image

Fiscus en politie maken 3 miljard kentekenfoto's per jaar

vrijdag 2 oktober 2015, 09:47 door Redactie, 27 reacties

De Belastingdienst en politie maken elk jaar 3 miljard foto's van kentekens. Een sterke stijging ten opzichte van twee jaar geleden toen er 120 miljoen foto's werden gemaakt. Dat blijkt uit een rechtszaak die vandaag dient bij het hof in Den Haag en waar NRC Next over bericht.

De zaak was door een leaserijder aangespannen die vindt dat de grootschalige controle door de Belastingdienst zijn privacy schendt. De foto's worden gemaakt door kentekencamera's. Via camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) worden de nummerplaten in seconden vergeleken met een lijst van gestolen voertuigen en auto’s van verdachte personen. Ook de Belastingdienst maakt gebruik van de camera's, bijvoorbeeld om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers rijden dan ze opgeven of om belastingontduikers op te pakken.

Sinds vorig jaar worden de beelden van de ANPR-camera's in realtime naar zowel politie als de Belastingdienst gestuurd. Van de 3 miljard foto's worden er 7 miljoen (0,23%) in een auto-database opgeslagen, waar ze tot zeven jaar kunnen worden bewaard. Eind vorig jaar werd al bekend dat de politie de Belastingdienst met ANPR-camera's laat meekijken. Privacyorganisaties hebben grote kritiek op het gebruik van de camera's. In 2013 wonnen ANPR-camera's de Belgische Big Brother Awards.

Reacties (27)
02-10-2015, 09:51 door Anoniem
De DDR zou er trots op zijn.
02-10-2015, 10:48 door Anoniem
Dus voor die 0.23% waar het omdraait.... daar moet de hele bevolking dus voor boeten? Dit is toch gewoon ronduit belachelijk, en toont maar weer aan dat de overheid liever lui dan moe is.... Gewoon sleepnet uitgooien en dan lekker grabbelen....

TheYOSH
02-10-2015, 10:51 door potshot
drama queen hoor.
02-10-2015, 10:52 door Anoniem
Daar zitten de foto's van de Kmar nog niet eens bij.
02-10-2015, 10:56 door Anoniem
Zozo, 95 fotos per seconde, dag en nacht.
02-10-2015, 11:15 door Anoniem
Ze fotograferen je gezicht ook, dat zijn die camera's die je aankijken, die hangen meestal aan een stokje.
02-10-2015, 11:22 door Anoniem
Waarom kan "Opsporing Gezocht" dan nooit een auto vinden?
02-10-2015, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom kan "Opsporing Gezocht" dan nooit een auto vinden?

Dit is waarom: http://nos.nl/artikel/2026644-recherche-lijdt-onder-gebrek-aan-intelligentie.html
Het automatisch matchen van twee databases is veel gemakkelijker. Daar huur je ICTers voor in.

De NSA luistert alles en iedereen af in het kader van terrorisme bestrijding maar eigenlijk zijn ze veel meer geïnteresseerd in industriële spionage en het afluisteren van politici. Het gaat dus in wezen om geld.
02-10-2015, 11:42 door Anoniem
Prima dit. Dit zouden ze in heel Nederland moet invoeren op elke weg. Eigen schuld voor die belastingontduikers.
02-10-2015, 11:59 door Erik van Straten
Door Anoniem: Waarom kan "Opsporing Gezocht" dan nooit een auto vinden?
Omdat elke crimineel ook weet dat die camera's er hangen en dus met valse kentekens rondrijdt. Waardoor dit systeem zichzelf degradeert tot een middel om uitsluitend brave burgers te volgen (ook niet-leaserijders). En hen aanvankelijk (of langer?) van feiten te verdenken die zij niet hebben gepleegd.

Vergelijkbaar, zodra encryptie "verplicht" van backdoors wordt voorzien, zullen criminelen uitsluitend encryptie gebruiken die niet van die backdoors is voorzien.
02-10-2015, 13:29 door Anoniem
Goed lezen: 7 miljoen foto's worden opgeslagen. Wat er met de ge-ocrde kentekens wordt gedaan staat niet vermeld. Als de belastingdienst bijtellingcontroles wil doen zullen ze voor goede bewijsvoering vermoedelijk veel meer moeten opslaan.
02-10-2015, 15:50 door SPlid - Bijgewerkt: 02-10-2015, 15:53
Door Anoniem: Prima dit. Dit zouden ze in heel Nederland moet invoeren op elke weg. Eigen schuld voor die belastingontduikers.

Ik garandeer u dat ik geen belasting ontduik, op dit moment geen leaseauto heb en toen ik er een had ik de maximale bijtelling betaalde.

Denk nu eens na , vind u dat de overheid altijd moet weten waar u bent. Stelt u zich eens voor u bent ergens in Drente aan het rondrijden. In die omgeving wordt een vrouw aangerand.

Vervolgens wordt u midden in de nacht uit uw bed gelicht en het hele gezin ingelicht over uw escapades in Drente. Fijn dat iedereen weet waar u was. En by the way, u bent volkomen onschuldig .
02-10-2015, 16:22 door Anoniem
Die 3miljard foto's dienen maar 1 ding... Burgelijke ongehoorzaamheid opsporen en bestraffen, simpelweg omdat de overheid het alleen monopolie op ongehoorzaamheid wil behouden. 340euro voor een keer toeteren,parkeerbelasting voor 15min foutparkeren = 60euro. Ik leef van 900euro per maand omdat ik niet anders kan. Als ik naar de pijpen van de overheid dans dan heb ik ook geen leven meer. Hun zitten hoog en droog op hun luxeuse stoel met een dik salaris en de gewone man moet met een zonnebril en pruik over straat om de kwijl uit DH te omzeilen. Het democratische systeem moet veranderd worden dan is de burger weer de baas in nederland. Dan kunnen wij weer bepalen wat er met CCTV en datagrabbing acties toegestaan en verboden wordt. I rest my case ... netzoals iedere andere inwoner van nederland omdat ik onverenigd ben..
02-10-2015, 16:29 door [Account Verwijderd]
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Waarom kan "Opsporing Gezocht" dan nooit een auto vinden?
Omdat elke crimineel ook weet dat die camera's er hangen en dus met valse kentekens rondrijdt. Waardoor dit systeem zichzelf degradeert tot een middel om uitsluitend brave burgers te volgen (ook niet-leaserijders). En hen aanvankelijk (of langer?) van feiten te verdenken die zij niet hebben gepleegd.

Vergelijkbaar, zodra encryptie "verplicht" van backdoors wordt voorzien, zullen criminelen uitsluitend encryptie gebruiken die niet van die backdoors is voorzien.

Precies, gelijk de bewaarplicht en het aankomende AIVD sleepnet. Een weinig slimme crimineel/terrorist communiceert allang niet meer afluisterbaar/traceerbaar, de dommen zullen toch wel gepakt worden. Al die maatregelen zijn er om "jan met de pet" onder de duim te houden.
02-10-2015, 17:05 door karma4
He bekende van de afglijdende schaal met ethiek / politiek.
1/ Je we kunnen het maar we bewaren het niet, doen er niets mee
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/4302651/1277202/csc-en-capgemini-bouwen-grenscontrolesysteem.html
2/ Het is toch wel makkelijk om het toch te doen als proef langer vasthouden
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/06/politie-schendt-wet-door-opslag-alle-kentekens/
3/ We bewaren het massaal

Met belastingontduikers betreft het de burger. De belastingontwijking net zo ethisch fout heet innovatief en goed voor de bedrijfswinsten te zijn. De rekening mag de burger betalen, Het is dat juristen veel geld overhouden aan die praktijken. Maar mag het aub aangepakt worden?
02-10-2015, 19:01 door Anoniem
Is het verboden om 10 kentekenplaten achterop je auto te hangen, dus ook de juiste?
02-10-2015, 22:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-10-2015, 02:16 door Anoniem
Door Anoniem: Is het verboden om 10 kentekenplaten achterop je auto te hangen, dus ook de juiste?

Yep dat is niet toegestaan. Je rijdt dan nl ook met 9 valse kenteken platen, die niet bij de auto behoren.

Niek
03-10-2015, 02:17 door Niekie30
Door Anoniem: Is het verboden om 10 kentekenplaten achterop je auto te hangen, dus ook de juiste?

Jawel. Je rijdt dat nl. met 9 valse kenteken platen die niet bij het voertuig behoren.

Niek
03-10-2015, 09:10 door Anoniem

Via camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) worden de nummerplaten in seconden vergeleken met een lijst van gestolen voertuigen en auto’s van verdachte personen. Ook de Belastingdienst maakt gebruik van de camera's, bijvoorbeeld om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers rijden dan ze opgeven of om belastingontduikers op te pakken.
De nummers zijn natuurlijk ronduit belachelijk, hoe verzin je het als overheid om gewoon miljarden foto's te maken van onschuldige burgers omdat je er vanuit gaat dat ze schuldig zijn. Maar laten we er even vanuit gaan dat het een goed idee is om onschuldigen ook maar schuldig te verklaren, dan zou ik wel eens willen weten wat het rendement is: Hoeveel gestolen auto's worden dankzij dit systeem teruggevonden? Hoeveel verdachten worden dankzij dit systeem opgepakt? En hoeveel miljard euro aan belastinggeld wordt dankzij dit systeem alsnog geïnd?

Of is dat een pijnlijk onderwerp omdat het rendement vrijwel nul is?

Ik schaam me voor mijn Nederlandse paspoort, dat is een ding dat zeker is.
03-10-2015, 14:44 door Anoniem
@ 11:42
Jij woont naakt in een glazen doos? Of heb je soms wat te verbergen met je kleding aan en je ondoorzichtige huis?
03-10-2015, 21:09 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom kan "Opsporing Gezocht" dan nooit een auto vinden?

De reden is een paar maanden geleden goed uitgelegd door Bruce Schneier aan de hand van een ernstig incident in Oak Ridge (ja, de verrijkt uraniumfabriek, zie https://www.schneier.com/blog/archives/2015/07/human_and_techn.html).

Met camera's alleen ben je er niet, ze moeten het ook doen, dus onderhouden worden. Dan moeten er wel mensen zijn die naar die beelden kijken. Dan moet je nog redelijk zeker zijn dat je degene hebt die je moet hebben (hoewel de Nederlandse politie het daar momenteel niet altijd even nauw mee lijkt te nemen). En inderdaad, iedere van de huidige maatregelen tegen privacy betekent eigenlijk alleen maar dat privacy een privilege voor criminelen wordt, die immers de middelen over de rug van de rest ontduiken.
04-10-2015, 05:14 door Anoniem
Tip:
Op een fiets zit geen kentekenplaat.
Beter voor uw privacy, beter voor het milieu, beter voor ieders gezondheid, veel goedkoper, minder verkeersdoden.
Autorijden is niet verplicht, met andere woorden: privacy is een keuze. (nou ja, wat vervoer betreft)
05-10-2015, 07:54 door karma4
Door Anoniem: Tip:
Op een fiets zit geen kentekenplaat.
Kan wat aan gedaan worden. Het was ooit gangbaar http://www.historischmuseumdeventer.nl/collectie/zoeken#/detail?id=1227. Gaan we nu natuurlijk met op verre afstand leesbare geotags doen. http://www.fietstelweek.nl/
07-10-2015, 15:23 door Anoniem
Door Anoniem: Goed lezen: 7 miljoen foto's worden opgeslagen. Wat er met de ge-ocrde kentekens wordt gedaan staat niet vermeld. Als de belastingdienst bijtellingcontroles wil doen zullen ze voor goede bewijsvoering vermoedelijk veel meer moeten opslaan.

Je kenteken wordt al snel meermalen gefotografeerd voor controle van traject, tijdsduur enz.
Voor na- / opslag zijn niet al die foto's noodzakelijk.

Het lijkt mij dat per "contactmoment" toch wel minimaal 1 foto bewaard zal worden.

Daarmee heeft de belastindienst in principe genoeg informatie voor het aantonen van "bewuste locatie is niet te verklaren uit de opgegeven rittenadministratie"
07-10-2015, 15:28 door Anoniem
Door SPlid:
Door Anoniem: Prima dit. Dit zouden ze in heel Nederland moet invoeren op elke weg. Eigen schuld voor die belastingontduikers.

Ik garandeer u dat ik geen belasting ontduik, op dit moment geen leaseauto heb en toen ik er een had ik de maximale bijtelling betaalde.

Denk nu eens na , vind u dat de overheid altijd moet weten waar u bent. Stelt u zich eens voor u bent ergens in Drente aan het rondrijden. In die omgeving wordt een vrouw aangerand.

Vervolgens wordt u midden in de nacht uit uw bed gelicht en het hele gezin ingelicht over uw escapades in Drente. Fijn dat iedereen weet waar u was. En by the way, u bent volkomen onschuldig .

Ach U reed ten minste "gewoon" in Drenthe. Dat is prima uit te leggen aan uw gezin.

Maar stel U was op op de wallen ....
24-08-2016, 14:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom kan "Opsporing Gezocht" dan nooit een auto vinden?

Dit is waarom: http://nos.nl/artikel/2026644-recherche-lijdt-onder-gebrek-aan-intelligentie.html
Het automatisch matchen van twee databases is veel gemakkelijker. Daar huur je ICTers voor in.

De NSA luistert alles en iedereen af in het kader van terrorisme bestrijding maar eigenlijk zijn ze veel meer geïnteresseerd in industriële spionage en het afluisteren van politici. Het gaat dus in wezen om geld.

Misschien moet je jezelf eens in iets verdiepen voordat je een mening vormt. De reden dat Opsporing Verzocht geen auto kan vinden is dat VAN TEVOREN een kenteken ingevoerd moet worden. Alleen bij een 'hit' worden de gegevens bewaard. Er moet dus al een aanleiding zijn waarom je kenteken er in staat. Dus al die mieperts die lopen te huilen om privacy: alleen bij vermoedelijke criminelen oid wordt het kenteken ingevoerd. De politie weet dus nooit waar de auto's van gewone burgers zijn geweest op basis van ANPR.

Bovendien doet de recherche dat om misdrijven op te lossen, daar heb jij ook profijt van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.