image

Nieuwe campagne voor programmeren op de basisschool

woensdag 7 oktober 2015, 16:00 door Redactie, 7 reacties

Dit weekend start er een nieuwe campagne die als doel heeft om programmeren een vast onderdeel op de basisschool te maken. Van zaterdag 10 tot en met 17 oktober vindt de Codeweek plaats. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er door het hele land activiteiten worden georganiseerd met als doel kinderen kennis te laten maken met programmeren.

Volgens de initiatiefnemers zal er in 2020 een tekort aan 900.000 ICT-professionals in Europa zijn. "Bovendien spelen 21ste eeuwse vaardigheden in veel beroepen een steeds belangrijkere rol. Programmeren leert je logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan", aldus de uitleg over de Codeweek.

In diverse Europese landen heeft programmeren al een vaste plek binnen het onderwijs gekregen. In Nederland wordt deze ambitie onderstreept door het bedrijfsleven en de overheid met de lancering van het CodePact, waarvan op 10 oktober het actieplan wordt gepresenteerd. Een stichting die de visie van het CodePact probeert te realiseren is de Stichting CodeUur.

Deze stichting wil kinderen van de basisschool digitaal vaardig maken door ze te leren programmeren. CodeUur staat voor één uur gratis programmeerles op basisscholen voor groep 7 of 8 en wil programmeren uiteindelijk structureel in de klas krijgen. Hiervoor wordt er met diverse partijen samengewerkt, bijvoorbeeld voor het aanleveren van gastdocenten of door het verzorgen van lessen.

Het SIDN fonds, een onafhankelijk fonds dat vorig jaar op initiatief van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) is opgericht, gaat het CodePact tekenen en heeft de samenwerking met Stichting CodeUur toegezegd. De samenwerking bestaat onder andere uit een financiële ondersteuning aan CodeUur om de matching tussen scholen en programmeurs te automatiseren en lesmateriaal te ontwikkelen.

Reacties (7)
07-10-2015, 17:58 door Anoniem
Goede actie, kinderen kunnen niet snel genoeg met programeren beginnen.

Zelf begon ik rond mijn 11/12e met programeren op de Commodore 64 :D
07-10-2015, 22:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-10-2015, 22:37
public class Kraai{

public Kraai(){
System.out.println("mag een kind ook nog een kind zijn");
}
}
08-10-2015, 09:19 door Anoniem
Volstrekt achterhaald. Development gaat naar het buitenland, veel goedkoper. In Polen zit je al op een kwart/derde van de kosten vergeleken met hier.
Het enige wat overblijft voor Nederland zijn leidinggevende en management functies, en misschien wat op locatie vereist werk.
En dat leidend gevend werk daar schort het nu juist aan, al die bedrijfjes die werknemers 'willen zien', zijn gewoon niet in staat op een behoorlijk niveau aan te sturen.

Voor Den Haag:
* tarieven in Polen 15 - 25 euro per uur (academisch niveau) all-in
* flexibele arbeidsmarkt, uitdiensttreding
* veel betere (goedkopere) ziekte verzuim regelingen
08-10-2015, 10:21 door ph-cofi
Ik denk niet dat het volstrekt achterhaald is. Het nut is breder dan puur zelf leren programmeren en gaat over "(...) logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan." Goed om naast de standaard (saaie) manier van onderwijs iets te bieden dat je uitdaagt en moeite kost om resultaat te halen. Stimulerend voor kinderen om meer te ontdekken over wie ze zijn. Ook dat past bij kind zijn.

Scratch. Goed plan. Platformonafhankelijk. Noodzakelijk.
Ik overweeg een keer gastdocent te worden.
08-10-2015, 12:51 door Anoniem
Hulde voor dit plan!
08-10-2015, 20:27 door Anoniem
Door ph-cofi: Ik denk niet dat het volstrekt achterhaald is. Het nut is breder dan puur zelf leren programmeren en gaat over "(...) logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan." Goed om naast de standaard (saaie) manier van onderwijs iets te bieden dat je uitdaagt en moeite kost om resultaat te halen. Stimulerend voor kinderen om meer te ontdekken over wie ze zijn. Ook dat past bij kind zijn.

Scratch. Goed plan. Platformonafhankelijk. Noodzakelijk.
Ik overweeg een keer gastdocent te worden.

als het nut breder is dan programmeren, heet het niet meer programmeren, dan wordt het logica, analyse, digitale techniek etc etc. Misschien een IT / ICT uurtje.

Daarnaast ben ik totaal er niet van overtuigd dat programmeren creativiteit bevorderd. In de praktijk heb ik niet echt gemerkt, van de programmeurs om me heen, dat ze creatief zijn. Programmeurs doen gewoon niets totdat iemand ze aan het werk zet, en dat laatste hebben we nodig. Programmeurs zijn wat mij betreft gewoon de bouwvakkers van de it. We hebben de architecten nodig die een mooi/functioneel/futuristisch gebouw ontwerpen.

Kijk nu naar je zelf, ben je lekker veilig in loondienst? Wat voor nieuw creatief idee heb je vandaag / dit kwartaal gehad? Sorry hoor maar dat zijn echt niet de mensen die toekomst van nederland gaan bepalen.
10-10-2015, 12:46 door Anoniem
En jij denkt dat je goede architecten kan opleiden zonder dat die de basisprincipes zoals programmeren beheersen? Dan heb je er kennelijk nog niet genoeg tegen gekomen. Natuurlijk moet iedereen programmeren leren. Niet iedereen gaat er zijn werk van maken, maar het hoort gewoon bij je basiskennis vandaag de dag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.