image

IDC: desktop blijft zeer belangrijk voor bedrijven

dinsdag 29 september 2015, 12:14 door Redactie, 7 reacties

Ondanks de opkomst van mobiele apparaten zoals tablets, superdunne laptops en 'convertibles' blijft de desktopcomputer een zeer belangrijke productiviteitstool voor bedrijven, zo stelt marktvorser IDC aan de hand van onderzoek onder 600 bestuurders van grote Europese bedrijven en het MKB.

84% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan de aanschaf van desktopcomputers voor hun organisatie te overwegen. Voornaamste redenen om een desktop aan te schaffen zijn de betere prestaties en duurzaamheid, langere levensduur en lagere prijzen. De gemiddelde levensduur van een desktop is een jaar langer dan die van een laptop, wat de 'total cost of ownership' voor bedrijven verlaagt .

De lagere prijzen zorgen ervoor dat desktops een betere keuze voor bedrijven met een beperkt budget zijn of die oplossingen voor niet-mobiele werknemers zoeken. Aan de andere kant stelt IDC dat de betere veiligheid van desktops een voordeel is voor bedrijven die in de verzekeringssector, financiën en banksector actief zijn, alsmede overheidsorganisaties.

Windows 10

Bedrijven kijken ook uit naar de uitrol van Windows 10, aldus het onderzoek. Veertig procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat ze de komende twaalf maanden naar het nieuwe besturingssysteem willen upgraden. Nu de overstap naar Windows 7 is voltooid en bedrijven de migratie naar Windows 8 hebben overgeslagen, wordt de noodzaak om te upgraden steeds urgenter, aldus IDC.

Volgens de marktvorser zullen de meeste bedrijven Windows 10 uitrollen zonder in eerste instantie nieuwe hardware aan te schaffen. Zeker omdat de meeste computers voldoen aan de systeemeisen van Windows 10. "Sommige bedrijven zullen echter overwegen om op hetzelfde moment, vanwege het nieuwe Intel Skylake-platform, nieuwe hardware uit te rollen", zegt analist Maciek Gornicki. Het nieuwe platform zou voordelen op het gebied van security en beheersbaarheid moeten bieden.

Reacties (7)
29-09-2015, 12:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-09-2015, 21:39
[Verwijderd]
29-09-2015, 16:36 door Anoniem
Lijkt mij dat binnen de totale kosten die van ICT bepaald niet de grootste zijn voor het gros van de ondernemingen. Het zal aldus niet om redenen van kosten zijn dat er door menige ondernemer vast wordt gehouden aan desktops.
30-09-2015, 00:47 door Anoniem
Het meest ideaal aan een desktop is dat het vervangen hardware, en inderdaad de levensduur van een desktop gaat veel langer mee in vergelijking met de nieuwe tablets en laptops. Ik zelf zit in de IT security en werk met een desktop van 10 jaar oud. Het draait als een zonnetje. Ik zou ook niks anders willen want het werkt super.
30-09-2015, 07:53 door Anoniem
Door Muria:
Dat is wel een enorme open deur die ze daar intrappen!

Dat is de job van marktvorsers!
Ofwel open deuren intrappen, ofwel totaal ridicule voorspellingen doen die dan niet uitkomen.

Wat moet je anders? De toekomst goed voorspellen is lastig, zelfs als je onderzoek doet.
30-09-2015, 08:50 door Anoniem
Je loopt ook niet zo gemakkelijk ongezien met een complete desktop pc naar buiten.
30-09-2015, 10:08 door Anoniem
Kan ik zeker bevestigen; kwaliteit, levensduur en betrouwbaarheid van het gros van de laptops is om te huilen. En dan niet alleen maar de goedkope consumer speeltjes. Om de haverklap gaat wel een lcd-flatkabel, toetsenbord, behuizing, scharnier, moederbord, scherm, etc kapot. En dan accu's niet te vergeten, los te koop maar peperduur in verhouding en maar voor een beperkte termijn leverbaar.

Ga me niet uitlachen maar ik kwam ooit op het idee om een Acer aan te schaffen en dan wel het duurste buisiness model, met als doel hem voor langere tijd als Back-up laptop te gebruiken. Extra accu's bij gekocht toen ze nog leverbaar waren. Als het ding in de 8 jaar 200 uur heeft aangestaan om updates te installeren is het veel. Intussen zijn de lcd backlight, het toetsenbord, het scherm, de powerbutton flatcable vervangen en is op dit moment de onboard VGA kapot. Daarbij zat de BIOS vol met bugs die er nooit uitgehaald zijn en veroorzaakte de fingerprint reader driver een trein aan BSODs, ook nooit gepatched. Het zachte plastic aan de metalen behuizing is simpelweg gaan scheuren van het op de plank liggen.

Kortom een van de duurste modellen dat intern finaal naar de klote is gegaan zonder het te gebruiken. Alleen de sanyo li-ion accu's werken nog.

De consumer laptops van dit merk waren nog erger, direct na de garantieperiode begon het plastic rondom de scharnieren door te scheuren.

Met andere woorden, die levensduur van laptops kun je eigenlijk wel naar beneden bijstellen naar de wettelijke garantietermijn.

Desktops ondervinden geen mechanische stress, zijn duurzamer gebouwd, lastiger te verplaatsen of te stelen, beter gekoeld, presteren beter en bij een defect zijn ze veel sneller weer online omdat te gemakkelijk ter plaatse te repareren zijn.

Echter, door de aansturing van Windows van desktop naar cloud en mobiel is MS aan het forceren dat de desktop gaat verdwijnen, ofwel schaars gaat worden, waardoor deze in de toekomst nog wel eens behoorlijk in prijs kan gaan stijgen. Ook de opmars van terminals op de werkplek en bedrijven die denken dat het een goed idee is om met laptops en flexibele werkplekken de desktops te vervangen spelen hier een rol. Dit laatste is vanuit het security standpunt natuurlijk niet echt slim.

Maar wat je ook doet, koop in ieder geval geen Acer...!
04-10-2015, 18:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.