenblad (ook wel "Excel sheet") is dat wellicht te beperkt.
29-09-2015, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Ben die Bill Gates zijn oplichterspraktijken beu!
Die man zit overal in Afrika en andere derdewereldlanden de sinterklaas uit te hangen. Maar door hem
hebben eenvoudige lieden met een basis inkomen dikwijls een groot probleem, omdat die M$ produkten
gewoon te duur zijn voor de gewone man als ik. Dat Bill G eerst eens begint Sinterklaas te spelen voor zijn klanten,
dan zullen ze meer kopen en kan hij terecht geld aan de arme kindjes uitdelen!
Nu is die "thinkIamGood" mede onderdeel en basis voor het princiep: "De arme wordt armer, de rijke wordt rijker"..
Mag hier ook wel eens gezegd
Wat is er toch voorgevallen dat er tussen een paar oren het wereldbeeld is ontstaan dat marktleider MS zo zielig gevonden wordt en zo hevig tegen dat zelfverzonnen grote onrecht verdedigd moet worden? Potsierlijke vertoning: M$ is geen underdog en al helemaal niet zielig. Dat idee zit echt tussen de eigen oren. Een dergelijke reactie is de zoveelste verkapte poging tot het uitlokken van os flamewars waar niemand op zit te wachten.

Volgens mij wordt het langzaam aan tijd voor een Godwin. Iets beters lijkt dit topic niet te verdienen. Het aantal argumenten in de reacties is erg laag. Ik lees vele felle meningen maar mis onderbouwingen.

Zelf neig ik naar de mening: "wat is er mis met OOXML?" Bij deze mijn vraag, probeer mij van iets anders te overtuigen!

Iemands mening interesseert mij niet. Geef je een mening zonder onderbouwing, dan ga ik er bij voorbaat vanuit dat je niet weet waar je het over hebt.

(Het schrijven van M$ is naar mijn inzien stemmingsmakerij. Suggereren dat de conversie ellende komt door Microsoft zonder enkele toevoeging is een mening en gaat bijvoorbeeld voorbij aan de vele bestandsformaten welke WordPerfect had (wp, wp4, wp7. wpd). Na meer dan 20 jaar zijn door nieuwe inzichten en ontwikkelingen nieuwe standaarden (en conversies) sowieso onvermijdbaar. Eén inzicht is bijvoorbeeld het nut en noodzaak van standaarden voor office documenten. En wat Bill Gates doet, dat interesseert mij eerlijk gezegd wel, maar niet in dit topic.)

Ik beloof de komende drie dagen de argumenten aandachtig door te lezen. RJ


Ik kan alleen maar zeggen dat ik geen geld heb om nu office 2010 te kopen. Al mijn excell sheets in 2003 (waar ik
indertijd veel tijd heb ingestoken) geven totaal andere resultaten in 2010. Kmag toch wel eens mijn gedacht zeggen zeker?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.