image

Onderzoek: Google veroorzaakt digitaal geheugenverlies

woensdag 7 oktober 2015, 16:45 door Redactie, 11 reacties

Door zoekmachines zoals Google maken mensen steeds minder gebruik van hun eigen brein om informatie te herinneren, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van Kaspersky Lab onder 6.000 mensen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Luxemburg en Groot-Brittannië.

Meer dan een derde van de Europeanen die aan het onderzoek deelnam gebruikt als eerste Google in plaats van iets zelf te herinneren en 24% vergeet wat ze hebben gevonden zodra ze het hebben gebruikt. De neiging om feiten te vergeten die via het internet of computers zijn op te vragen noemen onderzoekers "digitaal geheugenverlies". Een aandoening die volgens de onderzoekers kan worden versterkt doordat mensen ongeduldig zijn en meteen antwoord op iets willen.

Het onderzoek liet zien dat 57% van de mensen die een vraag kreeg die zelf probeert te beantwoorden, maar 36% zoekt meteen op internet, wat naar 40% stijgt bij mensen van 45 jaar en ouder. Een kwart van de respondenten bekent dat ze een online antwoord vergeten zodra ze het hebben gebruikt, wat bij mensen van 45 jaar en ouder 27% is. "Ons brein lijkt een herinnering elke keer dat we het herinneren te versterken, en vergeet tegelijkertijd irrelevante herinneringen die ons afleiden", zo stellen de onderzoekers.

Ze laten verder weten dat digitaal geheugenverlies een weerspiegeling is van het altijd met internet verbonden en informatierijke leven dat mensen leiden. "Ons onderzoek naar deze aandoening laat zien dat we informatie die we van een digitaal apparaat of het internet kunnen halen niet langer in ons geheugen opslaan." Er spelen echter meer zaken bij digitaal geheugenverlies, waaronder de behoefte om direct antwoord op een vraag te krijgen. De onderzoekers vragen zich dan ook af of het geen kwestie van onvermogen is om zaken te herinneren, maar dat we te ongeduldig zijn geworden.

Reacties (11)
07-10-2015, 17:17 door Anoniem
Huuuuuuuh Gooogle ???

En wat is dan weer het percentage mensen dat hier op forum eerst een vraag stelt vòòrdat ze ook maar overwegen google of een andere search engine te raadplegen?
07-10-2015, 22:50 door mcb
Het is niet zozeer google of internet in het algemeen maar meer dat door de automatisering en electronische apparatuur mensen steeds minder hoeven na te denken en dus hun hersens minder hoeven te gebruiken.
Opmerkingen zoals "het staat zo in de computer" zonder dat die (bijv.) klantenservicepersoon zelf nadenkt over wat er eigenlijk staat.
Ander voorbeeld.
Toevallig gisteren moesten een paar getallen tussen de 200 en 800 worden opgeteld.
Ik had het al uit mijn hoofd uitgerekend (ja er zijn nog mensen die dat kunnen) nog voordat iemand anders zijn telefoon uit zijn jaszak had gehaald en het 1e getal had ingeklopt.

Mensen en vooral hun hersens worden steeds luier door technologische ontwikkelingen.
08-10-2015, 06:39 door Anoniem
Moet zeggen dat ik niks meer vergeet sinds ik op Bing ben overgestapt.
Microsoft wordt steeds beter, zeker met Windows 10 i.c.m. Cortana.
08-10-2015, 07:48 door SPlid
Wat mij mateloos irriteert :

Bij een vraag (en dat geld ook hier) wordt er meteen gevraagd of je dat zelf niet even op google had kunnen opzoeken.

En dat zijn dan ook nog de mensen die het antwoord weten. Over luiigheid gesproeken ;-)
08-10-2015, 08:20 door Anoniem
Ja ja, en smartphones veroorzaken aambeien.
(mensen zitten veel langer op het toilet dan zonder SM)
08-10-2015, 09:25 door Anoniem
@SPlid Juist omgekeerd, kijk naar de gemiddelde geopende post door anonieme posterts.
Geduld is nog te kort om even te registreren of dat probleem dat door tig andere 'jan met de pet'ten gegarandeerd al vragen over gesteld is, dan is het zelfs contraproductief te noemen om een nieuw topic aan te vullen zodat er met een volgende zoekopdracht NOG meer bronnen opkomen en die mensen 'door de bomen het bos niet meer zien' en dan meteen naar een forum gaan...
(Ja, ik was degeen die gister fel van leer trok m.b.t. een geinfecteerde eifoon)
08-10-2015, 09:45 door Anoniem
Waarom wordt er toch altijd zo veel waarde gehecht aan het geheugen. Alsof dat de heilige graal is. Al die kennis kun je echt niet meenemen in je graf. Hoe minder je weet, hoe gelukkiger je leeft. En zaken die je voor je werk nodig hebt, die laat je gewoon door machines onthouden. Daar zijn ze voor gemaakt.
08-10-2015, 09:52 door Anoniem
Ook ik maak mij hier 'schuldig aan'. Behalve mijn eigen telefoonnummer weet ik niet één telefoonnummer uit mijn hoofd. En toch is dat makkelijk. Maar ik merk gewoon dat het internet mijn brein lui maakt. Ik onthoud gewoon dingen niet meer die in mijn telefoon of computer staan.

Zou het brein selectief lui worden (en dus alleen vergeet wat wij niet hoeven te onthouden), of heeft dit impact op ons gehele brein, waardoor wij ook andere dingen gaan vergeten die wij -niet- digitaal (kunnen) opslaan?
08-10-2015, 11:19 door User2048
Door moderne informatietechnologie krijgen we ook steeds meer informatie op ons afgevuurd. Al die informatie kunnen we gewoon niet onthouden. Ik vraag me af of we echt minder onthouden, of dat we alleen het overschot aan extra informatie vergeten.
09-10-2015, 09:19 door Anoniem
Waarom wordt dit meteen onder de noemer aandoening geduwd.
We passen ons aan naar de omgeving en ook het brein doet dit.
Geen aandoening maar aanpassing.
09-10-2015, 12:15 door Anoniem
Het brein vergeet dus dingen die niet worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er teveel gegevens, gegevens kunnen veiliger worden weggezet op het internet. Veilig tegen vergeten, omdat best wel moeilijk is bij veel gegevens. Specialisatie is nodig om verder te komen in de wetenschap. Veel mensen worden beziggehouden met de tegenwoordige technologie. Telkens hetzelfde doen geeft geen verbetering.

Door specialisatie worden mensen veel afhankelijker van elkaar, en communicatie met mensen is relatief erg traag.

Na het middelbare onderwijs vergeet je meer dan 80% van de dingen die je geleerd hebt, omdat je die informatie toch niet gebruikt. De ervaring blijft langer, alleen je weet het niet meer exact. Even opnieuw opzoeken en je herinnerd het weer.
Wat heb je dan aan dingen onthouden als je voor elke opdracht toch nieuwe informatie moet zoeken (op internet) en dat moet combineren.

Mijn mening is dus dat veel tijd verloren gaat met waardeloze dingen.
Een erg groot deel van de wereld leeft, maar heeft geen zin/tijd/kennis om wat nieuws te ontdekken.
Heel veel mensen leven voor zichzelf, dat is pas verlies.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.