image

Onderzoekers demonstreren kwantumcryptografie over 100km

maandag 5 oktober 2015, 15:38 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers van Toshiba’s Cambridge Onderzoekslab hebben met kwantumcryptografie beveiligde data over een afstand van 100 kilometer weten uit te wisselen, wat een nieuw record is. De uitwisseling vond plaats over een enkele kabel met een snelheid van 200 gigabit per seconde.

Kwantumcryptografie is een techniek waarbij het versleutelen van informatie wordt uitgevoerd met behulp van licht, ofwel fotonen. Een nul of één wordt voorgesteld door een enkel lichtdeeltje. Op het niveau van enkele deeltjes gelden de wetten van de kwantummechanica. Dat betekent dat als het versleutelde bericht wordt afgeluisterd, de inhoud van het bericht automatisch wijzigt.

Een probleem bij kwantumcryptografie is de zogeheten 'cross-talk', waarbij een signaal op één kanaal voor problemen bij een ander kanaal zorgt. De normale gecodeerde databits worden bij kwantumcryptografie door miljoenen fotonen weergegeven, terwijl de bits van de kwantumsleutel via één enkele foton worden ontvangen. Verspreiding van het licht maakt het detecteren van deze sleutelfotonen lastig, aldus onderzoeker Andrew Shields tegenover Electronics Weekly.

Door het licht op bepaalde manieren te filteren zijn de onderzoekers er toch in geslaagd om de sleutel te identificeren. De volgende stap in het onderzoek is het bouwen van een netwerk om end-to-end-kwantumcryptografie te demonstreren. Eerder dit jaar kondigde Toshiba al aan dat het in 2020 met een communicatiesysteem komt dat van kwantumcryptografie gebruik maakt en in theorie niet is af te luisteren.

Reacties (2)
06-10-2015, 13:49 door Anoniem
Oee dat zullen de terroristen leuk vinden, niet meer afgeluisterd kunnen worden! Of zitten de meeste terroristen nu juist bij de overheid?
06-10-2015, 13:54 door SPlid
Yup en in theorie niet af te luisteren is , in theorie ja , maar ....

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1377370/Teleporting-breakthrough-scientists-transport-light-particles.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.